«Κυβέρνηση, Ε.Ε. και πόλεμοι ευθύνονται για την προσφυγική κρίση»

ΤΟΝΙΖΕΙ Ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δημοσίευση: 07 Μαρ 2020 19:29

O Συντονισμός Κομμουνιστικών Δυνάμεων – Λάρισας (ΑΡΑΝ, Κίνηση Κομμουνιστών Εργατικός Αγώνας, Παρέμβαση, Σύλλογος Κορδάτος, Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο) σε ανακοίνωσή του για τις εξελίξεις στο προσφυγικό ζήτημα μεταξύ άλλων σημειώνει πως «τις τελευταίες ώρες, το μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα οξύνεται επικίνδυνα στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στον ποταμό Έβρο.

Η ρίζα του προβλήματος βρίσκεται στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην περιοχή. Στη νεκρή ζώνη, από την τουρκική πλευρά των συνόρων, οι πρόσφυγες είναι εγκλωβισμένοι ανάμεσα στους τυχοδιωκτισμούς του καθεστώτος Ερντογάν και την ακροδεξιά – κατασταλτική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η πολιτική αυτή εντείνει τους κινδύνους να υπάρξουν νεκροί από τη δράση των δυνάμεων καταστολής και το παρακράτος.
Αυτή η κατάσταση έρχεται σε συνέχεια των σκηνών άγριας και ωμής αστυνομικής βίας στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου – έκφραση της επιβολής του δόγματος «νόμος και τάξη» και κυβερνητικού αυταρχισμού από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση μετέτρεψε σε πεδίο μάχης τη Χίο και τη Λέσβο στέλνοντας εκατοντάδες ΜΑΤ να χτυπήσουν χωρίς έλεος όποιον αντιστέκεται στους σχεδιασμούς για τη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης προσφύγων και μεταναστών.
Πέρα από το σκηνικό συγκρούσεων και πραγματικών μαχών των κατοίκων ενάντια στις δυνάμεις καταστολής που είχαν φτάσει στα νησιά σαν στρατός κατοχής, η μεγάλη εικόνα είναι άλλη: Αυτή των στρατοπέδων συγκέντρωσης που ήδη από το 2016 ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να δημιουργήσει στα 5 νησιά του Αιγαίου, προκειμένου να εφαρμόσει απαρέγκλιτα την απάνθρωπη Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας και να «διαχειριστεί» το κλείσιμο των βόρειων συνόρων και της βαλκανικής οδού προς την υπόλοιπη Ευρώπη.
Η αντιμετώπιση των προσφύγων ως ζήτημα ασφάλειας και δημόσιας τάξης και υγείας επενδύεται με μια βαθιά ρατσιστική εκφορά δημόσιου λόγου από κυβερνητικά στελέχη και συνοδεύεται από μια εκστρατεία παραπληροφόρησης από τα ΜΜΕ, διασποράς fake news και συνωμοσιολογίας (π.χ., περί φορέων κορονοϊού, περί χορήγησης επιδομάτων, εξισλαμισμού της χώρας κλπ) που ξυπνάνε τα πιο ξενοφοβικά αντανακλαστικά της ελληνικής κοινωνίας.
Εν τέλει, οι πολιτικές της ΝΔ φαίνεται να πατάνε πάνω στα σχέδια για την επικείμενη αλλαγή του Κοινού Συστήματος Ασύλου της ΕΕ και του Συμφώνου για τη Μετανάστευση που στην ουσία θα αποτυπώσουν και σε νομικό επίπεδο τη λογική της Ευρώπης-Φρούριο, της εξωτερίκευσης των συνόρων και των διμερών συμφωνιών για μαζικές απελάσεις.
Για τον λόγο αυτό, πλέον είναι ξεκάθαρο ότι εχθρός δεν είναι οι πρόσφυγες και μετανάστες που εγκαταλείπουν τις χώρες τους εξαιτίας του πολέμου, των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, της κλιματικής καταστροφής και της τεράστιας φτώχειας». 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass