ΟΔΗΓΗΘΗΚΕ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΕΝΤΑΜΕΛΟΥΣ ΕΦΕΤΕΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

Στη φυλακή η «μητέρα» της Μαρίας των Φαρσάλων

•Επαιρνε επιδόματα 150 χιλιάδων ευρώ για 4 ανύπαρκτα παιδιά •«Όλα αυτά έγιναν για να ταΐσω τα παιδιά μου» είπε

Δημοσίευση: 07 Μαρ 2018 22:17

Του Κώστα Γκιάστα
Στις φυλακές οδηγήθηκε χθες η γυναίκα που είχε πρωταγωνιστήσει στο περιστατικό με τη «Μαρία των Φαρσάλων» το ξανθό κοριτσάκι λίγων ετών που είχε απασχολήσει το πανελλήνιο.

Η 45χρονη που εμφανιζόταν ως η «μητέρα» του κοριτσιού, με το οποίο εμφανισιακά δεν είχαν καμία σχέση αφού αυτό ήταν κατάξανθο, καταδικάστηκε από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας σε 5 χρόνια κάθειρξη για απάτη με επιδόματα. Συγκεκριμένα έπαιρνε επιδόματα όλων των ειδών και από διαφορετικές πόλεις για 4 παιδιά, τα οποία όμως υπήρχαν μόνο στα χαρτιά. Αυτό το πετύχαινε έχοντας βγάλει και δεύτερη ταυτότητα. Κατά τη διάρκεια της απολογίας της, τόσο στο πρώτο όσο και στο δεύτερο δικαστήριο ισχυρίστηκε πως ό,τι έκανε το έκανε για να ταΐσει τα παιδιά της, εννοώντας αυτά που υπάρχουν στην πραγματικότητα. Όλη η ιστορία άρχισε να γίνεται γνωστή από την ανακάλυψη της ύπαρξης της μικρής Μαρίας, του «ξανθού άγγελου» για τον οποίο γράφτηκαν και ειπώθηκαν πάρα πολλά.
Η ιστορία σύμφωνα με το δικαστήριο έχει ως εξής: Η «μητέρα» της Μαρίας καταφέρνει και βγάζει αστυνομική ταυτότητα με άλλο ονοματεπώνυμο. Μάλιστα εξαπατάει εν συνεχεία τον δικαστή Μονομελούς Πρωτοδικείου Λάρισας λέγοντας πως με το συγκεκριμένο (ψεύτικο) όνομα γέννησε 4 κορίτσια. Στην πραγματικότητα ήταν ανύπαρκτα. Στη συνέχεια με την αμετάκλητη αυτή απόφαση πετυχαίνει και τη σύνταξη μιας ληξιαρχικής πράξης από τη Λάρισα. Έπειτα εγγράφεται στο Δημοτολόγιο Δήμου Φαρσάλων όπου και την αναγνωρίζει ως τέκνο του ένας τρίτος. Μετά παντρεύεται έναν Τρικαλινό και της αναγνώρισε τα παιδιά. Εν συνεχεία μεταφέρει τη μερίδα της από τα Φάρσαλα στα Τρίκαλα.
Με κάποιον τρόπο υποβάλλει αίτηση στον Δήμο Βόλου για να παίρνει επίδομα κωφαλαλίας των 4 παιδιών, από τον οποίο πήρε 100 χιλιάδες ευρώ. Υποβάλλει αίτηση στον ΟΓΑ για να πάρει πολυτεκνικό επίδομα. Από αυτήν την ενέργεια καρπώνεται 27 χιλιάδες ευρώ. Υποβάλλει αίτηση στην πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Τρικάλων για επίδομα βαριάς και απόλυτης αναπηρίας και παίρνει άλλες 11 χιλιάδες ευρώ. Κάνει το ίδιο για να πάρει και επίδομα παιδικής προστασίας. Και από εκεί προσθέτει άλλες 10 περίπου χιλιάδες ευρώ. Συνολικά δηλαδή παίρνει περίπου 150 χιλιάδες ευρώ.
«Πήγαμε σπίτι. Βρήκαμε τη μικρή Μαρία και από εκεί ξεκίνησε η ιστορία» εξήγησε στα δύο δικαστήρια ο αστυνομικός που κατέθεσε ως μάρτυρας. «Λέγανε πως ήταν δικό τους παιδί, μετά πως το έκανε αυτήν με έναν Καναδό. Διαπιστώσαμε πως η γυναίκα είχε δύο ταυτότητες, δύο οικογενειακές μερίδες».
Από την πλευρά της η ίδια, τόσο στο πρώτο όσο και στο δεύτερο δικαστήριο υπερασπίστηκε τον εαυτό της ως εξής: «Όλα αυτά έγιναν από ανάγκη για να ταΐσω τα παιδιά μου. Όλοι οι άντρες που παντρεύτηκα δεν ήταν ικανοί να προσφέρουν τίποτα στην οικογένεια. Αναγκαστικά εγώ έκανα τον αρχηγό της οικογένειας και επειδή δεν μπορούσα να δουλέψω για να φέρω λεφτά προσέφυγα στα επιδόματα. Ήξερα πως αργά ή γρήγορα θα με έπιαναν αλλά τι να κάνω; Έλεγα μήπως προλάβουν τα παιδιά και μεγαλώσουν αλλά…».
*Η 45χρονη Φαρσαλινή Ρομά, κρίθηκε ένοχη για την πράξη της απάτης από κοινού σε βάρος του Δημοσίου κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία άνω των 30.000 και άνω των 120.000 ευρώ, η οποία διαπράχθηκε στη Λάρισα, τα Τρίκαλα κ.λπ. κατά το χρονικό διάστημα από το 1999 μέχρι το 2012. Καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης πέντε ετών. Επίσης της επιβλήθηκε αποστέρηση των πολιτικών της δικαιωμάτων για τρία έτη.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΤΟΝ «ΞΑΝΘΟ ΑΓΓΕΛΟ»

Πολλά έχουν ακουστεί για το πώς έφτασε στα χέρια τους η μικρή Μαρία. Τόσο η ίδια η «μητέρα» της, όσο και ο «πατέρας» της κατά τη διάρκεια της ανακριτικής διαδικασίας είπαν μεταξύ άλλων πως «Είμαστε «παντρεμένοι» κατά τα τσιγγάνικα έθιμα και όχι με κανονικό γάμο. Ήρθε στο σπίτι μας κάποιος κ. Μιχάλης, Βούλγαρος. Μας είπε ότι κάποια κοπέλα από τη Βουλγαρία είχε αποκτήσει προ ολίγων ημερών ένα κοριτσάκι, το οποίο δεν μπορούσε να το κρατήσει και ήθελε να το δώσει. Τον ρωτήσαμε γιατί συνέβαινε αυτό, και μας είπε πως βρίσκεται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση. Ότι ο σύντροφός της την έχει εγκαταλείψει. Ότι δεν μπορούσε να βρει δουλειά, και άλλα τέτοια».
Και οι δύο εξήγησαν πως αν και είχαν κάποιες αντιρρήσεις τελικά το πήραν το παιδί καθώς «Όταν ήρθε ξανά η κοπέλα και το μωρό της, λυπήθηκα, έκλαψα, και αποφασίσαμε να κρατήσουμε το κοριτσάκι. Είπαμε στην κοπέλα πώς θέλει να το λέμε, και μας είπε το όνομα Μαρία. Το κοριτσάκι φαινόταν ότι θα γίνει ξανθό, αλλά δεν δώσαμε σημασία, γιατί και άλλα τσιγγανάκια είναι ξανθά».
Για το θέμα των χρημάτων είπαν «ούτε ζητήσαμε, ούτε μας ζήτησε κανείς. Έτσι κρατήσαμε τη μικρή Μαρία και τη μεγαλώναμε σαν παιδί μας. Ο άνδρας μου, είπε πολλές φορές να ειδοποιήσουμε την κοπέλα για τα χαρτιά, αλλά εγώ του έλεγα «περίμενε μήπως μετανιώσει και το ζητήσει πίσω». Έτσι αποφασίσαμε να προχωρήσουμε μόνοι μας, για να έχει το παιδί ένα όνομα. Ρωτήσαμε σε υπαλλήλους και ληξίαρχους, και καταλήξαμε μόνοι μας στο ότι, το θέμα μπορούσε να τακτοποιηθεί, μόνο με «παράτυπη υιοθεσία», δηλαδή να εμφανίσουμε ότι το παιδί το γέννησα, από πατέρα άγνωστο. Έτσι και έγινε» ανέφεραν μεταξύ άλλων.
*Τον Νοέμβριου 2015 το ζευγάρι που είχε τη μικρή Μαρία στα Φάρσαλα κρίθηκαν αθώοι λόγω αμφιβολιών, για την πράξη της αρπαγής ανηλίκου, από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας. Ωστόσο τους επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 2 ετών και 18 μηνών αντίστοιχα, με τριετή αναστολή για τις πράξεις ψευδούς υπεύθυνης δήλωσης και υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης, χωρίς να τους αναγνωριστούν ελαφρυντικά.

Ενδιαφέρον απ’ όλο τον κόσμο

Η ιστορία της μικρής Μαρίας ξεκινάει στις 13 Οκτωβρίου του 2013 όταν στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης στον καταυλισμό Φαρσάλων οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι μαζί με τους δύο Ρομά διέμενε ένα ανήλικο κορίτσι, ηλικίας τεσσάρων ετών περίπου. Το κορίτσι είχε χαρακτηριστικά τελείως διαφορετικά από αυτά των δύο Ρομά που έλεγαν πως ήταν γονείς του. Αμέσως προσήχθησαν στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας και κατά τη διάρκεια της αστυνομικής έρευνας, που ακολούθησε, προέβαλλαν συνεχώς μεταβαλλόμενους ισχυρισμούς σχετικά με την απόκτηση του παιδιού, οι οποίοι εδραίωναν σφόδρα την πεποίθηση ότι το κορίτσι δεν είναι τέκνο των συγκεκριμένων γονέων.
Διενεργήθηκαν εργαστηριακές εξετάσεις DNA, από τα αποτελέσματα των οποίων δεν προέκυψε κληρονομική συμβατότητα. Το ζευγάρι μάλιστα έπειτα από έρευνα διαπιστώθηκε πως είχε και πλαστά στοιχεία και αρκετά παιδιά.
Μετά από αίτημα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας, εκδόθηκε διάταξη από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Λάρισας, με την οποία αφαιρέθηκε η επιμέλεια της ανήλικης από τους δύο Ρομά και το κορίτσι παραδόθηκε στον σύλλογο «Χαμόγελο του Παιδιού».
* Οι ελληνικές αρχές ζήτησαν και τη συνδρομή της Ιντερπόλ για την ταυτοποίηση της μικρής Μαρίας, όπως ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Εγκληματολογικής Αστυνομίας. Η Ιντερπόλ είχε εκδώσει «κίτρινη ειδοποίηση» για τη Μαρία προς όλες τις χώρες-μέλη.
* Εν τέλει ένα ζευγάρι Ρομά από τη Βουλγαρία αποδείχθηκε πως ήταν οι βιολογικοί γονείς της μικρής Μαρίας καθώς οι εξετάσεις DNA στις οποίες υποβλήθηκαν επιβεβαίωσαν τις υποψίες των αρχών. Κατά την ανάκριση, η βιολογική μητέρα ισχυρίστηκε ότι το κοριτσάκι γεννήθηκε όταν η ίδια εργαζόταν στην Ελλάδα το 2009. Το παρέδωσε σε ηλικία επτά μηνών σε οικογένεια αθίγγανων χωρίς να λάβει χρήματα. Υποστήριξε ότι δεν κατάφερε να εκδώσει νόμιμα χαρτιά για να δηλώσει τη μικρή Μαρία και να την πάρει μαζί της στη Βουλγαρία.
* Στις 31 Μαΐου 2014, κρίθηκε η τύχη της μικρής, καθώς το τμήμα Εκούσιας Δικαιοδοσίας του Πρωτοδικείου Λάρισας αποφάσισε να δώσει την επιμέλειά της στο «Χαμόγελο του Παιδιού», απορρίπτοντας την κύρια παρέμβαση της Κρατικής Υπηρεσίας του Παιδιού της Βουλγαρίας που ζητούσε επίσης να αναλάβει την επιμέλειά του.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass