Σε ανοιχτό γήπεδο το σώμα γίνεται αλεξικέραυνο…

* ΟΙ ΣΠΙΝΘΗΡΕΣ, ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ ΚΑΙ Η ΑΝΑΤΡΙΧΙΛΑ ΣΤΟ ΣΩΜΑ * ΠΩΣ ΕΞΗΓΕΙ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΩΝ ΚΕΡΑΥΝΩΝ Ο ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΕΜΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚΡΙΜΙΖΕΑΣ

Δημοσίευση: 16 Ιουν 2018 22:30
Φωτ. αρχείου Φωτ. αρχείου

Πρόκειται για την είδηση που έχει μουδιάσει ολόκληρη την πόλη. Στην τελευταία προπόνηση της χρονιάς μιας ποδοσφαιρικής ομάδας, τα καιρικά φαινόμενα είναι έντονα.

Ο χώρος ανοιχτός και επίπεδος. Οι αθλητές πληροφορούνται πως πρέπει να εγκαταλείψουν το γήπεδο, σύμφωνα με μαρτυρίες. Ένας όμως, ο τερματοφύλακας που βρίσκεται κοντά στα δοκάρια, δεν προλαβαίνει. Η συνέχεια σοκαριστική. Ο 15χρονος δέχεται το χτύπημα του κεραυνού…

Πώς και γιατί συνέβη; Ίσως να μην μπορεί να δοθεί απάντηση στο θεωρητικό μέρος του ερωτήματος. Ωστόσο μπορεί να υπάρχει μια επιστημονική εξήγηση και γι’ αυτό ζητάμε την άποψη του μετεωρολόγου της ΕΜΥ κ. Παναγιώτη Σκριμιζέα. Αφού ξεκαθαρίζει αρχικά πως η συγκεκριμένη χρονική περίοδος ευνοεί τέτοιου είδους φαινόμενα, προσθέτει ότι ένα ανθρώπινο σώμα σε τόσο ανοιχτό χώρο λειτουργεί ως αλεξικέραυνο. Στέκεται όμως και στον τεράστιο βαθμό ατυχίας που κρύβει μια τέτοια περίπτωση, παρά τη συχνότητα των κεραυνών που πέφτουν στη γη ανά δευτερόλεπτο.

Αρχικά μας μιλάει για τα ηλεκτρικά φορτισμένα νέφη αυτής της περιόδου: «Τα περισσότερα εξ αυτών είναι καταιγιδοφόρα και έχουν κατακόρυφη ανάπτυξη. Ξεκινούν χαμηλά κοντά στο έδαφος και η κορυφή τους φτάνει πολύ ψηλά. Λόγω των ανοδικών κινήσεων που υπάρχουν εκεί δημιουργείται μια διαφορά δυναμικού. Από την κορυφή μέχρι τη βάση. Αυτή η διαφορά δημιουργεί σπινθήρες. Αν αυτοί οι σπινθήρες είναι ανάμεσα σε γειτονικά νέφη γίνονται αστραπές που σκίζουν τον ουρανό. Αν όμως είναι ανάμεσα στη βάση ενός νέφους και το έδαφος τότε έχουμε κεραυνό».

Έτσι εκδηλώθηκε ο κεραυνός και στον χώρο του γηπέδου. «Η προχθεσινή ήταν μια τέτοια μπόρα. Μικρή σε διάρκεια και με πολύ νερό. Συνήθως τέτοιες μπόρες συνοδεύονται από ηλεκτρικά φαινόμενα».

Το επικίνδυνο είναι να βρίσκεται κάποιος σε ανοιχτό χώρο καθώς σύμφωνα με τον κ. Σκριμιζέα «σε έναν ανοιχτό χώρο, το ηλεκτρικό φορτίο από το σύννεφο προσπαθεί να διοχετευτεί στη γη από το ψηλότερο σημείο που εξέχει. Αν εσύ είσαι στο ψηλότερο σημείο τότε τα πράγματα είναι επικίνδυνα. Γίνεσαι αλεξικέραυνο».

Βέβαια το παιδί σύμφωνα με τις μαρτυρίες βρισκόταν κοντά στα δοκάρια αφού έπαιζε ως τερματοφύλακας. Φέρνει ένα παράδειγμα: «Ας υποθέσουμε πως είστε μέσα σε ένα σπίτι που το χτυπάει κεραυνός. Αν δεν αγγίζετε τις σωληνώσεις απ’ όπου θα διοχετευτεί το ηλεκτρικό φορτίο για τη γη, δεν παθαίνετε τίποτα. Αν όμως τύχει και ακουμπάτε εκεί τότε αλλάζουν τα δεδομένα» διευκρινίζει.

Ωστόσο αναφέρεται και στον παράγοντα τύχη καθώς εξηγεί ότι παρά το γεγονός ότι 100 κεραυνοί ανά δευτερόλεπτο πέφτουν στη Γη, σπανίζουν τέτοιου είδους περιστατικά.

Σχετικά με το πώς μπορεί να καταλάβει κάποιος πως κινδυνεύει ή βρίσκεται σε πεδίο με μεγάλο κίνδυνο ο κ. Σκριμιζέας απαντάει πως «θεωρητικά αυτό που ξέρουμε είναι πως όταν είσαι σε μέρος που πρόκειται να το χτυπήσει κεραυνός αισθάνεσαι στο δέρμα σου μια φαγούρα. Επειδή υπάρχει έντονο ηλεκτρικό φορτίο σηκώνεται η τρίχα. Αυτό είναι μια ένδειξη για το ότι μπορεί το σημείο να το χτυπήσει κεραυνός», υπογραμμίζει.

Κάνοντας μια πρόβλεψη για τις επόμενες ημέρες είπε πως και σήμερα υπάρχει η πιθανότητα για καταιγίδες ενώ η κατάσταση αρχίζει να ομαλοποιείται από τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.

Του Κώστα Γκιάστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass