«Μαθητές χωρίς μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα, εκπαιδευτικοί στην ανεργία»

ΤΟ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΟΛΜΕ, ΣΤΕΛΛΑ ΜΑΝΟΥΣΟΓΙΩΡΓΑΚΗ, ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΧΘΕΣ ΣΕ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΛΑΡΙΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Δημοσίευση: 14 Ιαν 2021 21:04

Η τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση, το νέο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε και οι επιπτώσεις του στον κλάδο

των εκπαιδευτικών, αλλά και στους ίδιους τους μαθητές, απασχόλησε τη χθεσινή εκδήλωση της ΕΛΜΕ Λάρισας που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά. Κεντρική ομιλήτρια το μέλος του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ Στέλλα Μανουσογιωργάκη, που μίλησε για ένα οργανωμένο σχέδιο της κυβέρνησης να υποβαθμίσει ακόμα περισσότερο τα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα των μαθητών και να οδηγήσει εκτός εργασίας εκπαιδευτικούς.
 «Η θέση της ΟΛΜΕ είναι ξεκάθαρη για υποχρεωτική 14χρονη δωρεάν δημόσια εκπαίδευση. Με το νέο νομοσχέδιο, μεγάλο μέρος της επαγγελματικής εκπαίδευσης χαρίζεται στους ιδιώτες. Με την ίδρυση των νέων Επαγγελματικών Σχολών Κατάρτισης (ΕΣΚ-μεταγυμνασική βαθμίδα εκπαίδευσης) στόχος της κυβέρνησης είναι να εξωθήσει μία μεγάλη μερίδα του μαθητικού πληθυσμού πολύ πρόωρα, προς τα φτηνά και ευέλικτα προγράμματα κατάρτισης και μαθητείας και στην ανήλικη εργασία. Τα προγράμματα σπουδών περιλαμβάνουν, έως και μέχρι το ήμισύ τους, μαθητεία χωρίς προβλεπόμενη αμοιβή και ασφαλιστικά δικαιώματα, έχουν καθαρό χαρακτήρα πρόσκαιρης κατάρτισης και δεν περιλαμβάνουν γενική εγκύκλια γνώση, ούτε στέρεες τεχνολογικές γνώσεις. Στόχος της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει μια στρατιά νέων που θα έχουν εμπεδώσει από τα πρώιμα χρόνια τους πιο σκληρές και επισφαλείς μορφές εργασίας, χωρίς δικαιώματα, που το μέλλον της θα ανακυκλώνεται αιωνίως ανάμεσα στην κατάρτιση και στην εργασιακή περιπλάνηση σύμφωνα με τις ανάγκες των επιχειρήσεων και των εργοδοτών» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ιδιαίτερα στάθηκε στις επιπτώσεις που θα έχει στον κλάδο των εκπαιδευτικών, καθώς, όπως υπογράμμισε η κ. Μανουσογιωργάκη με την ίδρυση των ΕΣΚ και των προτύπων ΕΠΑΛ, πολλοί μαθητές θα εγκαταλείψουν τα ΕΠΑΛ και αυτό σημαίνει ότι θα χαθούν δεκάδες θέσεις εργασίες. «Θα χαθούν οργανικές θέσεις, πάμε σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων και έτσι θα δούμε υπεράριθμους εκπαιδευτικούς που θα γυρνούν από σχολείο σε σχολείο για να συμπληρώσουν τις ώρες. Έτσι θα δημιουργηθεί μια τεράστια δεξαμενή εκπαιδευτικών που δήθεν θα περισσεύουν και το μέλλον τους θα κρέμεται από τα πιο αδιαφανή Υπηρεσιακά Συμβούλια που υπήρξαν ποτέ». Καταλήγοντας, η κ. Μανουσογιωργάκη τόνισε ότι οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να αντιληφθούν ότι κάθε αλλαγή στην εκπαίδευση αφορά τους πάντες και ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι αγώνες ενάντια στις αντιεκπαιδευτικές πολιτικές.
Τη συζήτηση συντόνιζε ο προεδρεύων της ΕΛΜΕ Λάρισας Αθανάσιος Φούντας και συμμετείχαν τα μέλη του Δ.Σ. και εκπαιδευτικοί που κατέθεσαν ερωτήματα αναφορικά με το νέο νομοσχέδιο.
ΝΑΤΑΣΑ ΠΟΛΥΓΕΝΗ

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass