Κατάληψη από την αναρχική ομάδα "Palmares"

* Σε αναξιοποίητο κτίριο του Δημοτικού Γηροκομείο Λάρισας

Δημοσίευση: 30 Απρ 2018 16:45

Ένα αναξιοποίητο διώροφο κτίριο κατέλαβαν χθες το μεσημέρι, μέλη της αναρχικής ομάδας "Palmares" όχι για να καλύψουν στεγαστικές ανάγκες αλλά ως "ένα μετερίζι για την προπαγάνδιση των ιδεών μας και τη συνέχεια του αγώνα μας" όπως υπογραμμίζουν σε ανακοίνωσή τους.

Το διώροφο κτίριο βρίσκεται στην οδό Ηλιοδώρου (στην Τρίγωνη πλατεία) και ανήκει στο Δημοτικό Γηροκομείο Λάρισας. Εξηγώντας την πολιτική τους στάση από την αναρχική ομάδα "Palmares" σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι "εμείς είμαστε άτομα διαφόρων κοινωνικών και ταξικών καταβολών (φοιτητές, άνεργοι ,εργαζόμενοι) αλλά πρωτίστως ,και με βάσει αυτό μας το χαρακτηριστικό περάσαμε σε αυτήν τη δράση, είμαστε αναρχικοί.

Έχοντας ως βασικό μας γνώρισμα την πολιτική ταυτότητά μας και θεωρώντας πως η αυτοοργάνωση είναι βασικό μέρος της θεώρησής μας αποφασίσαμε να διεκδικήσουμε το συγκεκριμένο (μέχρι πρότινος άδειο) κτίριο. Λέγοντας πως αξιοποιούμε μέσω της κατάληψης το κτίριο εννοούμε απλά πως διεκδικούμε το βασικό δικαίωμα του κάθε ανθρώπου στη στέγη, το νερό και το ρεύμα, πως δεν υποκύπτουμε στην εκβιαστική λογική που μας θέλει να πληρώνουμε ακόμα και για τα αυτονόητα και πως δεν δεχόμαστε να μπούμε στη λογική του δούλευε απλά για να επιβιώνεις".

"Ας καταστήσουμε σαφές πως η αυτοοργάνωση και η αυτοδιαχείριση είναι δομικά στοιχεία της πολιτικής μας ταυτότητας και είναι κάτι που το προασπιζόμαστε σε κάθε πτυχή των ζωών μας είτε αυτό είναι ο χώρος που μένουμε, είτε ο τρόπος που διασκεδάζουμε, είτε ο χώρος που δουλεύουμε.

Εν αντιθέσει με τη σημερινή πραγματικότητα της βαθιάς ιεράρχησης και του κοινωνικού κανιβαλισμού εμείς προάγουμε μέσα από την κατάληψη σχέσεις που στηρίζονται στην αλληλεγγύη, στην ισότητα και στην ηθελημένη συμμετοχή του οποιουδήποτε- οποιασδήποτε σε κάθε διαδικασία".

"Η κατάληψη αυτή έχει ως κύριο χαρακτηριστικό την αναρχική θεώρηση των πραγμάτων άρα κάποιες διευκρινίσεις είναι απαραίτητες. Δεν δεχόμαστε οποιονδήποτε έλεγχο και οποιαδήποτε κατευθυντήρια γραμμή ανεξαιρέτως πολιτικής χροιάς ,σε καμία περίπτωση δεν κομματικοποιούμαστε και καμία λογική που παραπέμπει στις πολιτικές ενός κόμματος (κοινοβουλευτικού και μη) δεν είναι ανεκτές σε μας. Δεν αφήνουμε να μας επιβληθεί καμία εξουσία από όπου και αν αυτή προέρχεται είτε αυτή λέγεται κράτος και κρατικοί μηχανισμοί είτε δογματικές αντιλήψεις είτε ακόμα και ιδιοκτησιακές νοοτροπίες".

"Παλεύουμε με όλα τα μέσα και με όλες τις μορφές πάλης για να φτάσουμε στην αναρχία και την αταξική κοινωνία".

Διευκρινίζοντας επίσης ότι "είμαστε αναπόσπαστο μέρος του καταληψιακού κινήματος τόσο στη Λάρισα όσο και οπουδήποτε αλλού. Στέλνουμε λοιπόν αγωνιστικούς χαιρετισμούς στις καταλήψεις Ντουγρού και Αντιδραστήριο και δηλώνουμε αλληλέγγυοι σε οποιαδήποτε άλλο καταληψιακό εγχείρημα".

"Όσον αφορά στην ιδιοκτησία του κτιρίου αυτού η οποία είναι το Γηροκομείο Λάρισας θα θέλαμε να πούμε τα εξής: Μια δομή σαν το Γηροκομείο δεν μας βρίσκει απέναντί του και κατανοούμε πως στην παρούσα κατάσταση η ύπαρξή του είναι σημαντική. Εμείς όμως θεωρούμε πως η αναγκαιότητα για στέγαση, και καθώς το κτίριο ήταν επί χρόνια εγκαταλελειμμένο, είναι προτεραιότητα και από τη στιγμή που η αξιοποίησή του ήταν μηδαμινή αποφασίσαμε να του δώσουμε εμείς ζωή.

Αλλά ας μας επιτραπεί να γίνουμε λίγο «σκεπτικιστές» στο συγκεκριμένο σημείο και να αναλύσουμε το θέμα κάπως περισσότερο. Το γηροκομείο ως αξιακό χαρακτηριστικό, αν μπορεί να τεθεί έτσι, έχει ουσιαστικά την κάλυψη των προαναφερθεισών βασικών αναγκών μιας ομάδας που περικλείεται σε αυτό που ονομάζουμε κοινωνικό σύνολο. Συμπερασματικά λοιπόν μια τέτοια δομή δεν θα έπρεπε να έχει αντιπαραθετικό ρόλο στο δικό μας εγχείρημα, καθώς ένα από τα προτάγματά μας είναι ακριβώς αυτό, η αναγκαιότητα της στέγασης.

Γίνεται εύκολα κατανοητό λοιπόν, πως οποιαδήποτε ενδεχόμενη κίνηση εναντίον μας είναι μια καθαρά πολιτική πράξη από μέρος τους καθώς το πολιτικό πλαίσιο που μας καθορίζει στην καλύτερη των περιπτώσεων δεν γίνεται κατανοητό αλλά κυρίως ενοχλεί και ταρακουνά τον «ονειρικά πλασμένα κόσμο τους». Οπότε κλείνουμε με το εξής, πως με όποιον μανδύα περί «αξιοποίησης» και «εκμετάλλευσης» του κτιρίου (τώρα το θυμήθηκαν άλλωστε) και αν ντυθεί μια ενδεχόμενη επίθεση

προς τα εμάς, αναπόφευκτα θα είναι μια πολιτική πράξη και οι πολιτικές ευθύνες θα βαραίνουν τους ιθύνοντες της απόφασης αυτής".

Να σημειωθεί τέλος ότι για την κατάληψη ενημερώθηκαν τόσο ο διευθυντής του Γηροκομείου, όσο και ο Δήμος Λαρισαίων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass