ΑΝ ΚΑΙ ΥΠΟΧΩΡΕΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ...

Επιστρατεύουν το χιούμορ οι Λαρισαίοι

Δημοσίευση: 04 Ιουλ 2015 8:11

 

«Ναι», «Όχι», άκυρο, δραχμή, ευρώ. Είσαι υπέρ ή κατά; Σα να λέμε μένεις ή φεύγεις; Συζητήσεις καθημερινές, στις πλατείες, στα καφενεία, τα μπαρ, τα πάρκα παντού στην πόλη. Από την περασμένη Δευτέρα παρέες - παρέες, φίλοι, γνωστοί θα συναντηθούν θα τα πουν, άλλοτε θα συμφωνήσουν και άλλοτε θα χωριστούν με φωνές. «Θέλουν προσοχή οι μέρες» λέει ηλικιωμένος «κακό πράγμα παιδί μου ο διχασμός. Ας μην φαγωθούμε μεταξύ μας».

Αν συγκρίνουμε τις ημέρες αυτές, με τις ημέρες των μπλε και πράσινων καφενείων, των αριστερών και των δεξιών θα μπορούσαμε να πούμε ότι διατηρείται ακόμα ένα στοιχειώδες επίπεδο. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο σε άλλες πάλι επιστρατεύεται το χιούμορ των Λαρισαίων. Δεν αποκλείεται πάντως αλλαγή του σκηνικού τις επόμενες ημέρες.

Είτε «ναι», είτε «όχι» όλοι βλέπουν μπροστά τους μια καταστροφή, σε απευθείας σύνδεση με όλα τα πάνελ των καναλιών που προβάλλουν βίαιες αντιπαραθέσεις πολιτικών. Οι φωνές ξεκινούν το ξημέρωμα και σταματούν κάπου μετά τα μεσάνυχτα. Οι πολίτες για την ώρα είναι σχετικά ήρεμοι. Φαίνεται πως ο καλός καιρός τα βράδια στην πόλη κρατά τους Λαρισαίους έξω από το σπίτι και μακριά από την τηλεόραση. Υπάρχουν διαφωνίες, αντιπαραθέσεις, και μάλιστα τα social media τις ευνοούν, αλλά προς το παρόν δεν μπορούν να συγκριθούν με όσα είχε ζήσει η χώρα στο παρελθόν.

ΑΤΜ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

«Χρόνια είχαμε να έρθουμε τόσο κοντά ο ένας στον άλλο», έλεγαν Λαρισαίοι κάνοντας χιούμορ στην ουρά του ΑΤΜ της Περιφέρειας για να προσθέσουν «γνωριστήκαμε τη Δευτέρα και από τότε δίνουμε ραντεβού κάθε πρωί στο ίδιο ΑΤΜ. Έτσι απλά, για μια καλημέρα, για να πούμε τα νέα μας. Αντιμετωπίζουμε την κατάσταση με γέλιο δεν γίνεται διαφορετικά».

Αυτό που βιώνουν σήμερα οι πολίτες όπως είναι το κλείσιμο των τραπεζών, δεν το έχει ζήσει ξανά η χώρα. Έτσι, είναι δύσκολο να μιλήσει κανείς για διχασμό. Για έλλειψη όμως πολιτικού πολιτισμού θα μπορούσε να μιλήσει κανείς όταν αναφέρεται σε ένα από τα ΑΤΜ της οδού Παπαναστασίου, φωνές από μακριά ενός κυρίου προς τον κόσμο που περίμενε για τα 60 ευρώ «συνεχίζετε να στηρίζετε Τσίπρα και αύριο θα βγάζει 10 ευρώ» για να πάρει την απάντηση από συνταξιούχο «τομάρια του μνημονίου». Πολιτισμένες καταστάσεις. Πάνω από όλα ευγένεια.

SOCIAL MEDIA

Οι αντιπαραθέσεις δίνουν και παίρνουν κυρίως στο facebook. Εκεί φίλοι διαγράφονται, μπλοκάρονται και δηλώνουν ανοιχτά σε ποια συγκέντρωση θα παρευρεθούν προκειμένου μετά να τις συγκρίνουν. Ποια είχε τον περισσότερο κόσμο, πού πήγε ο ένας και γιατί δεν ήρθε ο άλλος. Μικρή η Λάρισα όλοι «σταμπάρονται». Και κάπου ανάμεσα στις selfies και στα dukface από τις συγκεντρώσεις ξεκινούν και οι χαρακτηρισμοί. «Γερμανοτσολιάδες» λέει ο ένας, για να απαντήσει ο άλλος «εθνοπροδότες» και πάει λέγοντας.

Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι τους πιο ακραίους χαρακτηρισμούς, δυναμιτίζοντας ακόμα περισσότερο κλίμα είναι τα όσα γράφονται στα προφίλ των πολιτικών και στελεχών των κομμάτων. Ο πολίτης, είτε Λαρισαίος είτε όχι στις συζητήσεις του μπορεί να διαφωνήσει, αλλά ακόμα δεν έχει φτάσει σε ακρότητες.

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass