ΟΥΡΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΜΟΝΗ ΣΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΕΛΕΤΩΝ

«Υποψήφιος» συνταξιούχος: Το αντέχεις;

Δημοσίευση: 21 Ιουλ 2015 8:02

 

 

Σε κατάσταση αναμονής βρίσκονται χιλιάδες ασφαλισμένοι, με αφορμή τις αλλαγές που επίκεινται στο συνταξιοδοτικό. Ανάλογη είναι και η στάση που κρατούν και οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία.

«Από τη στιγμή που δεν έχουμε επίσημη ανακοίνωση, δεν μπορούμε να ενημερώσουμε ακριβώς για τις αλλαγές που θα ισχύσουν», δηλώνει υπάλληλος του ΙΚΑ στο Τμήματα Απονομής Συντάξεων για να προσθέσει: «είμαστε όλοι, εργαζόμενοι και ασφαλισμένοι, σε κατάσταση αναμονής, μέχρι να ψηφιστούν τα νέα μέτρα». Η κίνηση στα ασφαλιστικά ταμεία είναι το τελευταίο διάστημα αυξημένη με τους ασφαλισμένους ωστόσο να αποχωρούν άπραγοι, καθώς δεν υπάρχει ακόμα επίσημη ενημέρωση.  

Ουρές αναμονής για την ενημέρωσή τους σχηματίζουν οι ασφαλισμένοι και σε γραφεία συνταξιοδοτικών μελετών. Όπως αναφέρει στην «Ε» ο υπεύθυνος γραφείου συνταξιοδοτικών μελετών κ. Γιώργος Λουκάς «με τις κυοφορούμενες αλλαγές στο συνταξιοδοτικό που θα ολοκληρωθούν με την κατάθεση του νέου νομοσχεδίου στη Βουλή, στους ασφαλισμένους επικρατεί ανησυχία για όσους είχαν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, αλλά συγχρόνως διατηρούν στάση αναμονής καθώς φοβούνται όσα επιφυλάσσουν τα νέα μέτρα».

Τα γραφεία αυτού του είδους παρέχουν πληροφόρηση σχετικά με την καταμέτρηση ενσήμων για ασφαλισμένους όλων των ταμείων, προτείνουν λύσεις και μεθόδους αναγνώρισης πλασματικών χρόνων, προσδιορίζουν τον χρόνο θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος, κάνουν μελέτες για τον προσδιορισμό συντάξιμων αποδοχών, βοηθούν τους ασφαλισμένους στη συμπλήρωση αιτήσεων και ενστάσεων, καταθέτουν τις αιτήσεις συνταξιοδότησης, οπότε αυτές τις ημέρες εν αναμονή των νέων μέτρων, που προβλέπουν μείωση των αποδοχών και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης διαθέτουν μια πληρέστερη εικόνα σχετικά με τις ανησυχίες των ασφαλισμένων.

«Οι ασφαλισμένοι που βρίσκονται κοντά στα όρια συνταξιοδότησης, είναι πλέον τρομαγμένοι», αναφέρει ο κ. Λουκάς για να συμπληρώσει: «Η μείωση των συντάξεων και η αύξηση των ορίων ηλικίας τρόμαξε τους ασφαλισμένους, ωστόσο δεν υπάρχει κύμα φυγής όπως θα περιμέναμε».

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ

Οι ανατροπές μπορεί να οδηγήσουν χιλιάδες ασφαλισμένους και κυρίως γυναίκες, για σύνταξη στο 67ο έτος, ιδιαίτερα ανήσυχοι είναι όμως και οι άνδρες εργαζόμενοι στο δημόσιο με ανήλικα τέκνα ή τρίτεκνοι.

Δεν εξαιρούνται επίσης οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ όπου και εδώ το όριο ηλικίας των 60 ετών για τους άνδρες και τις γυναίκες, καθώς και τα όρια εξόδου των 58 και 59 ετών που ισχύουν για τις γυναίκες ασφαλισμένες στο ΕΤΑΑ για σύνταξη με 35, 36 και 37 έτη. «Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που είχαν συμπληρώσει το 2011 τα 35 χρόνια εργασίας βρίσκονταν σε αναμονή προκειμένου να συμπληρώσουν για την έξοδο τα 60 έτη. Αρκετοί από αυτούς είχαν μπει στη διαδικασία μεταβίβασης των επιχειρήσεών τους. Το ενδεχόμενο όμως αύξησης του χρόνου απασχόλησης μπορεί να ανατρέψει τον υπάρχοντα σχεδιασμό», υπογραμμίζει υπεύθυνος γραφείου συνταξιοδοτικών μελετών περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο των συνταξιοδοτήσεων.

Με τις κυοφορούμενες αλλαγές που θα ολοκληρωθούν με την κατάθεση του νέου νομοσχεδίου άγνωστο μέχρι στιγμής πότε, καθώς δεν περιλαμβάνεται στα νομοσχέδια που θα ψηφιστούν αύριο Τετάρτη στη Βουλή, σύμφωνα με πληροφορίες, όλα τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για όσους έχουν υποβάλει αίτηση από 1/7/2015, θα αυξάνονται κατά 6 μήνες (ή και περισσότερο) κάθε έτος, ως το 2022 και όπως θα έχουν διαμορφωθεί το έτος αυτό, θα αυξηθούν εκ νέου την 1/1/2023, στα 62 για μειωμένη σύνταξη και στα 67 με 15, 20 και 25 έτη ασφάλισης κατά περίπτωση όσον αφορά στους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ, και σε ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών.

Από την αύξηση των ορίων ηλικίας δεν εξαιρούνται και όσοι έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις εξόδου με 35, 36, και 37 έτη εφόσον δεν έχουν πιάσει την ηλικία εξόδου που είναι 58 ή 59 ετών.

Οι νέες ρυθμίσεις επηρεάζουν τους εργαζόμενους που ασφαλίστηκαν μέχρι 31/12/1992 και ως τις 31/12/2012 είχαν συμπληρώσει τον απαιτούμενο κατά περίπτωση χρόνο ασφάλισης για συνταξιοδότηση, (15, 20, 25, 35 έτη) αλλά δεν έχουν πιάσει το όριο ηλικίας.

Κρίσιμο ζήτημα είναι αν θα επηρεαστούν και όσοι έχουν θεμελιωμένο δικαίωμα, δηλαδή έχουν συμπληρώσει και την ηλικία συνταξιοδότησης αλλά θα υποβάλλουν την αίτηση από 1/7/2015 που θα αρχίσει η αύξηση των ορίων ηλικίας.

Το σχέδιο που είχε προτείνει πάντως η ελληνική πλευρά, εξαιρούσε από τις αλλαγές όσους είχαν θεμελιωμένο δικαίωμα, αλλά η συμφωνία με τους δανειστές λέει ότι οι αλλαγές θα επηρεάσουν όσους αποχωρούν από 1/7/2015, ανεξάρτητα από το αν έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 30/6/2015.

Αν δεν ισχύσει το αρχικό σχέδιο τότε ακόμη και όσοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης, αλλά υποβάλουν την αίτηση μετά την 1/7/2015, είτε θα επιβαρυνθούν με μια μικρή σχετικά αύξηση του ορίου ηλικίας, είτε θα έχουν ποινή μείωσης της σύνταξης εφόσον συνταξιοδοτηθούν με το «παλιό» όριο ηλικίας.

ΑΥΞΗΣΗ ΟΡΙΩΝ

Η αύξηση των ορίων ηλικίας θα γίνει σύμφωνα με το πιο ήπιο «σενάριο» με την προσθήκη ενός εξαμήνου κάθε έτος στα ισχύοντα μέχρι 30/6/2015 όρια ηλικίας, αρχής γενομένης από 1/7/2015. Υπάρχει και το ενδεχόμενο όμως τα όρια ηλικίας να αυξάνονται κάθε χρόνο, κατά 1 ως και 3 έτη.

Οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με το όριο ηλικίας που θα ισχύει το έτος που συμπληρώνουν το όριο ηλικίας που ίσχυε μέχρι τις 30/6/2015.

* Εκτός του δεύτερου νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα που θα ψηφιστεί την Τετάρτη από τη Βουλή βρίσκονται οι ρυθμίσεις για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

 Σύμφωνα με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου οι ρυθμίσεις αυτές «δεν πρόκειται να έρθουν αυτή την εβδομάδα στη Βουλή». Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η ψηφοφορία στη Βουλή θα αφορά: Τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, «ο οποίος αποτελεί μείζονα αναμόρφωση των διαδικασιών και ρυθμίσεων για το σύστημα πολιτικής δικαιοσύνης και μπορεί να επιταχύνει σημαντικά τη δικαστική διαδικασία και να μειώσει τα κόστη».

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass