Τελωνείο Λάρισας: Ο κίνδυνος στοιχειώνει ακόμη την πόλη

ΝΕΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ -ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ «ΦΑΝΤΑΣΜΑ» ΣΤΟ ΟΜΟΡΦΟΧΩΡΙ

Δημοσίευση: 13 Μαϊ 2021 21:01

Το ότι επανέρχεται στο προσκήνιο το πρόβλημα που προκαλεί η θέση του Τελωνείου Λάρισας

και συγκεκριμένα το ζήτημα επικινδυνότητας της κίνησης νταλικών μέσα στην πόλη, αναμφίβολα αναπτέρωσε τις ελπίδες των κατοίκων τουλάχιστον τεσσάρων συνοικιών, αλλά και όλων των πολιτών της Λάρισας, που διέρχονται από το νευραλγικό σημείο του για την εξεύρεση λύσης.
Τα ατυχήματα που κατά καιρούς έχουν γίνει, και συνεχίζουν να γίνονται, στο σημείο, είναι αναρίθμητα. Είτε πεζοί είτε οδηγοί, ο φόβος των διερχόμενων παραμένει μεγάλος και δυστυχώς για χρόνια κανείς δεν κατάφερε να δώσει ένα τέλος σε αυτόν.
Σήμερα, οι προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής να δώσει λύσεις αντιμετώπισης αυτού του ζητήματος, ανοίγουν μια χαραμάδα φωτός...
Φυσικά δεν είναι στο χέρι της Δημοτικής Αρχής η μεταστέγαση του Τελωνείου Λάρισας, ούτε η αποχώρησή του από αυτήν τη θέση που βρίσκεται σήμερα, ούτε μπορεί να προεξοφλήσει το αποτέλεσμα που θα έχουν οι επαφές που επιδιώκει γι’ αυτό το ζήτημα ο δήμαρχος Απ. Καλογιάννης με αρμόδια στελέχη του κράτους.
Ξεφυλλίζοντας τις καταγραφές των γεγονότων, που στα χρόνια ανέδειξαν το πρόβλημα, εμφανίζονται μπροστά μας δεκάδες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των κατοίκων της περιοχής, εκατοντάδες επιστολές διαμαρτυρίας, που ζητούν την αλλαγή της θέσης του Τελωνείου της Λάρισας, και δεκάδες ερωτήσεις δημοτικών συμβούλων και τοπικών συνοικιακών συμβουλίων, στην εκάστοτε Δημοτική Αρχή Λάρισας. Σήμερα οι φωνές κουράστηκαν και σιώπησαν, όπως έκλεισαν και οι πόρτες των σπιτιών των ανθρώπων που έπεσαν στον βωμό της ασφάλτου, μπροστά στο Τελωνείο. Μια ιστορία που επαναλαμβάνεται, κάνοντας κύκλους γύρω από μια ίδια αρχή, με κατάληξη στο ίδιο τέλος.
Οι Λαρισαίοι βρίσκονται ακόμη στη σκιά του φόβου και μάλιστα δεν μπορούν να τον αποφύγουν, όταν η υπόγεια γέφυρα στην οδό Φαρσάλων, πάνω στην οποία βρίσκεται το Τελωνείο είναι η μόνη είσοδος-έξοδος πολλών συνοικιών της πόλης από και προς το κέντρο της. Και λίγο πιο πέρα, οι γραμμές του ΟΣΕ! Που κόβουν την πόλη στα δύο, και απομονώνουν συνοικίες. Τα «τρία κακά της μοίρας» του, έχει το σημείο που βρίσκεται το Τελωνείο. Σειρά από σταθμευμένες νταλίκες, στους στενούς δρόμους περιμετρικά της υπόγειας γέφυρας της οδού Φαρσάλων και στο βάθος το «φράγμα» του ΟΣΕ, που στοιχειώνουν ακόμη...

ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ «ΦΑΝΤΑΣΜΑ»
Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι στο Ομορφοχώρι, βρίσκεται το κτίριο «φάντασμα» του Τελωνείου, ή καλύτερα ένα κτίριο «φάντασμα» που κατασκευάστηκε με σκοπό να στεγάσει το Τελωνείο.
Φυσικά αυτό δεν έγινε ποτέ. Ούτε τελείωσε ποτέ η κατασκευή του, αλλά ούτε και το Τελωνείο έφυγε από τη θέση του. Το 2016, ο Δήμος Κιλελέρ ζήτησε την παραχώρηση του κτιρίου, με στόχο να το αξιοποιήσει, αφού δεν πρόκειται ποτέ να επιτελέσει τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε. Μάλιστα, ο Δήμος Κιλελέρ είχε αποστείλει τότε το αίτημά του στην αρμόδια υπηρεσία του Αυτοτελούς Γραφείου Δημόσιας Περιουσίας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, κοινοποιώντας το παράλληλα και στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών. Ο δήμαρχος Κιλελέρ κ. Θανάσης Νασιακόπουλος, ανταποκρινόμενος στο χρόνιο αίτημα των κατοίκων του Ομορφοχωρίου να αξιοποιηθεί το κτίριο, αλλά και στο πλαίσιο της πολιτικής του να μεταβιβαστούν στον Δήμο τα δημόσια κτίρια που έχουν εγκαταλειφθεί και ρημάζονται από τη φθορά του χρόνου (όπως και οι εγκαταλελειμμένοι αστυνομικοί σταθμοί), ξεκίνησε μια προσπάθεια να το αποκτήσει ο Δήμος, με σχέδια να το αξιοποιήσει ως χώρο για τη διεξαγωγή πολιτιστικών, επιμορφωτικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων.
«Ευελπιστούμε στη θετική αντιμετώπιση του αιτήματός μας....» είχε καταλήξει στην επιστολή του, ο δήμαρχος Θαν. Νασιακόπουλος, αλλά απόκριση καμιά! Το επιθυμητό αποτέλεσμα δεν επιτεύχθηκε.
Τελικά, όλα τα ζητήματα που αφορούν το Τελωνείο Λάρισας, ακόμη και αυτό που αφορά στο αναξιοποίητο κτίριο όπου θα μεταστεγαζόταν, βρίσκουν «τοίχο». Ας ελπίσουμε κάποια στιγμή να γκρεμιστεί για την ασφάλεια των πολιτών...

ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass