Τίμησαν λιτά τη «μαύρη» μέρα για το Σαραντάπορο

Τρισάγιο για τους εκτελεσθέντες στις 19 Ιανουαρίου 1944

Δημοσίευση: 25 Ιαν 2021 15:08

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε») του Γιάννη Μουκίδη

«...Κι ακούω κλάματα φουνές Μιλίσσι – Αλουνάκια
Σαρανταπρου΄νη υπόθιση δική μας ιστουρία


Που είνι μι τους Γιρμανούς μιτά του σαραντατρία
Κλαίνι μανούλις για πιδιά, γυναίκις για τους άντρις
Κλαίνι, πιδάκια ουρφανά κλαίνι του Πατιράδες».Είναι το πρώτο τραγούδι του Αντώνη Γ. Μήτσιου (πηγή: Συλλογή Απ. Ράπτη «Θεσσαλικό Ημερολόγιο», τόμος ΙΑ, Λάρισα 1987), που αναφέρεται με λόγια που συγκλονίζουν και συγκινούν, στην εκτέλεση των δέκα παλικαριών στις 19 Ιανουαρίου 1944, στη θέση «Μελίσσι» Σαρανταπόρου, από τους Γερμανούς.
Θρήνος τότε στο ιστορικό Σαραντάπορο, για τα θύματα της εκτέλεσης, των 10 ανδρών, που εκτελέστηκαν εν ψυχρώ από τους Γερμανούς, αφού πρώτα οδηγήθηκαν και παγιδεύτηκαν στη θέση «Μελίσσι».
Για την ιστορία, αναφέρονται τα ονόματα των 10 αείμνηστων Σαρανταποριτών, και είναι: Γεώργιος Παν. Βαΐτσης / Κωνσταντίνος Γεωργ. Γκουντρουμπής / Νικόλαος Κων. Γκουντρουμπής / Γεώργιος Ιωαν. Κλεισιάρης / Δημήτριος Θεοδ. Κλεισιάρης / Χρήστος Φωτ. Κλεισιάρης / Ευάγγελος Αντ. Ντάλλας / Παναγιώτης Ιωαν. Ντίγκας / Δημήτριος Φωτ. Ράπτης / Αντώνιος Νικ. Σεβδαλής.
Χωρίς τις καθιερωμένες εκδηλώσεις μνήμης, εξαιτίας των αυστηρών περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας, ο Δήμος Ελασσόνας φέτος τίμησε λιτά τη «μαύρη» μέρα για το Σαραντάπορο, με τη συμβολική παρουσία ελάχιστων αυτοδιοικητικών και χωρίς την παρουσία κόσμου.
Στην πλατεία του χωριού, όπου βρίσκεται το μνημείο για τους εκτελεσθέντες και τους πεσόντες του πολέμου, με «φόντο» τον επιβλητικό χιονοσκεπή Όλυμπο, ο ιερέας του χωριού π. Κωνσταντίνος Γκαλίτσιος τέλεσε τρισάγιο στη μνήμη των αθώων θυμάτων της αποτρόπαιης εκτέλεσης και όλων των πεσόντων Σαρανταποριτών.
Ακολούθησε συμβολική κατάθεση στεφάνων. Στο λιτό μνημόσυνο του Σαρανταπόρου παρευρέθηκαν:
Ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας, ο αντιδήμαρχος Γιάννης Νάνος, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛΕ Ιπποκράτης Τζιουμακλής, ο πρόεδρος της Κοινότητας Σαρανταπόρου Γιάννης Βαΐτσης και οι τοπικοί σύμβουλοι Αθανασία Γκουντρουμπή – Γκουτζουρέλα, Γιάννης Ντάλλας, Δημήτρης Κλεισιάρης.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass