Μάρτυρας στο πλευρό των κολίγων

Ο Δήμος Τεμπών τίμησε τον Μαρίνο Αντύπα

Δημοσίευση: 01 Απρ 2019 22:28

Mε τη συμμετοχή πλήθους κόσμου και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί από τον Δήμο Τεμπών η πανδημοτική εκδήλωση προς τιμήν του πρωτομάρτυρα της αγροτιάς Μαρίνου Αντύπα στον Πυργετό.

Μπροστά στον ανδριάντα του Μαρίνου Αντύπα που θυσιάστηκε στην περιοχή του Πυργετού, οι πολίτες τίμησαν τη μνήμη του ανθρώπου που αγωνίστηκε με σύνθημά του την ισότητα, την αδελφότητα και την ελευθερία, πάντοτε στο πλευρό των κολίγων και των κοινωνικά αδικημένων και προετοίμασε το έπος του Κιλελέρ.

Χθες μετά την επιμνημόσυνη δέηση μπροστά από τον ανδριάντα του Μαρίνου Αντύπα από τον πρωτοπρεσβύτερο π. Αλέξανδρο, ιερέα του Πυργετού έγινε κατάθεση στεφάνων.

Ακολούθησε χαιρετισμός του δημάρχου Τεμπών κ. Κώστα Κολλάτου.

Ο κ. Κολλάτος, αφού καλωσόρισε όλους τους παρευρεθέντες αναφέρθηκε στη θυσία του Μαρίνου Αντύπα σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

«Τιμούμε με σεβασμό τη μνήμη του ανθρώπου που αποτέλεσε σύμβολο της απελευθέρωσης της αγροτιάς, που έδωσε τη ζωή του για τα συμφέροντα των κολίγων και των κοινωνικά αδικημένων, αποτελώντας με τη στάση του αυτή την αφορμή ενός γενικού ξεσηκωμού των αγροτών. Ο Μαρίνος Αντύπας τιμάται εδώ στον Πυργετό, επειδή εδώ δολοφονήθηκε υπερασπιζόμενος αρχές και αξίες κοινά αποδεκτές.

Η εμφάνιση του Μαρίνου Αντύπα στον θεσσαλικό κάμπο χρονολογείται το 1906, έρχεται στην περιοχή μας ως επιστάτης των κτημάτων του θείου του Γεώργιου Σκιαδαρέση και αρχίζει πλέον την έντονη δράση του στο αγροτικό κίνημα.

Δραστήριος και μαχητικός, όπως ήταν, οργανώνει τους αγρότες, μιλάει όπου και αν βρεθεί για τα δικαιώματά τους που αφορούν στη γη τους και προκαλεί την ολοένα αυξανόμενη οργή των τσιφλικάδων της ευρύτερης περιοχής».

Και ο κ. Κολλάτος συνέχισε: «Εμείς ως δημοτική αρχή αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες που βιώνουν οι αγρότες της περιοχής μας και προσπαθούμε στον βαθμό που μας αναλογεί να κάνουμε καλύτερη τη ζωή τους.

Έτσι λοιπόν σε κάθε δημοτική ενότητα και σε συνεννόηση με τους τοπικούς φορείς, προσπαθούμε να επεκτείνουμε, να βελτιώνουμε και να υπογειώνουμε αρδευτικά δίκτυα, να συντηρούμε λιμνοδεξαμενές και αντλιοστάσια, να βελτιώνουμε την αγροτική οδοποιία, να πραγματοποιούμε αγροτικές γιορτές με επίκεντρο τα τοπικά προϊόντα.

Ο πρωτογενής τομέας είναι από τους σημαντικότερους πυλώνες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και χρειάζεται τη στήριξή μας, την ανάδειξη και την προβολή του σε εθνικό και διεθνές επίπεδο».

Στην ομιλία του ο συνταξιούχος δάσκαλος κ. Χρήστος Νταλαπάσχας αφού έκανε μια ιστορική αναδρομή στα αρνητικά γεγονότα από την εποχή της Ελληνικής Επανάστασης του ‘21 και του τότε Εμφυλίου, συνέχισε με εκείνα στη Βαυαροκρατία για να φτάσει στην προσάρτηση της Θεσσαλίας στην Ελλάδα το 1881 όπου το 80% της καλλιεργήσιμης γης ανήκε σε 250 ανθρώπους. Μίλησε επίσης για τον αγώνα του Μαρίνου Αντύπα για την αποκατάσταση των αγροτών της περιοχής.

Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Απόστολος Μπίλλης.

Στεφάνι στο μνημείο κατέθεσαν ο δήμαρχος Τεμπών κ.Κώστας Κολλάτος, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Απόστολος Μπίλλης, ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών -Μακεδονίας Θράκης κ. Γιώργος Εμμανουήλ, ο διοικητής του Α.Τ. Τεμπών Πρόδρομος Χαρισμανίδης, ο πρόεδρος τοπικής κοινότητας Πυργετού Αθανάσιος Λαΐνας, εκπρόσωπος του πολιτιστικού συλλόγου Πυργετού και εκπρόσωπος του αγροτικού συνεταιρισμού.

Παρευρέθηκαν επίσης ο υποψήφιος δήμαρχος Τεμπών κ. Γιώργος Μανώλης, ο πρώην δήμαρχος Λαρισαίων κ. Κώστας Τζανακούλης, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι,πρόεδροι ΝΠΔΔ , πρόεδροι κοινοτήτων και μέλη αυτών, πρόεδροι συλλόγων και φορέων της περιοχής, καθώς και πλήθος κόσμου.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η διοικητική υπάλληλος του Δήμου κ. Πέρσα Ευαγγέλου.

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass