Με έρανο της εκκλησίας το ταξίδι Ιγνατίου στις ΗΠΑ

Αποκάλυψη του τοποτηρητή της Μητρόπολης που κάλεσε τους πιστούς να στηρίζουν ενεργά την τοπική εκκλησία

Δημοσίευση: 02 Ιουλ 2018 22:02
Η εκκλησία είναι μάνα του έθνους και δεν πρόκειται να μας τρομοκρατήσουν όσοι επιδιώκουν τον διαχωρισμό τους, τόνισε από τους Αγ. Αναργύρους Αγιάς ο κ. Ιγνάτιος Η εκκλησία είναι μάνα του έθνους και δεν πρόκειται να μας τρομοκρατήσουν όσοι επιδιώκουν τον διαχωρισμό τους, τόνισε από τους Αγ. Αναργύρους Αγιάς ο κ. Ιγνάτιος

Μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες επέλεξε να στείλει ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, παρουσία πλήθους ανθρώπων, τόσο από την περιοχή της Αγιάς, όσο και από τη Λάρισα, που κατέκλυσαν τον χώρο μέσα κι έξω από την εορτάζουσα Ιερά Μονή Αγίων Αναργύρων Αγιάς, το απόγευμα του Σαββάτου κατά τη διάρκεια του θείου κηρύγματος στον αρχιερατικό πανηγυρικό εσπερινό και πριν της επιμνημόσυνης δέησης που τέλεσε στη μνήμη του μόλις προ ολίγων ημερών αποθανόντος μητροπολίτη της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου.

Τοποτηρητής ο ίδιος αυτή τη στιγμή της χηρεύουσας Μητροπόλεως μίλησε εκτενώς για τη γνωριμία του με τον αείμνηστο επίσκοπο, για τον χαρακτήρα του, αλλά και για το πώς βρέθηκαν τα χρήματα που απαιτήθηκαν για τη μεταφορά του σε Κέντρο Μεταμόσχευσης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

«Σε όλη τη Θεσσαλία» είπε «έχουμε έναν πόνο τούτες τις ημέρες με την κοίμηση του αειμνήστου μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κυρού Ιγνατίου. Εμείς προσωπικά τον γνωρίσαμε σε μια πολύ πρώιμη εποχή, εκεί που ήμασταν μαζί στην περιοχή του Πειραιά. Εγώ στη Μητρόπολη Πειραιώς ως διάκονος και αρχιμανδρίτης, ο ίδιος στη Σαλαμίνα στα γραφεία της Συνόδου, δέκα χρόνια μεγαλύτερός μου, αλλά μας συνέδεσε ένας πνευματικός δεσμός αγάπης και σεβασμού. Τον σεβόμασταν πάντοτε γιατί ήταν σοφός άνθρωπος, πράος, ταπεινός, ήσυχος, με λίγα λόγια, αλλά με μεγάλη καρδιά.

Βρεθήκαμε είκοσι χρόνια εδώ στη Θεσσαλία, αυτός μετά από μια μαρτυρική πορεία στη Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου. Όμως ακολούθησε τα βήματα με καρτερικότητα, με συγχωρητικότητα, πάντοτε έλεγε καλούς λόγους ακόμη και γι’ αυτούς που τον σταύρωναν καθημερινά. Κι αυτό ήταν για μας ένα παράδειγμα. Βρεθήκαμε κοντά του σε δύσκολες στιγμές. Βρέθηκε κι αυτός σε μας. Έτσι πορευόμαστε οι επίσκοποι. Μπορεί στα μάτια των ανθρώπων να φαίνεται ότι έχουμε δόξα και εξουσία, στην πραγματικότητα έχουμε σταυρό και θυσία. Κι έτσι είκοσι χρόνια οικοδομήσαμε μια βαθιά εμπιστοσύνη μαζί με τους ανθρώπους που μας περιστοίχιζαν και σήμερα λυπούμεθα μεν που έφυγε σωματικά από κοντά μας, αλλά φαίνεται ο Θεός θέλει τους καλούς να έχει κοντά του, τους δικαίους. Κι έχοντας και μια ευθύνη εκκλησιαστική αυτήν την περίοδο για όσο διαρκέσει, ελάχιστα, θέλουμε να συνεχίσουμε πάνω στο έργο του, στον τρόπο της ζωής του και στην πορεία του.

ΕΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Αλλά θέλω έναν τελευταίο λόγο να σας πω γιατί ξέρω ότι όλοι είστε εδώ της περιοχής. Η προσπάθεια που έγινε για το ταξίδι στην Αμερική δεν ήταν δική του. Δεν θα μπορούσε εξάλλου. Δεν έχει κανένα περιουσιακό στοιχείο ο ίδιος. Απολύτως κανένα. Ούτε η Μητρόπολη Λαρίσης είχε οποιαδήποτε δυνατότητα να γίνει αυτό το ταξίδι. Γι’ αυτό προβληματιστήκαμε πολύ. Ο ίδιος ο Μακαριότατος, η Εκκλησία της Ελλάδος, η κεντρική της διοίκηση. Κι όταν μας είπαν ότι υπάρχει έστω μία μικρή ελπίδα, είπαμε ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας αυτήν την ελπίδα να την επιδιώξουμε. Έτσι κι έγινε. Δημιουργήσαμε έναν εσωτερικό έρανο της Εκκλησίας, των επισκόπων από προσωπικές μας καταβολές και προσπάθειες κι έτσι μπόρεσε να πραγματοποιηθεί αυτό το ταξίδι.

Σας το λέγω γιατί είναι η αλήθεια και θέλω να την ξέρετε. Καμιά φορά οι άνθρωποι βλέπουν κάτι και μπορούν να σκεφτούν άλλα πράγματα. Δεν θα είχε καμία δυνατότητα. Εμείς, όμως, είχαμε ανάγκη συνειδησιακά να εξαντλήσουμε κάθε προσπάθεια για τον αδελφό μας να φτάσει εκεί, όπως βοηθούμε και κάθε άνθρωπο εξάλλου σε πολλές περιπτώσεις».

Πέραν της αναφοράς του όμως αυτής, αίσθηση προκάλεσε κατά τη διάρκεια του θείου κηρύγματος και η αναφορά του στο θέμα που ανακινείται αυτές τις ημέρες, αυτό του διαχωρισμού Κράτους κι Εκκλησίας, μιλώντας, ταυτόχρονα, και για τις προσπάθειες που κάνει η Μητρόπολή του να καλύπτει από μόνη της τους μισθούς των νέων ιερέων.

«Χειροτονούμε» είπε «για να καλύψουμε τα κενά χωρίς να έχουμε διασφάλιση από το Κράτος. Γι’ αυτό δημιουργήθηκε στη Μητρόπολή μας ένα ίδρυμα προστασίας και στηρίξεως των εφημεριών, το οποίο ανέλαβε ουσιαστικά να μισθοδοτήσει αυτούς οι οποίοι χειροτονούνται χωρίς να έχουν κρατική ενίσχυση. Ήδη δέκα κληρικοί μας εξαρτώνται από αυτό το ίδρυμα, αυτοί και οι οικογένειές τους. Ήδη κι εδώ, στην Αρχιερατική Περιφέρεια της Αγιάς, έχουμε κληρικούς που ανήκουν σ’ αυτό το ίδρυμα προκειμένου να μην υπάρξουν κενά, προκειμένου να συνεχίσουμε να είμαστε μια ζωντανή Εκκλησία. Έτσι, λοιπόν, έχουμε μια δισκοφορία μία φορά τον μήνα σε όλους τους ναούς μας, αλλά ταυτόχρονα, λόγω του ότι δεν επαρκούσαν τα χρήματα, καθιερώσαμε να έχουμε δισκοφορία και σε κάθε πανηγυρίζοντα ιερό ναό. Παρότι γνωρίζω ότι υπάρχει στέρηση. Αλλά θα πρέπει να ξέρετε ότι κι εγώ ζω με την αγωνία κάθε μήνα να εξασφαλίσω το ελάχιστο για τους ιερείς αυτούς που είναι νέοι ως επί το πλείστον, για τις οικογένειές τους και για την ασφάλειά τους. Θα ήθελα, λοιπόν, με φιλοτιμία να ανταποκρίνεστε».

ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣΟΥΝ

«Όπως βλέπετε» τόνισε «κάποιοι θέλουν να μας τρομοκρατήσουν με χωρισμό Κράτους κι Εκκλησίας. Θα ήθελα απλώς μια κουβέντα να τους πω και να τους υπενθυμίσω ότι η Εκκλησία ήταν ζωντανή και 400 χρόνια στην τουρκοκρατία. Δεν θα φοβηθούμε τώρα κανέναν. Απολύτως κανέναν. Και μάλιστα σε μια εποχή που κράτη όπως η Ουκρανία ζητάει επιμόνως να έχει μια δική της Ορθόδοξη Εκκλησία και πιέζει το Οικουμενικό Πατρειαρχείο για το λεγόμενο Αυτοκέφαλο της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας. Δυστυχώς, κάποιοι σ’ αυτόν εδώ τον τόπο έχουν μείνει 70 και 80 χρόνια πίσω πιστεύοντας ότι θα εξαντλήσουν τα ιδεολογήματά τους με τον λεγόμενο χωρισμό Κράτους κι Εκκλησίας. Η Εκκλησία παραμένει μάνα τους Έθνους και θα παραμείνει στους αιώνες. Αυτό δεν αλλάζει. Έχει 2.000 χρόνια ζωής. Το Ελληνικό μας Κράτος μόλις θα συμπληρώσει τα 200 σε λίγα χρόνια. Θα φανούμε αντάξιοι των περιστάσεων. Δεν θα φοβηθούμε, ούτε θα τρομοκρατηθούμε, γιατί γνωρίζουμε ότι υπάρχει ο λαός που αγαπά, στηρίζει, ο λαός που συγκροτεί την Εκκλησία».

«Γι’ αυτό σας παρακαλώ» κατέληξε «στηρίξτε αυτήν την προσπάθεια. Προσπαθούμε να μην μείνει κανένα θυσιαστήριο χωρίς ιερέα και να ξέρετε ότι εδώ στην περιοχή έχουμε ανάγκες οι οποίες μας απασχολούν ιδιαίτερα. Πολλοί ιερείς μας, πλέον, ενηλικιώνονται σε βαθμό που θα πρέπει να εγκαταλείψουν. Έχουμε πολλές φορές το πρόβλημα μιας ασθένειας. Προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να έχουμε καλούς κι άξιους κληρικούς. Όλα όμως εξαρτώνται από το να μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ελάχιστες ανάγκες. Όλα τα παιδιά σήμερα που χειροτονούνται ξέρουν ότι θα ζήσουν φτωχά. Αγαπούν την Εκκλησία, παίρνουν την απόφαση και μαζί με την οικογένειά τους θυσιάζονται γι’ αυτήν. Από μας, λοιπόν, όλους, εξαρτάται το να συνεχίσουμε να είμαστε μια ζωντανή Εκκλησία, όπως ο Χριστός μας θέλει».

Τις θρησκευτικές εκδηλώσεις παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αγιάς Ζάχος Μπατζιόλας κι εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ «Ηρακλείδης» Χρήστος Σκαρκάλης.  

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Νίκου Γουργιώτη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass