Ο ΑΠ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΖΗΤΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

Τι θα γίνει με το ειδικό τέλος 80% στους λογαριασμούς ΔΕΥΑΛ

Δημοσίευση: 16 Ιουλ 2014 3:39 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 15:46
 Διατυπώνοντας ενστάσεις για την ελλιπή ενημέρωση της αντιπολίτευσης τα τελευταία χρόνια, σχετικά με τα οικονομικά δεδομένα της ΔΕΥΑΛ, ο νέος δήμαρχος της Λάρισας Απ. Καλογιάννης προσέρχεται μεθαύριο, Παρασκευή το πρωί, στα γραφεία της δημοτικής επιχείρησης, προκειμένου να ζητήσει αναλυτικά στοιχεία από τον απερχόμενο αντιπρόεδρο Κ. Καλαμπαλίκη και την οικονομική υπηρεσία.
Αμέσως μετά, ο Απ. Καλογιάννης πιθανότατα θα προβεί σε ανακοινώσεις, ενώ ανάλογα με την κατάσταση που θα φανεί ότι παραλαμβάνει θα προσανατολίσει και την πολιτική που θα εφαρμόσει την επόμενη πενταετία.
Ωστόσο, από τη μέχρι τώρα - μετεκλογική- ενημέρωση της παράταξής του, ο νέος δήμαρχος διαπιστώνει ότι το αποθεματικό της ΔΕΥΑΛ είναι κατά πολύ μεγαλύτερο απ΄ ό,τι υπολόγιζε η ως τώρα αντιπολίτευση. Αποθεματικό που έχει συσσωρευτεί από την είσπραξη του ειδικού τέλους 80% επί των λογαριασμών και το οποίο κατατεθειμένο στις τράπεζες υπολογίζεται σήμερα σε πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ. Από τα χρήματα αυτά ένα σημαντικό τμήμα θα πρέπει να διατεθεί για την αποπληρωμή των δανείων της ΔΕΥΑΛ, τα οποία διένυαν ως τώρα περίοδο χάριτος. Παράλληλα ο Απ. Καλογιάννης προτίθεται να ζητήσει λεπτομερή ενημέρωση για το ακριβές ποσό που απώλεσε η ΔΕΥΑΛ το 2012 με το «κούρεμα» των ομολόγων, στα οποία είχε επενδύσει τμήμα του αποθεματικού της, απώλεια που υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 4 εκατ. ευρώ.
Εκτιμά δε ότι, εάν αποδειχθεί ότι οι απαιτήσεις των δανείων καλύπτονται μέσω του αποθεματικού, τότε θα αποφασιστεί μείωση έως και εξαφάνιση του ειδικού τέλους, ενώ θα σκιαγραφηθούν και οι δυνατότητες ελάφρυνσης στα τιμολόγια με τα οποία χρεώνει η ΔΕΥΑΛ, καθώς και της κοινωνικής πολιτικής που θα ασκηθεί προς όφελος των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μελλοντικοί αντιδήμαρχοι της νέας δημοτικής αρχής, Δ. Μαβίδης και Δ. Δεληγιάννης, ως εκπρόσωποι των πρώην παρατάξεών τους, «Ενωτική» και «Λαρισαίων Πόλις», στη διοίκηση της ΔΕΥΑΛ, καταψήφισαν προσφάτως τον απολογισμό της επιχείρησης. Στη νέα διοίκηση της ΔΕΥΑΛ, από τον κ. Καλογιάννη έχει προαναγγελθεί πως «ισχυρός άνδρας» θα οριστεί ο Θεοδ. Καφφές, ο οποίος ως αντιπρόεδρος θα διαδεχθεί τον Κ. Καλαμπαλίκη.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ
«Το Αρχαίο Θέατρο, την ολοκλήρωση της αποκάλυψής του, θα προσπαθήσουμε να το εντάξουμε στο ΕΣΠΑ», σημειώνει ο νέος δήμαρχος διαφοροποιούμενος από τον προκάτοχό του. Ο Κ. Τζανακούλης είχε αποφασίσει να διατίθενται 500.000 ευρώ ετησίως από το αποθεματικό της ΔΕΥΑΛ για τον σκοπό αυτό, πράγμα που δεν υλοποιήθηκε επειδή δεν επιτρεπόταν από το νομικό πλαίσιο που ίσχυε. Σημειώνεται ότι πλέον έχει ψηφιστεί σχετική διάταξη που επιτρέπει τη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων με το Υπουργείο Πολιτισμού ώστε να ρεύσουν τα συγκεκριμένα χρήματα στο έργο του θεάτρου.
Υπενθυμίζεται ότι το ειδικό τέλος 80% είχε εισαχθεί το 1982 στα τιμολόγια των ΔΕΥΑ -και όχι μόνο σ΄ αυτή της Λάρισας- για την αποπληρωμή δανείων με τα οποία είχαν χρηματοδοτηθεί έργα αποχέτευσης των δημοτικών επιχειρήσεων. Ενώ αρχικά είχε δεκαετή διάρκεια, εν συνεχεία με νόμο παρατάθηκε στα τριάντα χρόνια και ουσιαστικά μονιμοποιήθηκε. Ο νόμος έδωσε τη δυνατότητα στις διοικήσεις των ΔΕΥΑ να συνεχίσουν να εισπράττουν το τέλος σ΄ ένα ποσοστό του και μετά την παρέλευση της τριακονταετίας. Στη Λάρισα, από το 2012, η ΔΕΥΑΛ εισπράττει ειδικό τέλος 0,3 ευρώ ανά κυβικό μέτρο στην κατανάλωση νερού (με ανάλογη προσαρμογή στις μεγάλες καταναλώσεις), ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 50% του αρχικού ειδικού τέλους και το οποίο υπολογίζεται ότι οδηγεί στο αποθεματικό της επιχείρησης περί τα 3 εκατ. ευρώ το χρόνο. Πέραν τούτου, ο ετήσιος κύκλος εργασιών της ΔΕΥΑΛ κινείται στα επίπεδα των 15 εκατ. ευρώ, ενώ στον τελευταίο της ισολογισμό εμφανίζει οριακά κέρδη της τάξης των 20.000 ευρώ.
Άξιο υπενθύμισης μπορεί να θεωρηθεί επίσης το γεγονός ότι το 2010, λίγο πριν την εκδήλωση της κρίσης, εξαιτίας της αιωρούμενης φημολογίας ότι η κυβέρνηση θα έβαζε χέρι στα αποθεματικά της ΔΕΥΑΛ, όπως και των άλλων ΔΕΥΑ ανά την επικράτεια, ο Κ. Τζανακούλης είχε προτείνει να αγοράσει η επιχείρηση δημοτικά οικόπεδα στη Νεάπολη αποδίδοντας στον δήμο 8-10 εκατ. ευρώ από το αποθεματικό της, το οποίο έτσι και θα διασφάλιζε μετατρέποντάς το σε ακίνητα. Ενώ ο δήμος θα χρησιμοποιούσε το ποσό αυτό για απαλλοτριώσεις ώστε να προχωρήσουν διανοίξεις οδών της πόλης που εκκρεμούσαν. Ενώ αρχικά διαφαινόταν συναίνεση της τότε αντιπολίτευσης, τελικά Γ. Σάπκας και Απ. Καλογιάννης δεν πείστηκαν, αντιτάχθηκαν στην πρόταση κι αυτή δεν υλοποιήθηκε.
Σωτ. Ζαχαριάς
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass