ΤΟΠΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΛΙΩΝ ΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΜΠΩΝ ΖΗΤΟΥΝ:

Κόμβο εδώ και τώρα με πρόσβαση στα παράλια Λάρισας

* Πραγματοποίησαν χθες συμβολική κατάληψη στην εθνική οδό

Δημοσίευση: 27 Απρ 2018 22:08
Από τη συμβολική κατάληψη στην ΠΑΘΕ Από τη συμβολική κατάληψη στην ΠΑΘΕ

Πύλη εισόδου στα παράλια του νομού Λάρισας, από την ΠΑΘΕ στον κόμβο Πυργετού ζήτησαν χθες τοπικοί φορείς, επιχειρηματίες και κάτοικοι των δήμων Τεμπών και Αγιάς, πραγματοποιώντας συμβολική κατάληψη της εθνικής οδού, στο ύψος του Πυργετού.

Κατήγγειλαν την αδιαφορία της Πολιτείας να υλοποιήσει τις υποσχέσεις της για την ολοκλήρωση του ημιτελούς κόμβου, υποστηρίζοντας ότι «η πρόσβαση από τον κόμβο, στις παραλιακές περιοχές του νομού Λάρισας, εμπεριέχεται στην αρχική σύμβαση με τους παραχωρησιούχους και τους εργολάβους κατασκευής της ΠΑΘΕ και θα έπρεπε να είχε γίνει».

«Μας καταδικάζουν σε αποκλεισμό και καταστρέφουν την ανάπτυξη του τουρισμού», τόνισαν, ενώ μεταξύ άλλων εξέφρασαν και την άποψη ότι «η μη ολοκλήρωσή του κόμβου κρύβει σκοπιμότητες».

 «Είναι απαράδεκτο» δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Γιώργος Λαδόπουλος, ο οποίος συμμετείχε στην κατάληψη του δρόμου και επισήμανε: «Η μη ολοκλήρωση του κόμβου Πυργετού, προκαλεί μεγάλα προβλήματα στην τοπική κοινωνία και η Περιφέρεια Θεσσαλίας στηρίζει το δίκαιο αίτημά της.

Σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα, που μαστίζεται από την οικονομική κρίση, το κράτος προσθέτει ακόμη ένα πρόβλημα στην περιοχή μας, με ανυπολόγιστες οικονομικές συνέπειες.

Είναι απαράδεκτο που δεν προβλέπεται έξοδος στα παράλια του νομού Λάρισας από τον κόμβο Πυργετού, από το ρεύμα καθόδου της ΠΑΘΕ από τη Βόρεια Ελλάδα.

Ο διερχόμενος οδηγός στην ΠΑΘΕ, με προορισμό τα παράλια της Λάρισας, ή θα πρέπει να εξέλθει από τον αυτοκινητόδρομο στον Πλαταμώνα Πιερίας ή θα πρέπει να χρησιμοποιήσει την έξοδο του Ευαγγελισμού για να καταλήξει σε αυτά».

«Διαμαρτυρόμαστε για τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις του κράτους. Είναι ανάγκη να γίνει η πύλη εισόδου στα παράλια, από τα βόρεια σύνορα του νομού» δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων ν. Λάρισας κ. Ηλίας Ευσταθίου, ενώ και ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών παραλίων ν. Λάρισας κ. Δημήτρης Χασιώτης, τόνισε: «Η πρόσβαση προς τα παράλια έπρεπε να είχε γίνει χθες! Επενδύσαμε στον τουρισμό και η επιβίωσή μας κρίνεται από την ολοκλήρωση αυτού του έργου».

Τη δέσμευση του δημάρχου Τεμπών, κ. Κων. Κολλάτου ότι θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια και να ασκεί πίεση προς όλες τις κατευθύνσεις, να δημιουργηθεί στον κόμβο το «άνοιγμα» πρόσβασης στα παράλια, μετέφερε χθες κατά τη διάρκεια της χθεσινής διαμαρτυρίας, ο αντιδήμαρχος του Δήμου Τεμπών κ. Βασίλης Ζάχος.

Αντίστοιχα, δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Αγιάς, που συμμετείχαν στην κατάληψη, δήλωσαν μεταξύ άλλων, ότι η ολοκλήρωση του κόμβου Πυργετού αποτελεί στόχο προτεραιότητας και για τον Δήμο Αγιάς. Συγκεκριμένα ο κ. Θάνος Ολύμπιος δήλωσε: «Ένα έργο πανευρωπαϊκής εμβέλειας, αποκλείει την οδική πρόσβαση σε μια ακτογραμμή δεκάδων χιλιομέτρων δύο δήμων της χώρας! Αυτό αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία!».

Παράλληλα και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γεώργιος Γκουτζολίκας υποστήριξε: «Το είχαμε επισημάνει από το 2009! Αποκλείουν τριάντα οικισμούς και κοινότητες του δήμου στα παράλια της Λάρισας. Να μας απαντήσουν γιατί!».

Στο πλευρό των τοπικών φορέων των δύο δήμων βρέθηκε και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας κ. Σωτήρης Γιαννακόπουλος, ο οποίος δήλωσε: «Η Λάρισα δεν έχει μόνο σιτάρι, έχει και 67 χιλιόμετρα ακτογραμμής! Με την έλλειψη πρόσβασης σε αυτή, από την ΠΑΘΕ, νεκρώνει την περιοχή καθώς και την κοιλάδα των Τεμπών, στην οποία επενδύει τουριστικά η τοπική κοινωνία. Θέλουμε την ανάπτυξη του τουρισμού και αυτό αποτελεί εμπόδιο».

Η χθεσινή κινητοποίηση έγινε με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων ν. Λάρισας και μεταξύ άλλων συμμετείχαν επίσης: ο αντιδήμαρχος Αγιάς κ. Γ. Γιάνναρος, ο δημοτικός σύμβουλος Αγιάς κ. Γρ. Καλαγιάς, οι δημοτικοί σύμβουλοι δήμου Τεμπών κ. Γ. Ντόντος και Αθαν. Καραναστάσης, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Αιγάνης-Μεσαγγάλων και Καστρί Λουτρού κ. Κων. Ζαφείρης, ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Λάρισας κ. Βασ. Ντάγκας, η γραμματέας της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων ν. Λάρισας κ. Ευαγγελία Χατζούλη, μέλη της Ομοσπονδίας, του Συλλόγου Καταστηματαρχών παραλίων ν. Λάρισας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αλεξανδρινής κ. Ηλίας Κίτσος κ.ά.

…ΚΑΙ ΠΟΛΩΝΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ

Να σημειωθεί ότι στη συμβολική κατάληψη της εθνικής οδού βρέθηκαν χθες και τρεις Πολωνοί τουρίστες, που έδειξαν θερμό ενδιαφέρον για το αίτημα των τοπικών φορέων.

Δεν δίστασαν μάλιστα να συμμετέχουν στη διαμαρτυρία και να κρατήσουν μαζί με τους εκπροσώπους των φορέων, το πανό με το σύνθημα: «Όχι στον αποκλεισμό. Κόμβο τώρα».

ΤΟ «ΔΩΤΙΟ ΠΕΔΙΟ»

Με αφορμή την κινητοποίηση, η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Αγιάς «Δώτιον Πεδίο», σε ανακοίνωσή της, επικρίνει μεταξύ άλλων, τους δημάρχους Αγιάς και Τεμπών για αδιαφορία ετών στο εν λόγω ζήτημα.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: «Εμείς ως “Δώτιον Πεδίο”, από την πρώτη στιγμή που αντιληφθήκαμε το πρόβλημα, κάναμε παρεμβάσεις, τόσο στην “Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου” όσο και στις αρμόδιες υπηρεσίες, πετυχαίνοντας τουλάχιστον μια καλύτερη σήμανση στον νέο δρόμο.

Οι δύο δήμαρχοι, Αγιάς και Τεμπών, είναι δήμαρχοι στην περιοχή που επηρεάζεται άμεσα από τον κόμβο Πυργετού εδώ και πολλά χρόνια.

Είτε δεν το αντιλήφθηκαν είτε αδιαφόρησαν είτε είχαν τους λόγους τους να μη θέλουν να αντιδράσουν, με αποτέλεσμα να έχουμε έναν κόμβο που αντί να συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής, αντίθετα να την εμποδίζει.

Καλούμε την κυβέρνηση και τον υπουργό κ. Σπίρτζη να άρουν κάθε εμπόδιο που έχει οδηγήσει στον ημιτελή κόμβο Πυργετού.

Θέλουμε άμεσα πλήρη κόμβο στον Πυργετό και δεν θέλουμε διόδια στα Τέμπη».

ΕΡΩΤΗΣΗ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

«Εντείνονται οι διαμαρτυρίες κατοίκων και, κυρίως, επαγγελματιών των παραλίων του νομού Λάρισας, αλλά και φορέων της τοπικής κοινωνίας, για την δυσκολία πρόσβασης ταξιδιωτών από τη Βόρειο Ελλάδα στα παράλια του νομού. Ήδη πριν την περσινή θερινή περίοδο, είχε επισημανθεί με ερώτησή μας, η αναγκαιότητα συγκοινωνιακού κόμβου και σήμανσης στην Εθνική Οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης για να βελτιωθεί η πρόσβαση στην περιοχή. Ωστόσο, πέραν της σήμανσης, το θέμα του ολοκληρωμένου κόμβου εξακολουθεί να εκκρεμεί». Τα παραπάνω τονίζει ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε ερώτησή του στον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών κ. Χρήστο Σπίρτζη.

Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθυμίζει στον κ. Σπίρτζη ότι «κατά την πρόσφατη επίσκεψή σας στα παράλια του νομού, δηλώσατε ότι θα κατασκευαστεί ο κόμβος στον Πυργετό και ότι η διαδικασία είναι στη φάση των διαπραγματεύσεων με τους παραχωρησιούχους και τους εργολάβους. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι η ολοκλήρωση του κόμβου δεν πρόκειται να προχωρήσει αν δεν λυθεί πρώτα το θέμα της μετεγκατάστασης των διοδίων. Αποτελεί δε κοινή αίσθηση ότι η «διένεξη» μεταξύ δημοσίου και παραχωρησιούχου βαίνει εις βάρος των κατοίκων και επαγγελματιών της περιοχής, που φοβούνται πως ακόμα ένα καλοκαίρι θα βιώσουν τα αρνητικά αποτελέσματα της μη ύπαρξης ολοκληρωμένου κόμβου».

Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:

1. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία για την ολοκλήρωση του κόμβου; Ποια βήματα εκκρεμούν από το κάθε εμπλεκόμενο μέρος και ποιο το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους;

2. Θα ολοκληρωθεί ο κόμβος που ζητούν οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες της περιοχής κατά την τρέχουσα τουριστική περίοδο, κι αν όχι για ποιο λόγο;

Ο Γ. ΚΑΤΣΙΑΝΤΩΝΗΣ

"Είναι ντροπή σε μια εποχή που οι επαγγελματίες θα έπρεπε να δραστηριοποιούνται για την ανάπτυξη στα παράλια, να ετοιμάζονται να βγουν στους δρόμους για το αυτονόητο. Για το δίκαιο όλων μας, που θέλει την πλήρη πρόσβαση μέσα από τις δικές σας διαδικασίες σε περιοχές παράλιες και ιστορικές που έχουν μεγάλη ιστορική, θρησκευτική, κοινωνική, οικονομική, τουριστική και πολιτιστική αξία. Στηρίξτε τους επενδύοντας με πράξεις ".

Με αυτά τα λόγια και μέσα από μια λεπτομερή παρέμβαση στον Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών για την «ανύπαρκτη» οδική σήμανση στον μη ολοκληρωμένο κόμβο Πυργετού, ο Γιώργος Κατσιαντώνης προειδοποίησε το Χρήστο Σπίρτζη.

Σύμφωνα με τον κ. Κατσιαντώνη ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών οφείλει μία τίμια και ειλικρινή απάντηση. Ο ίδιος δηλώνει σύμμαχος στο δίκαιο των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στα παράλια του νομού Λάρισας, αλλά και των επισκεπτών που δεν χρωστάνε τίποτα, για να ταλαιπωρούνται και να κινδυνεύουν στις δαιδαλώδεις διαδρομές , στην προσπάθεια τους να αποφασίσουν για τον αν πρέπει να κινηθούν προς "το Βορρά ή προς το Νότο".

 

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass