ΕΛΑΣΣΟΝΑ:

Αεραθλητές - καρνάβαλοι

Δημοσίευση: 12 Μαρ 2019 22:00

Αποκριάτικες εκδηλώσεις και «Κούλουμα» με καλοκαιρινό καιρό, με θερμοκρασίες που θύμιζαν «Πασχαλιά» ή Αύγουστο έλαβαν χώρα στην Ελασσόνα και στη γύρω περιοχή, κάτι που ευτυχώς… «έσπασε» μια παράδοση των τελευταίων χρόνων που ήθελε απόκριες με άσχημες καιρικές συνθήκες και άστατο καιρό.

Οι κάτοικοι της περιοχής το γλέντησαν με το παραπάνω, διασκέδασαν και χάρηκαν, συμμετέχοντας σε αποκριάτικα δρώμενα αυθόρμητα γλέντια και αναβιώνοντας παραδοσιακά έθιμα.

Ειδικά χθες, Καθαρά Δευτέρα, ντόπιοι και επισκέπτες φρόντισαν να περάσουν καλά έως αργά το βράδυ και …ακολούθησαν κατά γράμμα το «πρωτόκολλο» της ημέρας, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία της εποχής. Όπως έλεγε χαρακτηριστικά στην «Ε» παλαιός Ελασσονίτης…«τα Καθαροδευτεριάτικα έθιμα και η φασολάδα δε χαμπαριάζουν από κρίση».

 ΚΥΡΙΑΚΗ

Ανήμερα την Κυριακή της Αποκριάς, το Ιπτάμενο Καρναβάλι της Ελασσόνας που ήταν «παγωμένο» τα τελευταία χρόνια «ξύπνησε» και πάλι με πρωτοβουλία του Αεραθλητικού Συλλόγου Ολύμπου Ελασσόνας (ΑΣΟΕΛ) και του Δήμου Ελασσόνας. 30 και πλέον μεταμφιεσμένοι αεραθλητές από διάφορες περιοχές της χώρας βρέθηκαν στην Ελασσόνα, προκειμένου να σκορπίσουν αποκριάτικα χρώματα και πινελιές στον ουρανό.

Όμως οι συνθήκες, παρά την καλοκαιρία, λόγω του αέρα ήταν απαγορευτικές για πτήσεις κι έτσι μόνο 5 αθλητές πέταξαν, δίνοντας κάποια δείγματα του τι θα απολάμβανε ο κόσμος που βρέθηκε στον χώρο προσγείωσης σε ένα ριψοκίνδυνο άθλημα. Οι αθλητές που βρέθηκαν στο Καρναβάλι ανανέωσαν το ραντεβού τους στην Ελασσόνα, το προσεχές διάστημα. Πάντως, οι θεατές αποζημιώθηκαν με πτήσεις… «που έκοβαν την ανάσα» τού διάσημου αθλητή του παραμοτέρ (μηχανοκίνητο αιωρόπτερο) Δημ. Κολλιάκου, που βρίσκεται ανάμεσα στην πρώτη δεκάδα της παγκόσμιας κατάταξης!

Πέρα από τους καθιερωμένους «φανούς» (φωτιές) σε χωριά και γειτονιές και τις παραδοσιακές εκδηλώσεις τοπικών συλλόγων, η διασκέδαση πέρασε σε στέκια μπαρ – καφέ και κέντρα της περιοχής, όπου οι ντόπιοι και πολλοί επισκέπτες διασκέδασαν με παραδοσιακές και λαϊκές ορχήστρες. Αρκετοί μετακινήθηκαν σε καρναβαλικές εκδηλώσεις κοντινών πόλεων (Τύρναβος, Κοζάνη, Γρεβενά) και χωριών της επαρχίας. Άλλωστε, οι μέρες της Αποκριάς θεωρούνται μέρες χαράς και εκτόνωσης, «απόδρασης» έστω και για λίγες ώρες από τα καθημερινά προβλήματα.

ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ

Ο υπέροχος και ζεστός καιρός άφησε τον κόσμο να χαρεί, όπως προγραμμάτιζε, τα «Κούλουμα».

Τα έθιμα αναβίωσαν με παραδοσιακή μουσική, σκωπτικά «δρώμενα», φασολάδα, νηστίσιμα εδέσματα, μπουρανί, λαγάνες, χαλβά, τουρσί, άλλα σαρακοστιανά, ψαρικά, χταποδάκια, και άφθονο κρασί και τσίπουρο.

Δεκάδες περαστικοί και πολλοί επισκέπτες βρέθηκαν στην πλατεία Βαροσίου της Ελασσόνας, στην Τσαριτσάνη, στα «κεφαλοχώρια» της περιοχής, για να γευθούν την καθιερωμένη παραδοσιακή φασολάδα, συνοδευόμενη με γεύσεις της ημέρας. Καταγράφηκαν επίσης οργανωμένες επισκέψεις από Βόλο, Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Θεσσαλονίκη, Κατερίνη, κ.ά.

Ενδεικτικά, το διήμερο, ζεστές παραδοσιακές αποκριάτικες και Μεγαλοδευτεριάτικες γιορτές έγιναν σε Δομένικο, Τσαριτσάνη, Δολίχη, Δρυμό, Ευαγγελισμό, Λυκούδι, Καρυά, Λιβάδι, Βερδικούσια, Κρανέα, Σαραντάπορο, Γιαννωτά, Αμούρι, Κοκκινόγη, Βλαχογιάννι, Καλλιθέα, Αραδοσίβια, κ.ά.

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Γιάννη Μουκίδη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass