ΜΕ ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ, ΥΠΟΔΕΧΤΗΚΑΝ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΟΙ ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ

Νιώσαμε καλά…

* Το «όχι» λειτούργησε ψυχοθεραπευτικά και άλλαξε τη διάθεση του Έλληνα, ακόμη και αν δεν ξέρει ποια θα είναι η πορεία της χώρας

Δημοσίευση: 07 Ιουλ 2015 8:02

 

 

 

Της Λένας Κισσάβου

Φωτ.: Λεωνίδας Τζέκας

Η επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος, βρήκε την καθημερινότητα των πολιτών της Λάρισας στους ίδιους ρυθμούς ζωής, με τις ίδιες δραστηριότητες, νιώθοντας την ίδια αβεβαιότητα για το αύριο, αλλά με τη διαφορά ότι τους περισσότερους να διακατέχει μια αισιοδοξία, ότι όλα θα πάνε καλύτερα.

Η υπεροχή του «όχι» είναι φανερό ότι λειτούργησε … ψυχοθεραπευτικά, καθώς χθες, μπορεί όλοι να ήταν ακόμη «παγωμένοι», αλλά αρκετοί χαμογελούσαν, είχαν καλύτερη διάθεση, είτε αυτό πήγαζε από την αμηχανία τους περιμένοντας το χειρότερο, είτε από την ικανοποίηση της νίκης της αντίστασης στα δεινά, που εκφράστηκε με το 61,31%.

Από τη μία νιώθουν καλά, αλλά από την άλλη περιμένουν το τίμημα…

Αισθήματα διφορούμενα. Μετά το σοκ της περασμένης εβδομάδας, δύσκολο να συνέλθει ο Έλληνας, που φαίνεται να έχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις δείχνει να έχει ενισχυθεί το πείσμα του, απέναντι σε όλα.

Ο καθένας στο μυαλό του πλάθει σενάρια από το καλύτερο μέχρι και το χειρότερο, απέναντι στο άγνωστο αύριο, με την ελπίδα να παραμένει ζωντανή.

-«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα αφήσει να της φύγει ένα ...μαγαζί γωνία», πιστεύει ο κ. Άκης Κοτσιλιάνος, ιδιοκτήτης καταστήματος καφέ.

- «Το δημοψήφισμα ήταν ένα τράνταγμα για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Μου έδωσε τη δύναμη να εκφραστώ και να με ακούσουν. Πριν από αυτό ήμουν ένας απλός θεατής και τώρα νιώθω ότι με υπολογίσουν και έχω λόγο για το αύριο…», λέει η κ. Μαίρη Παπακωνσταντίνου, έμπορος.

-«Αισθάνομαι περήφανος σαν Έλληνας. Δεν ξέρω τι θα ξημερώσει, είμαι εν αναμονή των εξελίξεων, αλλά πιστεύω ότι το όχι, θα έχει το τίμημά του…», υποστηρίζει ο κ. Δημήτρης Γκέκας, ιδιοκτήτης περιπτέρου.

-«Νιώθω αβεβαιότητα, γιατί δεν ξέρω τι θα συμβεί. Θέλω οι πολιτικοί μας, να επιδείξουν ωριμότητα και να φανούν αντάξιοι των περιστάσεων και της εμπιστοσύνης που τους έδειξαν οι Έλληνες», σημειώνει η έμπορος κ. Λίνα Αστάρα.

Ας δούμε την άποψη του καθενός:

-Ακης Κοτσιλιάνος: «Είμαι περισσότερο αισιόδοξος, μετά το «όχι». Όταν διαπιστώνεις ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων νιώθει ακριβώς όπως εσύ, αισθάνεσαι πιο ήσυχος με την επιλογή σου και νιώθεις ότι δεν είσαι μόνος και ότι πολλοί άνθρωποι ζουν την ίδια δύσκολη κατάσταση με τη δικιά σου.

Προσδοκώ μια σταθερότητα, από αυτή την κατηφόρα που κάθε μέρα είναι χειρότερη από την προηγούμενη.

Το δημοψήφισμα μας έδωσε την ευκαιρία να πούμε σε ποια κατάσταση βρισκόμαστε. Μας έδωσε φωνή και νιώσαμε ότι μας υπολογίζουν σαν πολίτες αυτής της χώρας, καθώς οι κυβερνήσεις εκλέγονται μεν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι για τέσσερα χρόνια τους δίνεις εν λευκώ την άδεια να κάνουν ό,τι θέλουν. Μακάρι να γίνονται πιο συχνά δημοψηφίσματα, για κάθε μεγάλη απόφαση της Ελλάδας. Όπως για παράδειγμα έπρεπε να είχε γίνει πριν χρόνια δημοψήφισμα για το ευρώ, όπως έκαναν και άλλες χώρες. Έπρεπε να γίνει δημοψήφισμα πριν δεσμευτεί η χώρα μας με μνημόνια… Να μας ρωτήσουν».

-Μαίρη Παπακωνσταντίνου: «Ξύπνησα πιο αισιόδοξη. Μπορεί να μην ξέρω τι θα γίνει αύριο, αλλά έχω μεγαλύτερη ελπίδα για το καλύτερο. Έχουν παγώσει τα πάντα και θέλω ξεκαθαριστεί το τοπίο. Φοβήθηκα το «ναι», γιατί πιστεύω ότι ήταν μια συνέχεια του σήμερα και χειρότερα.

Είμαι σίγουρη ότι δεν θα φύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θέλω να ξαναβρούμε τους ρυθμούς μας. Να έχουμε δουλειά…».

-Λίνα Αστάρα: «Η κατάσταση δεν ξέρω πόσο θα αλλάξει. Δεν ήξερα ούτε με το ναι, ούτε με το όχι. Περιμένουμε οι πολιτικοί μας να μπούνε σε μια άλλη διαπραγματευτική γραμμή, για το καλό όλων μας…».

-Δημήτρης Γκέκας: «Οι περισσότεροι συζητούν και περιμένουν τη νέα συμφωνία που θα κάνουμε σαν χώρα. Αυτό ζητούσαν με το «όχι».

Με απασχολεί το θέμα της ρευστότητας, αν και πιστεύω ότι το «όχι» θα έχει το κόστος του. Δεν θα ήθελα μια αλλαγή προς τη δραχμή».

ΑΝΤΙΚΡΟΥΟΜΕΝΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Όσο συγκρουόμενα είναι τα αισθήματα που νιώθουν μετά το δημοψήφισμα, άλλο τόσο αντικρουόμενες είναι και οι εικόνες της καθημερινότητας στη Λάρισα, προκαλώντας σύγχυση στην εξαγωγή ενός ασφαλούς πορίσματος, που απαντά στο ποια είναι η σημερινή πραγματικότητα.

«Κλείνω το κατάστημά μου, που από το πρωί, ελάχιστοι πελάτες έχουν μπει. Το ταμείο, δεν έχει ανοίξει καθόλου. Βάζοντας το κλειδί στην πόρτα, διαπιστώνω ότι ήδη έχει γεμίσει ασφυκτικά το διπλανό μπαράκι. Δηλαδή; Τι να συμπεράνω; Ότι κάθονται με τις ώρες να κάνουν ανάληψη 60 ευρώ από τα ΑΤΜ και έπειτα τα ξοδεύουν σε ψυχαγωγία;», μας λέει η κ. Μαίρη.

«Αν δεν ήξερες για όλα αυτά που έχουν γίνει, θα έλεγες ότι είναι μια χαλαρή μέρα…» αναφέρει ο κ. Δημ. Γκέκας για τη χθεσινή και συμπληρώνει: «Στην επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος δεν βλέπεις καμία αλλαγή στη συμπεριφορά του κόσμου. Κυκλοφορούν άλλοι ήρεμοι και άλλοι αναστατωμένοι. Την προηγούμενη εβδομάδα έβγαζαν τα χρήματά τους από τα ΑΤΜ και τα ξόδευαν, για να πάρουν διάφορα πράγματα ή για να βγουν έξω με το σκεπτικό να τα απολαύσουν, από πείσμα, αφού θα χαθούν…

Θα πάρουν τα τσιγάρα, θα πάρουν το παγωτό και την τσίχλα. Τους απασχολεί το αύριο, αλλά δεν χάνουν τις συνήθειές τους, ακόμη και αν τις απολαύσουν σε μικρότερες δόσεις».

Από την άλλη ο κ. Ακης Κοτσιλιάνος, εντοπίζει το αντίθετο και λέει: «Την περασμένη εβδομάδα, η κίνηση στο κατάστημά μου είχε μια πτώση της τάξεως του 50%. Ο κόσμος συγκρατήθηκε, κρατούσε και τα 5 ευρώ που του περίσσεψαν. Τα μάζευε. Η αβεβαιότητα τους διακατέχει ακόμη. Γίνονται αγορές με φειδώ και πάλι αν υπάρχει ανάγκη».

 Το ίδιο μας λέει και η κ. Λίνα Αστάρα: «Την περασμένη εβδομάδα η κίνηση στο κατάστημα ήταν έντονα μειωμένη, έως «παγωμένη». Οι Λαρισαίοι δεν ξόδευαν τα χρήματά τους, εκτός βασικών υποχρεώσεων και αυτές πιθανόν να τις ανέβαλαν κάποιοι.

Μετά το δημοψήφισμα, βλέπω ότι είναι χειρότερα η κίνηση καθώς ο κόσμος βρίσκεται σε αναμονή των εξελίξεων».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass