ΔΗΛΩΝΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΟΥ «ΠΟΤΑΜΙΟΥ» Κ. ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ

«Δύσκολη πορεία ή καταστροφή» η επόμενη ημέρα

* Λαρισαίοι ανταποκρίθηκαν χθες στο κάλεσμα του «Ποταμιού» για συζήτηση επί του δημοψηφίσματος

Δημοσίευση: 02 Ιουλ 2015 23:32

 

Της Λένας Κισσάβου

Ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού, βρίσκεται σε σύγχυση, κυρίως λόγω της άγνοιάς του τι θα ξημερώσει την επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος, μετά την επικράτηση είτε του όχι, είτε του ναι.

«Παγωμένος» παρακολουθεί, προσπαθεί να ενημερωθεί και το «Ποτάμι» στη Λάρισα, κάλεσε χθες τους πολίτες, σε μια ανοιχτή συζήτηση επί του θέματος, για να καταθέσει τις δικές του απόψεις για όλα αυτά που συμβαίνουν αλλά και που θα έρθουν.

Βασικός ομιλητής ήταν ο Λαρισαίος βουλευτής του κόμματος κ. Κώστας Μπαργιώτας, ενώ μαζί του συζήτησαν με τους παρευρεθέντες στο «Λίντο», ο πανεπιστημιακός καθηγητής κ. Αχιλλέας Γραβάνης, ο δημοσιογράφος κ. Γιάννης Γιαννακόπουλος, με τη συζήτηση να συντονίζει ο καθηγητής του ΤΕΙ κ. Βασίλης Βλάχος.

Στο πλαίσιο αυτού, ο κ. Μπαργιώτας απάντησε στην «Ε», σε κρίσιμα ερωτήματα:

* Μεγάλο μέρος των Ελλήνων βρίσκεται σε σύγχυση και δεν ξέρει τι να ψηφίσει, διότι λέει ΝΑΙ στην Ευρώπη, αλλά ΟΧΙ στα μέτρα που τον οδήγησαν σε λιτότητα, ανεργία, εξαθλίωση. Τι συστήνετε;

«Ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια. Οι οριζόντιες περικοπές εισοδημάτων και οι φορομπηχτικές πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων, έχουν φέρει τα χαμηλά και μεσαία στρώματα του πληθυσμού σε πολύ δύσκολη θέση. Τον Ιανουάριο ο λαός κλήθηκε να επιλέξει ανάμεσα σε μια αποτυχημένη προσπάθεια του παλαιού πολιτικού συστήματος να επιβιώσει εις βάρος του και ενός αριστερού λαϊκισμού, που υποσχόταν περίπου τα πάντα. Δυστυχώς έξι μήνες μετά, η κυβέρνηση απέδειξε πως δεν διαφέρει και πολύ από το υπόλοιπο πολιτικό κατεστημένο της μεταπολίτευσης. Αφού σπατάλησε το εξάμηνο σε μια δήθεν - όπως αποδεικνύεται- διαπραγμάτευση και παρά τις εθνολαϊκιστικές κορώνες αμφοτέρων των πυλώνων της αριστερό-ακροδεξιάς συμμαχίας, η κυβέρνηση δεν παρήγαγε κανένα αποτέλεσμα: Ο θησαυρός αποδείχθηκε άνθρακες. Αφού κυριολεκτικά αποξηράνθηκε η πραγματική οικονομία, η κυβέρνηση σε μια πρωτοφανή κίνηση επέστρεψε την λαϊκή εντολή της 25ης Ιανουαρίου, για συμφωνία εντός της ευρωζώνης στο λαό, ζητώντας από τους πολίτες να πάρουν απόφαση.

Ακόμα χειρότερα, με τον τρόπο που οργάνωσε το δημοψήφισμα, επιχειρεί στην ουσία να υφαρπάξει την ψήφο του λαού. Για πρώτη φόρα από την πτώση της χούντας το Συμβούλιο της Ευρώπης εγκαλεί τη χώρα μας για αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις. Πολύ φυσικό, καθώς σε κανένα μέρος του κόσμου δεν οργανώθηκε ποτέ δημοψήφισμα σε έξι ημέρες, δεν άλλαξε ο εκλογικός νόμος με πράξη νομοθετικού περιεχομένου πέντε ημέρες πριν και δεν αντικαταστάθηκε νύχτα ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου. Το ίδιο το ερώτημα έχει διατυπωθεί έτσι ώστε να επιτείνει τη σύγχυση. Το τυπικό ερώτημα του δημοψηφίσματος απλά δεν υπάρχει. Το ΟΧΙ είναι ακόμη πιο συγκεχυμένο: Κανείς δεν μπόρεσε μέχρι σήμερα να ερμηνεύσει τις συνέπειες μια τέτοιας επιλογής, κανείς δεν τόλμησε να πει πώς και πότε θα ανοίξουν οι τράπεζες και με ποιο καθεστώς. Στην πραγματικότητα το ερώτημα είναι ευρώ ή δραχμή και αυτό προσπαθεί να συσκοτίσει η κυβέρνηση που γνωρίζει καλά πως ο λαός δεν είναι καθόλου μπερδεμένος. Ήταν, είναι και θα παραμείνει στη συντριπτική του πλειοψηφία υπέρ της παραμονής της χώρας στο Ευρώ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Όχι είναι Όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οδηγεί νομοτελειακά στην έξοδο και στη δραχμή, η οποία αποτελεί διακαή πόθο της μειοψηφίας του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και του λεγόμενου λόμπι της δραχμής».

* Με δεδομένο ότι στηρίζετε το ΝΑΙ, σε περίπτωση που υπερισχύσει στην κάλπη, ποια θα είναι η επόμενη μέρα; Δεν είναι αναμενόμενο ότι οι δανειστές θα ζητήσουν χειρότερα μέτρα; Πάμε σε εκλογές, αφού ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι δεν είναι παντός καιρού;

«Η επιλογή είναι ανάμεσα σε μια πολύ δύσκολη πορεία και στην πλήρη καταστροφή. Τα τελευταία χρόνια οι λαϊκιστές της αριστεράς και της δεξιάς καλλιέργησαν τον αντιμνημονιακό μύθο, υποσχόμενοι την έξοδο από την κρίση χωρίς κόπο και θυσίες. Εμείς, το Ποτάμι δεν λέμε ψέματα στον ελληνικό λαό.

Η πορεία εντός της Ευρώπης περνάει μέσα από επώδυνα μέτρα και δυστυχώς περισσότερες θυσίες αποτέλεσμα της ανικανότητας και αυτής της κυβέρνησης, όπως και των προηγούμενων.

Το κλείσιμο των τραπεζών και η εφαρμογή capital controls με την υπογραφή του πρωθυπουργού, κάνουν το πρόβλημα της χώρας ακόμη πιο δύσκολο, κάνουν την κρίση πολύ πιο βαθιά από ό,τι ήταν μέχρι τώρα. Κανείς δεν ξέρει πότε θα αποκατασταθεί στοιχειωδώς έστω η τραπεζική αγορά και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί δυστυχώς τις καταθέσεις.

Εξαιτίας της άθλιας διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης οι Έλληνες καλούνται να διαλέξουν μεταξύ μιας επαχθούς συμφωνίας και της εξόδου προς τη δραχμή. Παρά τις φήμες περί διαγραφής χρεών και «νέας αρχής» οι οποίες είναι απολύτως ψευδείς - τα δάνεια θα παραμείνουν και θα γίνουν ακριβότερα- η πραγματικότητα είναι τρομακτική. Υποτίμηση και πληθωρισμός θα εκμηδενίσουν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα το λαϊκό εισόδημα, τις καταθέσεις και την αξία των ακινήτων ενώ η χώρα θα οδηγηθεί εξ ανάγκης εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, πολιτικά και εθνικά απομονωμένη σε μια γειτονιά που γίνεται όλο και πιο ασταθής.

Η επικράτηση του ΝΑΙ είναι εθνική αναγκαιότητα, είναι μια επιλογή για τις επόμενες γενεές.

Το πρώτο που θα πρέπει να εξασφαλιστεί τη Δευτέρα το πρωί, είναι η άμεση αποκατάσταση της λειτουργίας του τραπεζικού τομέα. Μια υπερκομματική κοινώς αποδεκτή ομάδα θα πρέπει να αναλάβει την αποκατάσταση των σχέσεων με την ευρωπαϊκή επιτροπή και την επιμήκυνση του ELA και της συμφωνίας. Αν αυτό εξασφαλιστεί , το πολιτικό σύστημα πρέπει επιτέλους να συζητήσει και να αποφασίσει γρήγορα με εθνικά κριτήρια. Έχουμε πολλές φορές επισημάνει πως οι απαραίτητες αλλαγές στη χώρα χρειάζονται κυβερνήσεις διευρυμένης πλειοψηφίας, που να βασίζονται σε πλειοψηφικά ρεύματα εντός της κοινωνίας και όχι σε έδρες που χαρίζει το εκτρωματικό εκλογικό σύστημα. Η ευθύνη και η πρωτοβουλία ανήκει στον αρχηγό της πλειοψηφίας και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σε κάθε περίπτωση το μείζον αυτή τη στιγμή, είναι η διασφάλιση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας. Ο λαός ψηφίζοντας μαζικά ΝΑΙ θα βάλει τις βάσεις μίας διευρυμένης πλειοψηφίας, για την πρόοδο και την οριστική έξοδο από την κρίση».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass