Η ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ

Η Μπασδέκη, ο Δασκαλόπουλος και τα όρια της ελευθερίας του Τύπου…

Δημοσίευση: 31 Δεκ 2017 22:44

Πλαστογραφίες, απάτες, δολοφονίες, πορνογραφία ανηλίκων, υπεξαιρέσεις και φυσικά πολλά, μα πάρα πολλά ναρκωτικά ήταν το κύριο μενού του δικαστικού ρεπορτάζ στο έτος που φεύγει. Ωστόσο το σημαντικότερο γεγονός ήταν η ανάδειξη του νέου προέδρου δικηγόρων Λάρισας.

Το 2017 θα μείνει στην ιστορία του τοπικού Δικηγορικού Συλλόγου καθώς μέσα σε αυτό αναδείχθηκε από τη διαδικασία των εκλογών η πρώτη γυναίκα πρόεδρος από το 1908. Η Νικολέττα Μπασδέκη κέρδισε τον Αντώνη Γραβάνη στην επαναληπτική ψηφοφορία με διαφορά 54 ψήφων, καθώς πήρε 325 έναντι 271.

*Αλλαγή προσώπου είχαμε όμως και στην Εισαγγελία Εφετών Λάρισας εκεί όπου ανέλαβε προϊστάμενος πριν λίγο διάστημα ο Σταμάτης Δασκαλόπουλος αντικαθιστώντας την Ελένη Μετσοβίτου – Φλουρή. Ο Σταμάτης Δασκαλόπουλος είναι ένα πρόσωπο που έχει απασχολήσει αρκετές φορές την ελληνική επικαιρότητα καθώς έχει βρεθεί στην έδρα πολλών σημαντικών υποθέσεων.

*Τον Μάρτιο εκδικάστηκε στον Βόλο το έγκλημα των Αγίων Αναργύρων που συγκλόνισε την τοπική κοινωνία. Τότε μια φερόμενη ως απόπειρα ζωοκλοπής αποτέλεσε την αιτία για να χάσει τη ζωή του ο 23χρονος Διονύσης Δημάκος και να τραυματιστεί ο πατέρας του.

Στο εδώλιο βρέθηκαν πατέρας και γιος από τους Αγίους Αναργύρους με τον πρώτο να κρίνεται ένοχος για ανθρωποκτονία, απόπειρα ανθρωποκτονίας, οπλοφορία και οπλοχρησία, να τιμωρείται με συνολική ποινή κάθειρξης 24 ετών και 8 μηνών φυλάκισης, ενώ ο γιος του κρίθηκε ομόφωνα αθώος για την πράξη της απλής συνέργειας.

*Μέσα στο έτος εκδικάστηκε τόσο στα πολιτικά δικαστήρια όσο και στο στρατοδικείο η υπόθεση της διακίνησης καυσίμων από στρατόπεδο 1ης Διοίκησης Αγωγού Καυσίμων (ΔΑΚ) που βρίσκεται στο Ομορφοχώρι. Τον Μάρτιο κρίθηκαν αθώοι λόγω αμφιβολιών από το Στρατοδικείο, δύο στρατιωτικοί. Λίγες ημέρες αργότερα ασκείται έφεση από την εισαγγελία και η υπόθεση οδηγείται σε ανώτερο δικαστήριο. Τον περασμένο Οκτώβριο πέντε άτομα –πολίτες- καταδικάστηκαν από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας με ποινές φυλάκισης από ένα έτος έως και δυόμισι χρόνια με αναστολή.

*Τον Ιούνιο ολοκληρώθηκε μια δίκη στη Λάρισα με πανελλήνιο ενδιαφέρον σχετικά με τα «όρια» της ελευθερίας του Τύπου, τα «σύνορα» ανάμεσα στην ενημέρωση και τις «ροζ» αποχρώσεις αλλά και τις λεπτές γραμμές της εξακρίβωσης των πηγών πριν τη δημοσίευση. Υψηλόβαθμα στελέχη της αστυνομίας αλλά και άνθρωποι πανελληνίως γνωστοί στον χώρο των ΜΜΕ ήρθαν αντιμέτωποι στις αίθουσες των δικαστηρίων με αφορμή ένα δημοσίευμα.

Εν τέλει ένας δημοσιογράφος και ένας διευθυντής σύνταξης τιμωρήθηκαν με ποινή φυλάκισης 16 μηνών με αναστολή για την πράξη της δυσφήμισης ενώ άλλοι τρεις κατηγορούμενοι αθωώθηκαν.

*Ένας ιερέας που μέχρι πρόσφατα λειτουργούσε σε ιερό ναό χωριού που βρίσκεται στον άξονα Λάρισας - Βόλου κρίθηκε ένοχος από το Επισκοπικό Δικαστήριο της Ιεράς Μητρόπολης Λάρισας για θέματα ηθικής φύσεως, για αντικανονικά παραπτώματα αλλά και ζητήματα διαχειριστικής ατασθαλίας. Πρόκειται για μια υπόθεση που απασχόλησε την Ιερά Μητρόπολη για αρκετούς μήνες, ενώ ο ίδιος τέθηκε σε αργία από τα τέλη του περασμένου έτους. Μεγάλο ενδιαφέρον όμως έχει και το γεγονός πως ο εν λόγω ιερέας σχετίζεται με μια υπόθεση ληστείας που εκδικάστηκε από δικαστήριο της Λάρισας και στο οποίο από κατήγορος μετατράπηκε σε… κατηγορούμενος. Όλα αυτά μέσω των καταθέσεων που τότε είδαν το φως της δημοσιότητας μέσω της «Ε». Με αυτήν την απόφαση ο ιερέας παραπέμπεται πλέον στο Συνοδικό Δικαστήριο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας, λόγω της σοβαρότητας των πράξεων που είναι το ανώτερο δικαστήριο.

*Εκλογές είχαμε μέσα στο 2017 και στο σύλλογο Δικαστικών Υπαλλήλων. Εκεί όπου επανεξελέγη πρόεδρος ο Παύλος Τζαφάλιας.

Κ.ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass