Πυροσβέστες έτοιμοι για όλα!

ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ, Η ΔΙΑΣΩΣΗ ΖΩΩΝ, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΦΙΔΙΩΝ ΣΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥΣ...

Δημοσίευση: 16 Ιουν 2018 22:40
Η διάσωση –και όχι η εξόντωση- ενός όφι που «περιπλανιέται» στην πόλη, είναι στα καθήκοντα του Πυροσβέστη. Ο οποίος, χωρίς καμία εκπαίδευση, με μια λαβίδα, γάντια και θάρρος καλείται να αντιμετωπίσει το «θεριό» Η διάσωση –και όχι η εξόντωση- ενός όφι που «περιπλανιέται» στην πόλη, είναι στα καθήκοντα του Πυροσβέστη. Ο οποίος, χωρίς καμία εκπαίδευση, με μια λαβίδα, γάντια και θάρρος καλείται να αντιμετωπίσει το «θεριό»

Το καλοκαίρι εκτός από τις υψηλές θερμοκρασίες φέρνει στην πόλη και επισκέπτες από τους αγρούς όπως διάφορα ερπετά, μεταξύ αυτών και φίδια. Δεντρογαλιές, οχιές, λαφίτες εισέρχονται «λαθραία» μέσα στην πόλη.

Κουλουριασμένα –μερικές φορές- κάτω από αυτοκίνητα, φθάνουν στο κέντρο της Λάρισας και κάνουν βόλτες στα πάρκα, στα μπαλκόνια και στις αυλές των σπιτιών. Οι πολίτες αντιμέτωποι με το «θεριό» και φοβισμένοι καλούν την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Έτσι, λοιπόν, εκτός από το έργο της κατάσβεσης πυρκαγιών που έχει να αντιμετωπίσει τους θερινούς μήνες η ΠΥΛ καλείται να διασώσει φίδια και πολίτες από αυτά.

Τα φίδια, τα ζώα είναι μια αρμοδιότητα της Πυροσβεστικής η οποία αναλήφθηκε τα τελευταία χρόνια. Οπότε για πουλιά, γάτες και φίδια οι πολίτες μπορούν να καλούν στο «199». Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστών Θεσσαλίας Βασίλης Ρούντος «οι πυροσβέστες δεν έχουν περάσει κάποια εκπαίδευση για τη διάσωση των ζώων. Μας έχει προμηθεύσει όμως το Σώμα με τσιμπίδες για να πιάνουμε τα φίδια. Υπάγεται στην πρακτική διάσωσης ζώου. Όπως θα πάμε να διασώσουμε ένα γατάκι ακριβώς το ίδιο γίνεται και με τα φίδια. Δεν σκοτώνουμε τα φίδια, πάμε να τα διασώσουμε καθώς οι πολίτες τα φοβούνται. Είναι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας και συγκεκριμένα στη διάσωση ζώου».

Οι πυροσβέστες φορούν τα ειδικά γάντια και έχοντας στο χέρι την τσιμπίδα επιχειρούν να εγκλωβίσουν σε κάποιο σημείο του σπιτιού τον απρόσκλητο «επισκέπτη» και στη συνέχεια να τον επιστρέψουν σώο στο φυσικό του περιβάλλον. «Στην περιοχή μας τα περισσότερα φίδια είναι ακίνδυνα, σπάνια θα βρούμε οχιά και μάλιστα μέσα σε κατοικημένες περιοχές, οπότε τα πιάνουμε με την τσιμπίδα και τα απελευθερώνουμε στο φυσικό τους περιβάλλον», προσθέτει.

Διευκρινίζει ωστόσο ότι «δεν φωνάζουμε την Πυροσβεστική όταν το φίδι είναι στο φυσικό του περιβάλλον. Όταν είναι για παράδειγμα μέσα σε ένα οικόπεδο με ξερά χόρτα, δεν θα πάνε οι πυροσβέστες να το κυνηγάνε στον αγρό. Επεμβαίνουμε όταν το φίδι έχει πάει μέσα σε κατοικημένη περιοχή, μέσα σε σπίτι, σε αυλές».

Στα ευτράπελα της καθημερινότητας το τηλεφωνικό κέντρο της ΠΥΛ δέχτηκε πρόσφατα κλήση για φίδι. Το ερπετό βρισκόταν μέσα στο σπίτι και είχε κρυφτεί κάτω από ένα έπιπλο. Η ουρά του που εξείχε λίγο πρόδωσε την κρυψώνα του και συγχρόνως προκάλεσε πανικό στους ιδιοκτήτες. Οι πυροσβέστες φτάνοντας στο σημείο βρίσκουν τους δύο γονείς της οικογένειας έξω από το σπίτι και ξεκινούν την επιχείρηση διάσωσης του ζώου. Τελικά το ερπετό δεν ήταν δυνατό να διασωθεί, καθώς δεν ήταν ζωντανό, δεν ήταν αληθινό ήταν ένα από τα παιχνίδια των παιδιών που σκαρφίστηκαν να κάνουν αυτή την πλάκα στους γονείς τους για να τους τρομάξουν. Άλλη μια αποστολή στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass