ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΕΣ ΣΤΗ ΒΕΛΙΚΑ

Ξηλώνουν περιφράξεις για να γλιτώσουν τα πρόστιμα

Δημοσίευση: 14 Μαρ 2018 22:18

Ιδιοκτήτες, των οποίων οι περιουσίες βρίσκονταν στον παλαιό αιγιαλό της Βελίκας, έσπευσαν να γκρεμίσουν τις περιφράξεις των οικοπέδων τους εν όψει θερινής περιόδου, προκειμένου να γλιτώσουν την επιβολή προστίμων.

Η είδηση ότι κλιμάκια της Περιφερειακής Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας (πρώην Κτηματική Υπηρεσία) διενεργούν ελέγχους προκειμένου να επιβάλουν πρόστιμα σε όσους καταπατούν τον παλαιό αιγιαλό, έκανε πολλούς κατοίκους στην περιοχή της Βελίκας να σπεύσουν να γκρεμίσουν κομμάτια των ιδιοκτησιών τους, δηλαδή περιφράξεις, που είναι εντός των ορίων καταπάτησης. Έτσι, χθες ο παραλιακός δρόμος από το ύψος του ΚΕΠ ως τα «Βραχάκια» έμοιαζε με εργοτάξιο.

Τα όρια του παλαιού αιγιαλού επαναπροσδιορίστηκαν με απόφαση του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στ. Ελλάδας, και συντάχθηκε η σχετική έκθεση της Επιτροπής Καθορισμού Ορίων Αιγιαλού Παραλίας - Παλαιού Αιγιαλού, η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (τεύχος Δ΄25\08.02.2017). Όσων, λοιπόν, οι περιουσίες βρίσκονται εκτός των νέων ορίων που όρισε η αρμόδια επιτροπή, για την περιοχή της Βελίκας, θα πρέπει είτε να συμμορφωθούν γκρεμίζοντας μέρος από αυτές, είτε να πληρώσουν τα πρόστιμα που θα τους επιβάλει – σε περίπτωση ελέγχου – η Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας.

Ωστόσο, όπως σημειώνει ο αντιδήμαρχος Αγιάς, υπεύθυνος για την ενότητα Μελιβοίας, κ. Βασίλης Λέτσιος, ο πρώην Δήμος Μελιβοίας είχε καταθέσει προ δεκαετίας στο Υπουργείο Οικονομικών αίτηση θεραπείας, προκειμένου να διευθετηθεί το ζήτημα του αιγιαλού. Σύμφωνα, με τον κ. Λέτσιο, η Κτηματική Υπηρεσία δεν είναι υπεύθυνη για το συγκεκριμένο κομμάτι, διότι όπως αποδεικνύουν τα έγγραφα που συνοδεύουν τη σχετική αίτηση ο Δήμος Μελιβοίας είχε αγοράσει το 1932 το συγκεκριμένο κομμάτι γης από το Δημόσιο και άρα είναι δική του ιδιοκτησία. Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις εξέταση της αίτησης θεραπείας δεν έχει γίνει και το Δημόσιο επιβάλλει, λανθασμένα όπως λέει ο αντιδήμαρχος, πρόστιμα για καταπάτηση γης που δεν του ανήκει.

ΤΥΧΕΡΟΙ ΚΑΙ ΑΤΥΧΟΙ

Κάτοικοι αλλά και καταστηματάρχες που αναγκάστηκαν να γκρεμίσουν τις περιφράξεις και – προσεχώς – να φτιάξουν καινούργιες, ανήκουν κατά μία έννοια στους τυχερούς της υπόθεσης, καθώς δεν χρειάζεται να πειράξουν κομμάτι από τα κυρίως κτίσματα. Όμως ανάμεσα στους κατά τον νόμο «καταπατητές» είναι και κάποιοι που θα πρέπει προκειμένου να είναι νόμιμοι να γκρεμίσουν μέρος ή και ολόκληρα τα σπίτια ή τις επιχειρήσεις τους. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του κ. Παναγιώτη, που ολόκληρη η επιχείρησή του είναι εντός των ορίων του παλαιού αιγιαλού και όπως λέει θα πρέπει να γκρεμίσει ολοσχερώς το κτίσμα, άρα και να χάσει την επιχείρησή του. Όπως τονίζει θα περιμένει ως τον Ιούνιο που εκκρεμεί δικαστήριο για την υπόθεση, προκειμένου να αποφασίσει τι θα πράξει. Στα δικαστήρια πάντως έχουν προσφύγει συλλογικά πολλοί δικαιούχοι, καθώς όπως λένε τα οικόπεδά τους είναι νόμιμα, γεγονός που αποδεικνύεται από τα αντίστοιχα συμβόλαια και αναζητούν το δίκιο τους.

Παναγιώτα Φούντα

Φωτ.: Νίκος Γουργιώτης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass