Γιώργος Κατρανάς: Αυτά είναι τα πρώτα δείγματα του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας

*ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ «ΕΛΛΑΔΑ 2021» *ΤΙ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΤΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Δημοσίευση: 07 Φεβ 2021 21:03

Του Σωτ. Κέλλα
Ένα από τα καίρια ζητήματα της εποχής μας είναι πως πρέπει να εντοπιστούν οι σύνθετες διαδικασίες, οι δομές κοινωνικού ελέγχου και οι μηχανισμοί κοινωνικοποίησης και πολιτικοποίησης της νεολαίας μέσα από οργανώσεις, πρωτοβουλίες και πρακτικές, αλλά

και από άλλες δράσεις, όπως η μουσική, εκδοτική και κινηματογραφική παραγωγή, που άλλοτε συμπληρώνουν τις πολιτικές διεργασίες (ένταξη σε φοιτητικούς συλλόγους, κινητοποιήσεις) και άλλοτε αυτονομούνται από αυτές.
Η επένδυση σε νέους ανθρώπους αποτελεί ίσως την πιο αποτελεσματική επιλογή που μπορεί να κάνει η Πολιτεία, μια Περιφέρεια, ένας Δήμος, γιατί ο δυναμισμός και τα οράματα των νέων ανθρώπων αποτελούν ένα αναπόσπαστο κομμάτι των σύγχρονων κοινωνιών». Βέβαια εδώ και πολύ καιρό οι νέοι και οι νέες στην Ελλάδα, παρότι αποτελούν την πιο καλά εκπαιδευμένη γενιά, βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανασφάλεια και την ανεργία και δεν μπορούν να ζήσουν μια αυτόνομη ζωή.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Λαρισαίων αποφάσισε να δημιουργήσει έναν νέο θεσμό, το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας, που αποτελεί ένα πρώτο βήμα στη διαμόρφωση μιας συγκεκριμένης τοπικής στρατηγικής για τη νεολαία γι’ αυτό και από τις 4 Σεπτεμβρίου του 2020 συστάθηκε το πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας με πρώτο πρόεδρο τον 28χρονο γεωπόνο Γιώργο Κατρανά. Άλλωστε, μια αγροτική περιοχή όπως είναι η Λάρισα, είναι φυσιολογικό να δείξει εμπιστοσύνη σε ένα παιδί που έχει σχέση με την αγροτιά.
«Το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας του Δήμου Λαρισαίων είναι ένας νεοσύστατος θεσμός και αποτελεί μία πρωτοβουλία του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαρισαίων και στοχεύει στο να εξοικειωθούν οι νέοι με το πώς να λαμβάνουν αποφάσεις, οργανώνει και υποστηρίζει δράσεις σε σημαντικούς τομείς της κοινωνικής ζωής της πόλης όπως για παράδειγμα το περιβάλλον, η υγεία, η δημοκρατία και η αστική κινητικότητα. Μιας και η Λάρισα αποτελεί τη συντονίστρια πόλη της ενότητας «Εκπαιδεύοντας τους Ενεργούς Πολίτες» της UNESCO, μέσω του νέου αυτού θεσμού φιλοδοξεί να καλλιεργήσει τον παραγωγικό διάλογο, την κριτική σκέψη, την ανάπτυξη του πολιτισμού, του αθλητισμού και γενικότερα να ευαισθητοποιήσει τους νέους και τις νέες σε θέματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους». Αυτά είναι τα πρώτα λόγια του πρώτου προέδρου του νέου δημοτικού θεσμού.
Ο ίδιος, αρκετά κοινωνικοποιημένος αφού μετέχει σε πολλά δρώμενα συλλόγων λαϊκής παράδοσης, αλλά και σε φιλανθρωπικούς δρόμους, είναι αποφασισμένος να τρέξει και σε δρόμους πολιτικής…
ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ
Μάλιστα, το ξεκίνημά του ήταν δύσκολο αφού έγινε εν μέσω πανδημίας, για το οποίο μας λέει: «Αν και η παρούσα κατάσταση δεν μας άφησε πολλά περιθώρια για δράσεις και παρεμβάσεις και παρόλο που ακόμη δεν έχουμε καταφέρει να συναντηθούμε και να γνωριστούμε διά ζώσης με τους συμβούλους που συμμετέχουν, το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας βρίσκει τον βηματισμό του. Τον Δεκέμβριο πραγματοποιήθηκε ένα εξαιρετικό webinar με θέμα τη Δημιουργία μιας πράσινης πόλης όπου συζητήθηκαν αρκετά θέματα σχετικά με το Περιβάλλον και την Αστική Κινητικότητα, όπως η φωτορύπανση, το περισσότερο πράσινο στην πόλη και η δημιουργία ταρατσόκηπων. Το πιο ενθαρρυντικό είναι ότι υπάρχει και follow-up του webinar, οπότε σύντομα πρόκειται να κατατεθεί εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου για αντικατάσταση των λαμπτήρων στους δημόσιους δρόμους και τη χρήση σωστού φωτισμού.
Άλλες δράσεις αφορούν την επιλογή νέων που θα εκπροσωπήσουν την πόλη μας στη δράση της Επιτροπής «Ελλάδα 2021 - Βαδίζοντας στα Αχνάρια του 1821», έχει γίνει μια πρώτη συνάντηση με εκπροσώπους από την ΚΕΔΕ, την ΕΕΤΑ, συζητείται η δημιουργία ενός Πανελλήνιου Δικτύου των Δ.Σ. Νεολαίας με σκοπό τη συνεργασία και την ανταλλαγή καλών πρακτικών. Σχεδιάζουμε όμως μια πληθώρα δράσεων στο άμεσο μέλλον».
*Αλήθεια, οι νέοι και οι νέες κατηγορούνται ότι ευθύνονται για τη διάδοση του κορονοϊού σε μεγαλύτερο βαθμό από τις άλλες ηλικιακές ομάδες…
«Μιας και αναφερθήκαμε στην πανδημία, έχει ξεκινήσει μία σειρά από webinars με τίτλο «Πανδημία Covid-19, Προσεγγίζοντας την επόμενη ημέρα». Το πρώτο webinar έγινε χθες και ήταν σχετικό με τη Διαχείριση και την Εξέλιξη της πανδημίας στην τοπική κοινωνία όπου συμμετείχαν ο κύριος Χατζηχριστοδούλου, ο κύριος Πινακάς και ο κύριος Νανιόπουλος. Μέσα στον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο θα συνεχιστούν τα webinars και θα προσπαθήσουν να αγγίξουν θέματα που έχει επηρεάσει η Πανδημία, όπως τον Πολιτισμό, τα Δικαιώματα, την Κινητικότητα και το Περιβάλλον. Το επόμενο webinar που θα πραγματοποιηθεί πολύ σύντομα θα έχει θέμα την Επιχειρηματικότητα. Σχεδιάζεται η μαθητική επιτροπή, ώστε να δοθεί βήμα στους μαθητές και στις μαθήτριες όλων των σχολείων να συμμετέχουν ενεργά, θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή διαβούλευση σχετικά με την Ετερότητα και τη Συμπερίληψη στην πόλη της Λάρισας και άλλες δράσεις στο πλαίσιο του δυνατού, οι οποίες θα ανακοινωθούν σύντομα από την ομάδα μας. Το θετικό είναι ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας απαρτίζεται από νέους και νέες με εξαιρετικό επίπεδο, ήθος και πάθος για αυτό που κάνουν».
*Αναφορικά με τη διασκέδασή τους...;
«Δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι οι νέοι αποτελούν την πιο παραγωγική δομή της χώρας. Γίνεται απολύτως προφανές λοιπόν ότι η κινητικότητα των νέων θα είναι αυξημένη. Σκεπτόμενος αυτά, δεν μπορώ να χαρακτηρίσω τους νέους/-ες ανεύθυνους/-ες πόσο μάλλον όταν παρατηρείται και από μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες η μη τήρηση των μέτρων υγιεινής. Η τήρηση των μέτρων υγιεινής και η διαχείριση της πανδημίας μπορεί να σχετίζονται μεταξύ τους. Τις διακρίνει όμως μία μεγάλη διαφορά. Η τήρηση των μέτρων είναι ευθύνη των νέων, η διαχείριση της πανδημίας όμως είναι ευθύνη της Πολιτείας. Σύντομα πρόκειται να δημοσιοποιηθεί και μία συνολική τοποθέτηση του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας σχετικά με τη στάση των νέων. Δεν μπορώ επίσης να δεχτώ ότι είναι κλειστή η εστίαση διότι αποτελεί εστία συγχρωτισμού ενώ βλέπουμε καθημερινά την κατάσταση που επικρατεί στο Αρχαίο Θέατρο, το Φρούριο και το Αλκαζάρ. Μήπως με ανοιχτή την εστίαση δεν θα είχαμε παρόμοιες εικόνες συγχρωτισμού; Μήπως με την εστίαση ανοιχτή οι νέοι/-ες θα προτιμούσαν να περάσουν το απόγευμά τους σε ένα καφέ με την παρέα τους αποφεύγοντας τον συγχρωτισμό που παρατηρείται τώρα;»
***
Το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας αποτελείται από 55 νέους και νέες ηλικίας 17-30 χρονών που κατοικούν στη Λάρισα εκ των οποίων 41 είναι εκπρόσωποι φορέων, συλλογικοτήτων, παρατάξεων και 14 αυτόνομοι νέοι πολίτες που προέκυψαν μετά από κλήρωση από το Μητρώο Νέων Πολιτών που διατηρεί ο Δήμος. Ένα από τα πιο βασικά στοιχεία είναι ότι συνεδριάζει τακτικά, τουλάχιστον μία φορά τον μήνα. Εκτός από αυτό, στο πλαίσιο του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας λειτουργούν επιτροπές με θεματικές που άπτονται των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης και θα αναφέρω μερικούς, το Περιβάλλον, τη Δημοκρατία, τον Πολιτισμό, την Ανάπτυξη, την Καινοτομία, τη Βιώσιμη Κινητικότητα, την Εξωστρέφεια και την Υγεία.
ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
«Προτεραιότητά μας βέβαια είναι και η σύσταση και λειτουργία της Οργανωτικής Επιτροπής η οποία να υποστηρίζει τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας και να βοηθά το έργο και τις δράσεις μας. Και με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να καλέσω όσους και όσες νέους και νέες επιθυμούν να ασχοληθούν και να ενταχθούν στην Οργανωτική Επιτροπή να εγγραφούν στο Μητρώο Νέων Πολιτών του Δήμου. Να τονίσω ότι η εύρυθμη λειτουργία του στηρίζεται στην άψογη συνεργασία του προεδρείου με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κου Δεληγιάννη, τον εντεταλμένο σύμβουλο του Δημάρχου για θέματα Νεολαίας κ. Πέκα και τις δομές του Δήμου μας γενικότερα», ήταν ο επίλογος του κυρίου Γιώργου Κατρανά που πρόσθεσε: «Θέλουμε να επιστρέψει η νεολαία στα κοινά και να δημιουργηθεί ένα καλύτερο αύριο απ’ όλους μας γιατί είναι ταπεινωτικό για έναν νέο άνθρωπο να καταφεύγει στη μαύρη εργασία και να κρατά περγαμηνές χωρίς κανένα εργασιακό αντίκρισμα όταν οι νέοι άλλων ευρωπαϊκών χωρών είναι πλήρως αποκατεστημένοι. Αλλά για να τα καταφέρουμε πρέπει να ασχοληθούμε με τα κοινά».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass