ΜΕ 1,5 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΙΔΙΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΣΑΤΑ

Εκσυγχρονίζονται 12 παιδικές χαρές της Λάρισας

Δημοσίευση: 22 Μαρ 2018 22:06

Δώδεκα παιδικές χαρές εξοπλίζονται με σύγχρονα και ασφαλή όργανα, με όργανα που θα παράγουν μουσική και θα είναι προσβάσιμες σε παιδιά με κινητικά προβλήματα.

Τους χώρους που θα συμμορφωθούν πλήρως με τις απαιτήσεις της ισχύουσας νομοθεσίας και με όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας φέρνουν προς έγκριση σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιώργος Σούλτης και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Θάνος Αδαμόπουλος. Ο προϋπολογισμός για την προμήθεια οργάνων και αστικού εξοπλισμού των παιδικών χαρών είναι στο 1,5 εκατ. ευρώ και η χρηματοδότηση είναι από ιδίους πόρους και ΣΑΤΑ.

Αναλυτικά πρόκειται για την παιδική χαρά πλατείας Εθνάρχου Μακαρίου (Ταχυδρομείου), για την παιδική χαρά πλατείας Μπουκουβάλα, για την παιδική χαρά πλατείας Μαρίνου Αντύπα –Αβέρωφ, για την παιδική χαρά επί των οδών Ηπείρου και Ψαρών, για την παιδική χαρά πλατείας Αγίου Κωνσταντίνου, για την παιδική χαρά πλατείας Εργατικής Πρωτομαγιάς, για την παιδική χαρά πάρκου Αλκαζάρ, για την παιδική χαρά οδού Ζάννου - Νέα Σμύρνη, για την παιδική χαρά πλατείας Οικονόμου Μαργαρίτη – Παπασταύρου, για την παιδική χαρά πλατείας Αγίου Θωμά, για την παιδική χαρά πλατείας Ηρώων Πολυτεχνείου – Αμπελόκηποι, για την παιδική χαρά πλατείας Σωτ. Ζιαζιά – Χαραυγή. «Βασικός στόχος είναι η δημιουργία δώδεκα υποδειγματικών χώρων παιχνιδιού ως προς την ασφάλεια και τα ποιοτικά, λειτουργικά και παιδαγωγικά χαρακτηριστικά σε σχέση πάντοτε με τις ανάγκες της κάθε ηλικιακής ομάδας», σημειώνουν οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι προσθέτοντας ότι «η προσβασιμότητα και η ένταξη δραστηριοτήτων για χρήση των οργάνων παιδικής χαράς και από ΑμεΑ, αποτελεί σημαντική παράμετρο σε μια γενικότερη προσέγγιση που προωθεί τη συμμετοχή όλων των παιδιών στο παιχνίδι, χωρίς αποκλεισμούς και ανεξαρτήτως των ικανοτήτων τους ή άλλων διαφοροποιητικών στοιχείων».

Στόχος μέσω των νέων οργάνων που θα τοποθετηθούν στις παιδικές χαρές είναι να καλύπτουν τις κινητικές, πνευματικές και ψυχαγωγικές ανάγκες των παιδιών. Η επιλογή των οργάνων έγινε με τρόπο που να είναι ως επί το πλείστον προσβάσιμα. Να είναι πολυλειτουργικά, να επιτρέπουν το παιχνίδι σε όλες τις πλευρές, να διαθέτουν στοιχεία που προσφέρουν ποικίλες ευκαιρίες για παιχνίδι και όπου είναι απαραίτητο να διαθέτουν ειδικά στοιχεία που εξυπηρετούν τα παιδιά με ειδικές ανάγκες. Ιδίως σε ό,τι αφορά στην προσβασιμότητα, να προσφέρουν ευκαιρίες παιχνιδιού σε τρία επίπεδα, όπως είναι δραστηριότητες προσβάσιμες από το επίπεδο του εδάφους, δραστηριότητες σε ανυψωμένα επίπεδα και δραστηριότητες σε πολλαπλά επίπεδα. Όταν πρόκειται για παιδιά με κινητικά προβλήματα η πρόσβαση στα υπερυψωμένα επίπεδα να μπορεί να γίνεται μέσω προσβάσιμης κλίμακας.

Όσον αφορά στις επιφάνειες πτώσης, προβλέπεται να χρησιμοποιηθούν τόσο φυσικά υλικά όπως είναι βότσαλο αλλά και τεχνητά υλικά όπως είναι ελαστικός τάπητας. Παράλληλα, στην παρέμβαση περιλαμβάνονται όλα τα στοιχεία εξοπλισμού όπως είναι ζώνες όδευσης, παγκάκια, βρύση με πόσιμο νερό, καλαθάκια απορριμμάτων, περιφράξεις, πόρτες, φωτιστικά σώματα και πινακίδες εισόδου.

Η δημοπράτηση αναμένεται μέσα στον Απρίλιο ενώ με την ολοκλήρωσή τους θα είναι έτοιμες για την παραλαβή του σήματος καταλληλότητας. Συγχρόνως με χρηματοδότηση που εξασφάλισε ο Δήμος Λαρισαίων από το πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών «Φιλόδημος» ύψους 327.000 ευρώ και με ιδίους πόρους θα πραγματοποιηθεί αναμόρφωση και των υπολοίπων παιδικών χαρών.

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass