Σήμα κινδύνου από την αγορά για τις επιταγές

Δημοσίευση: 10 Ιαν 2021 15:34

Με την ολοκλήρωση της εορταστικής περιόδου έρχονται στην επιφάνεια όλα τα προβλήματα που έχει προκαλέσει το παρατεταμένο lockdown, ειδικά στις εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο του λιανεμπορίου και της εστίασης. Με δεδομένο

ότι η απώλεια σχεδόν του συνόλου του εορταστικού τζίρου δεν ήταν στο «κάδρο» το φθινόπωρο, είναι χιλιάδες οι επιχειρήσεις που έχουν αγοράσει στοκ, πληρώνοντας με επιταγές, οι οποίες αρχίζουν να λήγουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Με τις παρατάσεις που έδωσε η κυβέρνηση, ουσιαστικά το πρόβλημα έχει μετατεθεί στους κομιστές των επιταγών (σ.σ. μόνο με συγκεκριμένες προϋποθέσεις κάποιοι κομιστές εξασφαλίζουν αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων).
Καθώς χιλιάδες επιταγές που εξέδωσαν τα καταστήματα ήταν μικρής διάρκειας (2μηνες, 3μηνες, κ.λπ.) από το τέλος Ιανουαρίου είναι ορατός ο κίνδυνος να αρχίζουν να «σκάνε» επιταγές. Μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο, εκπρόσωποι της αγοράς ήδη απευθύνονται στην κυβέρνηση με στόχο να ανακοινωθούν μέτρα «εδώ και τώρα» για τις επιταγές στο πλαίσιο του πακέτου στήριξης του Ιανουαρίου.
Από τις επαφές που έχουν γίνει μέχρι στιγμής με την κυβέρνηση, προκύπτει ότι θα υπάρξουν άμεσα ανακοινώσεις από το Υπουργείο Οικονομικών. Πάντως όσον αφορά τις επιταγές που λήγουν αυτήν την περίοδο, χθες ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, προανήγγειλε παράταση κατά έναν μήνα του μέτρου της αναστολής τους, ενώ θα γίνουν και τροποποιήσεις στα κριτήρια προκειμένου να ληφθεί υπ’ όψιν ο τζίρος του διμήνου Νοεμβρίου- Δεκεμβρίου.
Επίσης από την κυβέρνηση ζητείται ένα πιο «εξειδικευμένο» μέτρο με στόχο αποκλειστικά το να μη μετατεθεί το βάρος από τις ακάλυπτες επιταγές στους κομιστές.
Στο τραπέζι έχει πέσει πρόταση για χαμηλότοκο «ειδικό» δανεισμό των εκδοτών των επιταγών με στόχο τα χρήματα να παραμείνουν «κλειδωμένα» σε λογαριασμό όψεως και να καλύψουν τις επιταγές. Σε διαφορετική περίπτωση, να ληφθούν μέτρα στήριξης και των κομιστών των επιταγών χωρίς τους αυστηρούς περιορισμούς που έχουν μπει μέχρι σήμερα (π.χ. το ύψος των ακάλυπτων επιταγών να αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 20% του τζίρου του κομιστή, κ.λπ.).

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass