Εν Ιορδάνη Βαπτιζομένου Σου Κύριε...

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ ΣΕ ΑΓΙΟ ΑΧΙΛΛΙΟ -ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΕΜΠΩΝ

Δημοσίευση: 08 Ιαν 2021 15:08

Με διαφορετικό τρόπο από τον καθιερωμένο, εξαιτίας της πανδημίας, εορτάστηκαν φέτος τα Θεοφάνεια σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Μητροπόλεώς μας, τηρώντας όλα τα μέτρα που υπέδειξε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος.


Στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αχιλλίου, ιερουργούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου, τελέστηκε η Θεία Λειτουργία παρουσία πενήντα πιστών. Η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού έγινε εντός του Ιερού Ναού, ενώ έξω από την εκκλησία πιστοί – τηρώντας τις αποστάσεις – παρακολούθησαν τη Λειτουργία.
ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΕΜΠΩΝ
Ανήμερα της Μεγάλης Δεσποτικής Εορτής των Θεοφανείων και μετά το τέλος της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας και του Μεγάλου Αγιασμού εντός του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Αχιλλίου ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος συνοδευόμενος υπό του Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Ιγνατίου Μουρτζανού, Πρωτοσύγκελου της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, μετέβη στο κλειστό από 19 Νοεμβρίου 2019 Ιερό Προσκύνημα Αγίας Παρασκευής Τεμπών και επί της εκεί κρεμαστής γέφυρας ετέλεσε τον Αγιασμό των Υδάτων του ποταμού Πηνειού.
Σημειωτέον ότι η τελετή δεν ανακοινώθηκε προηγουμένως, ούτε προσκλήθηκε κανείς, γι’ αυτό και δεν συμμετείχαν προσκυνητές. Ο Σεβασμιότατος δήλωσε ότι ο Πηνειός, η ζωογόνος φλέβα της Θεσσαλίας δεν θα μπορούσε τέτοια μέρα να μείνει ανευλόγητος γι’ αυτό και μόνος του συνεπικουρούμενος από δύο στενούς του συνεργάτες και μόνο μετέβη στο κλειστό Προσκύνημα και έπραξε κατά συνείδηση χωρίς να εκθέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία ή να παραβεί την οποιαδήποτε διάταξη. Ευχήθηκε δε του χρόνου να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε όπως άλλες χρονιές την τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού και του Αγιασμού των Υδάτων του Πηνειού από την πεζογέφυρα του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου στη Λάρισά μας.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε δήλωσή του αναφέρει:
«Στις παρούσες δύσκολες συνθήκες που βιώνει η πατρίδα μας, αλλά και ολόκληρος ο πλανήτης, η εορτή των Θεοφανείων αποκτά μια διαφορετική διάσταση. Ακόμη κι αν ο εορτασμός γίνεται, λόγω της πανδημίας του COVID-19, υπό αυστηρότατους περιορισμούς, η ημέρα αυτή δεν παύει να αποτελεί αστείρευτη πηγή ελπίδας και αισιοδοξίας. Το Φως είναι βέβαιο ότι θα επικρατήσει του σκότους και η ζωή θα βγει για μια ακόμη φορά νικήτρια από τον αγώνα ενάντια στην ασθένεια. Για τον λαό μας, που έχει σφυρηλατήσει μια αδιάλυτη σχέση της Ορθοδοξίας και της εθνικής του ταυτότητας -παρά τις ποικίλες επιθέσεις που δέχεται κατά καιρούς από διαφόρους- η εορτή των Φώτων του ενισχύει το αίσθημα της αυτοπεποίθησης ότι θα ξεπεράσει τις μείζονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ταυτοχρόνως. Η Ελλάδα μπορεί επιτυχώς να αντιμετωπίσει την “τρίαινα” της κρίσης:
α) την υγειονομική, με την εκτεταμένη χρήση των εμβολίων και την ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας,
β) την οικονομική, με ένα πρόγραμμα στήριξης των δημιουργικών δυνάμεων της χώρας και των αδύναμων συμπολιτών μας, και
γ) την εθνική, με την ενεργό διπλωματία και την αναβάθμιση των αμυντικών εξοπλισμών».
* Ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ κ. Χρ. Κέλλας σε μήνυμά του ανέφερε:
«Ήταν η πρώτη και – εύχομαι – η μοναδική φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους, που γιορτάσαμε τα Θεοφάνεια υπό το κράτος της απειλής της πανδημίας.
Εύχομαι ολόψυχα ο Τριαδικός Θεός να δίνει σε όλους μας φώτιση και δύναμη, πρώτιστα στους υγειονομικούς μας που μάχονται αδιάλειπτα στην πρώτη γραμμή επί 10 μήνες, στους επιστήμονες που εργάζονται άοκνα για την παρασκευή εμβολίων και φαρμάκων και εν γένει σε όλους όσοι αγωνίζονται για την επιστροφή της ζωής μας στην κανονικότητα.
Μέσα σε αυτούς συγκατατάσσονται, ασφαλώς, οι ιεράρχες και οι κληρικοί μας, με τους οποίους ανέκαθεν συμπορευόμαστε, τόσο ως πιστοί, όσο και ως Πολιτεία, για τη στήριξη του λαού μας και την ανάπτυξη της πατρίδας μας. Τους ευχαριστούμε για την υπεύθυνη στάση τους και σε αυτή τη μεγάλη δοκιμασία, στέλνοντας από κοινού μήνυμα σε ακραίους και επαγγελματίες “ζηλωτές” πως δεν τους “χαρίζουμε” την Εκκλησία μας! Η Ορθοδοξία ανήκει στο Έθνος!
Εύχομαι από καρδιάς στην κυβέρνηση, υπό τη νέα της σύνθεση, να έχει καλή επιτυχία στο έργο της και να οδηγήσει το ταχύτερο δυνατόν τη χώρα στην έξοδο από την υγειονομική κρίση».
* O βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης δήλωσε:
«Είναι μία σημαντική και λαμπρή ημέρα για την Ορθοδοξία. Μία ημέρα με συμβολισμούς καθώς η βάπτιση του Θεανθρώπου και η εμφάνιση του Αγίου Πνεύματος, της Τριαδικής Θεότητας, σηματοδοτεί την εκδίωξη του σκοταδιού από τον ίδιο τον Χριστό, που είναι το φως του κόσμου.
Ο φετινός εορτασμός γίνεται σε ιδιαίτερες συνθήκες, με την ελπίδα όμως πως η Θεία Φώτιση μαζί με την επιστημονική πανστρατιά και προπαντός την κοινωνική συναίνεση, σύντομα θα εκδιώξουν την πανδημία και θα φέρουν πίσω το φως της ανθρώπινης ελευθερίας».
* Η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Ε. Λιακούλη, σε δήλωσή της ανέφερε: «Φέτος, το «Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου Σου, Κύριε» γιορτάστηκε χωρίς σταυρό στα νερά, χωρίς περιστέρια και χωρίς βουτηχτές. Χωρίς εκκλησιασμό, χωρίς οικογένειες μαζεμένες σε συντροφιές και χωρίς ευχές φώτισης και χαράς.
Με πολλούς όμως «καλικάντζαρους» να παραμονεύουν τις ζωές και τις ψυχές μας.
Οι «καλικάντζαροι» αυτοί που μας κάνουν φοβικούς και μοναχικούς, αμφισβητίες και υποψιασμένους, χωρίς εμπιστοσύνη ανάμεσά μας, χωρίς αγνή αγάπη, χωρίς πίστη και ελπίδα.
Εύχομαι, αξιοποιώντας σωστά το δώρο της επιστήμης, το εμβόλιο, σύντομα να ξαναβρούμε το νήμα της ζωής μας και να χαρούμε τη συνύπαρξή μας».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass