ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΚΑΙ ΜΕ ΔΕΛΕΑΡ ΟΤΙ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Εθελοντική κινητικότητα για 2.000 υπαλλήλους δήμων

*Αργ. Ντινόπουλος: «Δεν υπάρχει δεξαμενή απολύσεων στους δήμους»

Δημοσίευση: 03 Ιουλ 2014 2:44 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 15:22
Του Γιώργου Μακρή
Νέο πρόγραμμα εθελοντικής κινητικότητας για 2.000 εργαζομένους στους δήμους με χρονικό ορίζοντα έως τον Αύγουστο και με δέλεαρ την εξαίρεση από την υποχρεωτική κινητικότητα, προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Αργύρης Ντινόπουλος μιλώντας χθες σε ημερίδα ενημέρωσης νεοεκλεγέντων αιρετών της Αττικής και Πελοποννήσου στην Αθήνα. Παράλληλα, επανέλαβε τη θέση του ότι «δεξαμενή απολύσεων (σ.σ. στους ΟΤΑ) δεν υπάρχει».
Παίρνοντας ως αφορμή αναφορά του προέδρου της ΠΟΕ-ΟΤΑ κ. Θέμη Μπαλασόπουλου για υπαλλήλους που κινδυνεύουν με απόλυση, ο κ. Αργ. Ντινόπουλος επισήμανε: «Πού είδες Θέμη τη δεξαμενή απολύσεων; Η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, σε συνεργασία με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, εκπόνησαν ένα πρόγραμμα εθελούσιας, διαδημοτικής κινητικότητας και μάλιστα με ασφαλέστερο καθεστώς από το προηγούμενο. Ήδη, 995 περίπου υπάλληλοι βρίσκονται στις νέες τους θέσεις. Χρειάζεται άλλοι 2.000 υπάλληλοι, οικεία βουλήσει και με τη συγκατάθεση των προϊσταμένων τους, να μετακινηθούν από έναν δήμο σε άλλο».
Ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση για τον νέο γύρο εθελοντικής κινητικότητας κι επανέλαβε ότι «δεν πρόκειται να υπάρξουν απολύσεις εργαζομένων που τίθενται σε εθελοντική κινητικότητα», Κάλεσε μάλιστα τους αιρετούς να μεταφέρουν στο προσωπικό των δήμων αυτό το μήνυμα.
Ο κ. Αργ. Ντινόπουλος παραδέχθηκε ωστόσο ότι λόγω του προηγούμενου των σχολικών φυλάκων και των δημοτικών αστυνομικών δικαιολογημένα υπάρχει ανησυχία στους κόλπους των εργαζομένων. Έκανε επίσης λόγο για ηρωική τετραετία των απερχόμενων αιρετών αναφερόμενος συγκεκριμένα στις μειώσεις πόρων αλλά και στην προσπάθεια των δημάρχων να δημιουργήσουν κοινωνικές δομές. Εκτίμησε ότι η επόμενη τετραετία θα είναι καλύτερη και ζήτησε συνεργασία λέγοντας χαρακτηριστικά «επιδιώκω συγκλίσεις και όχι αντιπαραθέσεις».
ΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ ΔΗΜ. ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Γιώργος Ντόλιος χαρακτήρισε ως «ενδεικτική περίπτωση αντιμεταρρύθμισης την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας» και εξέφρασε την άποψη πως «οι ίδιες οι ανάγκες της Αυτοδιοίκησης θα προκαλέσουν την ανασύσταση της δημοτικής αστυνομίας». Παράλληλα, επανέφερε το θέμα της μεταφοράς αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος στην Αυτοδιοίκηση, τονίζοντας ότι υπάρχουν τουλάχιστον 200 αρμοδιότητες που ακόμη δεν έχουν αποκεντρωθεί.
ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ 12.000
Μέχρι το 2015, εκτιμάται ότι οι αποχωρήσεις προσωπικού από την αυτοδιοίκηση, θα ξεπερνούν τις 12.000, εκτίμησε ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ κ. Θέμης Μπαλασόπουλος με βάση τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Ο κ. Μπαλασόπουλος ξεκαθάρισε ότι στον αριθμό αυτό δεν υπολογίζονται όσοι συνταξιοδοτούνται, ενώ κατήγγειλε την ανάπτυξη φαινομένων ελαστικής απασχόλησης στους δήμους.
Ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ έκρινε αναγκαίο να αρθεί η απαγόρευση προσλήψεων σε τομείς που έχουν κοινωνικό χαρακτήρα όπως για παράδειγμα οι παιδικοί σταθμοί, αλλά και σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα, όπως αυτή της καθαριότητας, ενώ τάχθηκε υπέρ της αξιολόγησης των δημοτικών υπαλλήλων, αλλά με συγκεκριμένα κριτήρια, που δεν θα περιέχουν ποσόστωση. Όπως εξήγησε, η αξιολόγηση αυτή, θα στοχεύει στην ενίσχυση της αποδοτικότητας και παραγωγικότητας των υπαλλήλων, αλλά και στην αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχονται προς τους πολίτες.
ΠΟΡΟΙ-ΕΣΠΑ
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Κώστας Ασκούνης κάλεσε τον υπουργό Εσωτερικών να παρέμβει στο υπουργείο Οικονομικών ώστε να αυξηθεί η χρηματοδότηση προς τους ΟΤΑ το επόμενο οικονομικό έτος. Ο κ. Κ. Ασκούνης έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα το θέμα της αύξησης της χρηματοδότησης καθώς, όπως είπε, «η συγκεκριμένη πολιτική περιορισμού των πόρων κατά 60% θα είχε οδηγήσει τους δήμους σε οικτρή κατάσταση αν δεν υπήρχε η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη».
Ενόψει της έναρξης υλοποίησης του νέου ΕΣΠΑ, ο κ. Ασκούνης επανέλαβε τη θέση της ΚΕΔΕ να υπάρξει ξεχωριστό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για τους δήμους και ζήτησε «να σταματήσει το «παιχνίδι» των περιφερειαρχών να μοιράζουν υποσχέσεις για χρηματοδοτήσεις έργων στους δήμους».
Για το θέμα αυτό ο υφυπουργός κ. Γ. Ντόλιος αφού υπογράμμισε την ανάγκη η αυτοδιοίκηση να έχει δικό της πρόγραμμα στο ΕΣΠΑ, είπε ότι ήδη γίνονται συζητήσεις με το υπουργείο Ανάπτυξης και σύντομα θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass