ΣΥΣΚΕΨΗ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

Εργατικό Κέντρο και φορείς κατά της «μικρής ΔΕΗ»

Δημοσίευση: 02 Ιουλ 2014 2:58 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 15:07
Του Δημήτρη Βάλλα
Με τους εργαζόμενους της ΔΕΗ να ξεκινούν από τη σημερινή τους νυχτερινή βάρδια τις απανωτές 48ωρες κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγείλει και οι οποίες δεν αποκλείεται να οδηγήσουν τον Νομό Λάρισας αλλά και την Ελλάδα σε μπλακ-άουτ, σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες στο ΕΚΛ με τη συμμετοχή και εκπροσώπων φορέων με κυρίαρχο αντικείμενο τη λεγόμενη «μικρή ΔΕΗ» και την ιδιωτικοποίηση που επιχειρείται.
Στη σύσκεψη προχωρώντας σε μια ανάλυση του όλου ζητήματος που έχει δημιουργηθεί, κεντρικός εισηγητής ήταν ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας κ. Τάσος Τσιαπλές ο οποίος και μίλησε για το Νομοσχέδιο επισημαίνοντας ότι προβλέπει:
«* Το «σπάσιμο» της ΔΕΗ Α.Ε. και τη δημιουργία μιας νέας καθετοποιημένης θυγατρικής εταιρίας, της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ», η οποία θα πάρει το 30% των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη, φυσικό αέριο και υδροηλεκτρικά της σημερινής ΔΕΗ ΑΕ, αλλά και το 30% της πελατειακής βάσης της εταιρίας, το οποίο θα πουληθεί σε μονοπωλιακούς ομίλους.
* Η «μικρή ΔΕΗ» θα παράγει Ηλεκτρική Ενέργεια περίπου 2.318 MW, θα πάρει από τη μητρική εταιρία πελατολόγιο με 2 εκατ. καταναλωτές οικιακούς και βιομηχανικούς και 3.000 από τους σημερινούς υπαλλήλους της ΔΕΗ Α.Ε.
* Θα ακολουθήσει η πώληση άλλου 17% των μετοχών από τη μητρική εταιρία σε «στρατηγικό επενδυτή», που βρίσκεται στο ΤΑΙΠΕΔ.
Το ΕΚΝΛ, συνέχισε, δεν συμφωνεί με όσους συνδικαλιστικούς και πολιτικούς φορείς, αποδίδουν την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, ως αποτέλεσμα των μνημονιακών πολιτικών, οι οποίες απλώς επιταχύνουν αυτές τις διαδικασίες προκειμένου να βοηθήσουν το μεγάλο κεφάλαιο να βγει από την κρίση του, διασφαλίζοντάς του, νέα πεδία κερδοφορίας.
Το Ν/Σ αυτό, είναι συνέχεια της πολιτικής ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ που ξεκίνησε, μαζί με την απελευθέρωση του τομέα της ενέργειας στις αρχές της δεκαετίας του 1990, με την πώληση του 49% σε ιδιώτες και υπηρετεί τη στρατηγική της Ε.Ε. για την πλήρη απελευθέρωση –ιδιωτικοποίηση και του τομέα της ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ και αυτό πρέπει να λέγεται καθαρά, για να μπορέσουμε να παλέψουμε αποτελεσματικά και όχι να εγκλωβιζόμαστε στη λογική μια άλλης διαχείρισης των συμφερόντων της πλουτοκρατίας.
Η πώληση της «μικρής ΔΕΗ» αποτελεί αναγκαιότητα για τους μονοπωλιακούς ομίλους, ώστε να βρουν κερδοφόρα διέξοδο υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια και για να πλασαριστούν σε καλύτερη θέση, όταν η οικονομία περάσει σε φάση ανάκαμψης.
Από τη μέχρι τώρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, κατέληξε, τις επιπτώσεις τις βιώνουν τα λαϊκά στρώματα με τις μεγάλες αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και πάνω από 350.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα. Με τη μεγαλύτερη καταστροφή του περιβάλλοντος λόγω ανεξέλεγκτης εκμετάλλευσης κοιτασμάτων για μεγαλύτερα κέρδη. Είναι ενδεικτικό ότι με τις αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος, τα τελευταία 3 χρόνια, τα λαϊκά νοικοκυριά πληρώνουν 80% παραπάνω την τιμή της κιλοβατώρας, 130% παραπάνω το φόρο ρύπων».
Ο πρόεδρος του ΕΚΛ, ολοκληρώνοντας κάλεσε εργαζόμενους, ανέργους, συνταξιούχους και αγρότες να δώσουν το παρών στην απεργιακή συγκέντρωση στο κτίριο της ΔΕΗ που διοργανώνεται για το πρωί της Πέμπτης.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass