ΕΥΧΟΝΤΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΑΜΕΡΙΚΗ, ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ, ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΑΣΙΑ

Ευχές Λαρισαίων από τα πέρατα του κόσμου

Δημοσίευση: 31 Δεκ 2017 23:00

Καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, αλλά λίγο περισσότερο αυτές τις γιορτινές ημέρες, η νοσταλγία για την πατρίδα και την οικογένεια είναι μεγαλύτερη.

Το ξέρουν καλά αυτό οι χιλιάδες Έλληνες που ζουν, εργάζονται ή σπουδάζουν στο εξωτερικό. Η «Ε» εντόπισε Λαρισαίους που τα τελευταία χρόνια βρίσκονται εκτός Ελλάδας και τους ζήτησε να περιγράψουν την καθημερινότητά τους στις χώρες όπου ζουν και να στείλουν τις καλύτερες ευχές τους για τη νέα χρονιά που βρίσκεται προ των πυλών.

Αναστασία Φουλούλη: Η ζωή συνεχίζεται στο παγωμένο Λονδίνο

Η ψυχολόγος και χορεύτρια Αναστασία Φουλούλη βρέθηκε στο Λονδίνο πριν από περίπου τέσσερα χρόνια προκειμένου να παρακολουθήσει μεταπτυχιακό πρόγραμμα ειδίκευσης πάνω στη χοροθεραπεία, συνδυάζοντας έτσι το αντικείμενο των σπουδών της με τη μεγάλη της αγάπη, τον χορό. Η συγκεκριμένη μέθοδος είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένη στο εξωτερικό – σε αντίθεση με την Ελλάδα, και βρίσκει εφαρμογή σε διάφορα πεδία και ανθρώπους όλων των ηλικιών. Σήμερα εργάζεται ως θεραπεύτρια σε κέντρο για άτομα με διατροφικές διαταραχές, αλλά και σε μια κοινωνική δομή για γυναίκες που έχουν υποστεί κακοποίηση. Φέτος, θα κάνει γιορτές στη βρετανική πρωτεύουσα, που όπως λέει, παρά τα συνεχόμενα τρομοκρατικά χτυπήματα είναι γιορτινή όσο ποτέ, στολισμένη απ’ άκρη σ’ άκρη, με εκατομμύρια τουριστών αλλά και ντόπιων να κατακλύζουν καθημερινά τις χριστουγεννιάτικες αγορές καθώς και κεντρικά σημεία και αξιοθέατα. «Ο κόσμος συνεχίζει κανονικά την καθημερινότητά του και ειδικά τώρα στις γιορτές. Είναι το ένστικτο της επιβίωσης τόσο ισχυρό που νικά οποιονδήποτε φόβο» σημειώνει η Λαρισαία ψυχολόγος και από το κρύο και χιονισμένο Λονδίνο εύχεται αυτή η χρονιά να είναι γεμάτη όμορφες στιγμές, υγεία ενώ τρέφει την ελπίδα ότι θα ανακοπεί η συνεχής διαρροή διανοητικού κεφαλαίου από την Ελλάδα.

 

Άρης Μακρής: Μιξάροντας κοκτέιλς και ευχές στο Παρίσι

ARHS MAKRHS

Από την μπάρα του λαρισαϊκού Kubrick πριν από τρία σχεδόν χρόνια ο Αριστοτέλης (Άρης) Μακρής βρέθηκε σε ένα καινούργιο τότε νυχτερινό μαγαζί της γαλλικής πρωτεύουσας το Le Syndicat, που ειδικεύεται στα κοκτέιλς που φτιάχνονται από ποτά γαλλικής προέλευσης. Σήμερα, έχοντας καταβάλει αρκετή προσπάθεια και έχοντας κερδίσει αρκετές προσωπικές διακρίσεις ως bartender ο Άρης είναι μάνατζερ του συγκεκριμένου χώρου, που φέτος κατατάχθηκε στην 34η θέση της λίστας με τα 50 καλύτερα μπαρ του κόσμου μέσα σε μόλις τρία χρόνια λειτουργίας. Έχοντας καταφέρει να γίνει γνωστός σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη δουλειά του, εξακολουθεί να κυνηγά τα όνειρά του, όσο τρελά ή άπιαστα κι αν φαίνονται γιατί, όπως λέει, μόνο έτσι υπάρχει πιθανότητα να πραγματοποιηθούν. Τις φετινές γιορτές θα τις περάσει στο Παρίσι, αφού οι επαγγελματικές του υποχρεώσεις αυτή την περίοδο είναι αυξημένες, καθώς τέτοιες μέρες ντόπιοι και τουρίστες διασκεδάζουν και με το παραπάνω στην πόλη του φωτός. Από εκεί εύχεται η νέα χρονιά να είναι γεμάτη υγεία, για όλους. From (P)aris with love!

 

Σοφία Κούστα: Με το μυαλό στην εορταστική Λάρισα

SOFIA KOYSTA

Η μετοίκηση στις ΗΠΑ για τη Σοφία Κούστα ήταν περισσότερο επιστροφή στα «άλλα» πάτρια εδάφη. «Είμαι πολύ ευγνώμων στους γονείς μου που θυσίασαν πολλά για να έχω τη δυνατότητα να ζήσω και στις δύο χώρες. Η εμπειρία των δύο χωρών, ΗΠΑ και Ελλάδας, μου έχει χαρίσει μια άλλη οπτική για τη ζωή. Στις ΗΠΑ τα κριτήρια της αξιοκρατίας και αξιολόγησης γνώσεων και εμπειρίας μου έχουν προσφέρει μια αισιοδοξία για τη μελλοντική μου σταδιοδρομία» λέει.

Η Λαρισαία καθηγήτρια εργάζεται στο Πανεπιστήμιο του Southern New Hampshire και όπως λέει πέρα από τη χαρά της διδασκαλίας, η δουλειά της της προσφέρει τη δυνατότητα να οργανώνει ομάδες εργασίες, να συνεργαζεται με αξιόλογους ανθρώπους, να σχεδιάζει καινοτόμα προγράμματα και μαθήματα. Η πολιτική κατάσταση στις ΗΠΑ έχει δημιουργήσει ένα επιπρόσθετο επίπεδο δυσκολίας στην ανθρώπινη επικοινωνία και συγκεκριμένα στην ελεύθερη έκφραση. Ένας από τους στόχους της είναι να δημιουργεί περιβάλλον μάθησης που να υποστηρίζει σεβασμό για διάλογο, τη συνύπαρξη διαφορετικών οπτικών και να προκαλεί κριτική σκέψη.

Συγχρόνως, κάνει διδακτορικές σπουδές στο Northcentral University, με στόχο την έρευνα και τη συγγραφή διατριβής πάνω στο θέμα των κινήτρων εργαζομένων σε περιόδους οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. «Έχοντας βιώσει τις πολλαπλές αντιξοότητες των δύο κρίσεων στις ΗΠΑ και Ελλάδα αντίστοιχα, απέκτησα ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ανθρώπινο στοιχείο μέσα στον όλο παραλογισμό» σημειώνει ενώ συνεχίζοντας αναφέρεται στις διαφορές της καθημερινής ζωής ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ, τη Λάρισα και το Μάντσεστερ του Νιου Χάμσαϊρ όπου ζει. Οι κοινωνικές έξοδοι είναι προγραμματισμένοι με ελάχιστο περιθώριο αυθορμητικότητας. Η Βοστώνη, μόλις μια ώρα μακριά, είναι η προτεινόμενη εναλλακτική πολιτιστική πρόταση. «Αυτές τις γιορτινές μέρες αναπολώ τις πολιτιστικές εκδηλώσεις και υπερπαραγωγές, τις βόλτες στην αγορά της Λάρισας, τις γιορτές των φίλων, τις επισκέψεις, και τις εξόδους για «καφεδάκι» ή «κρασάκι». Ατενίζοντας την καινούργια χρονιά η ευχή μου είναι πολυδιάστατη. Εύχομαι η υγεία, η αγάπη, η αλληλεγγύη, το γέλιο, η χαρά, η ελπίδα, και πίστη να συμβρεθούν μαζί το 2018 και να σημάνουν ότι τα καλύτερα έρχονται!» καταλήγει.

 

Γρηγόρης Ρόπουλος: «Χρυσή» Πρωτοχρονιά στο Κατάρ

ROPOYLOS

Ο Λαρισαίος Γρηγόρης Ρόπουλος τα τελευταία πέντε χρόνια ζει και εργάζεται σε χώρες της Μέσης Ανατολής. Η θέση του ως περιφερειακού διευθυντή σε μεγάλο όμιλο εταιριών με έδρα το Κουβέιτ, του δίνει τη δυνατότητα να ταξιδεύει και να ζει ανά διαστήματα σε διάφορες χώρες της περιοχής, ενώ αυτό το διάστημα έχει υπό την επίβλεψή του τις αγορές του Κατάρ, του Μπαχρέιν και του Ομάν, ενώ κατοικεί στο Κατάρ.

Η ζωή εκεί είναι εντελώς διαφορετική από την ελληνική και μόνο αν κάποιος επισκεφθεί αυτές τις περιοχές μπορεί να αποκτήσει μια αίσθηση για την καθημερινότητα. Όσο για τις γιορτές, σαφώς λόγω θρησκείας δεν γιορτάζουν Χριστούγεννα, ωστόσο τα εμπορικά κέντρα και οι βιτρίνες των καταστημάτων είναι χριστουγεννιάτικα διακοσμημένες, οπότε και οι επισκέπτες αλλά και οι κάτοικοι παίρνουν μια γεύση εορτών. Η Πρωτοχρονιά γιορτάζεται φαντασμαγορικά με τη χλιδή και τον πλούτο που χαρακτηρίζει αυτή τη γωνιά του πλανήτη. Όπως λέει ο Γρηγόρης το «χρυσό» είναι ούτως ή άλλως στην καθημερινότητα αυτών των ανθρώπων, πόσο μάλλον τώρα που είναι εορταστική περίοδος. Ο ίδιος από το ανοιξιάτικο – σε αίσθηση – Κατάρ εύχεται χρόνια πολλά με υγεία και όπως λέει με αισιοδοξία, όλα θα γίνουν!

 

Ανθή Μπλάνα: Πρωτοχρονιά στην παραλία

ANUH BLANA

Η Ανθή Μπλάνα ζει τα τελευταία δύο χρόνια στην Αυστραλία, από όπου έλκει και τη μισή της καταγωγή. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελλάδα, σπούδασε στη σχολή Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και μετά συνέχισε τις σπουδές της κάνοντας ενα μεταπτυχιακό στα Προηγμένα Συστήματα Επικοινωνιών στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στο Αριστοτέλειο στην Θεσσαλονίκη. Τα πρώτα επαγγελματικά χρόνια ασχολήθηκε με την οικογενειακή επιχείρηση στη Λάρισα αλλά αργότερα αποφάσισε να ασχοληθεί με το αντικείμενο των σπουδών της και ξεκίνησε να εργάζεται σε εταιρία με έδρα τις ΗΠΑ, ως υπεύθυνη στρατηγικού σχεδιασμού ψηφιακών συστημάτων.

«Με αφορμή τη δεύτερη υπηκοότητά μου, τα τελευταία δυο χρόνια ζω και εργάζομαι στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας. Συνεχίζω να δραστηριοποιούμαι στον τομέα στρατηγικού σχεδιασμού ψηφιακών συστημάτων και υπηρεσιών για μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Αυστραλίας. Παράλληλα, είμαι εξειδικευμένη σύμβουλος στο University of Technology Sydney, συμβάλλοντας για τον σχεδιασμό προγραμμάτων σπουδών» αναφέρει.

Αυτό που της λείπει περισσότερο τις γιορτές είναι οι οικογενειακές στιγμές και ο χρόνος με τους φίλους, τα μελομακάρονα, οι κουραμπιέδες και το γιορτινό τραπέζι με αναμμένο τζάκι. Ωστόσο παραδέχεται ότι είναι υπέροχες οι γιορτές σε καλοκαιρινό κλίμα. «Δεν μπορώ να κρύψω ότι μου αρέσει ο ήλιος και το καλοκαίρι, ήταν ένας από τους λόγους που επιλέξαμε το Σίδνεϊ - μία πόλη χωρίς χειμώνα! Το τέλος της χρονιάς εδώ είναι η αρχή των καλοκαιρινών διακοπών και όλοι περιμένουν πώς και πώς να απολαύσουν την πόλη και τις όμορφες παραλίες της. Η εμπειρία το να γιορτάζεις Χριστούγεννα «on the beach» είναι πολύ ωραία, ο κόσμος είναι σε διάθεση χαλαρότητας και το γιορτινό τραπέζι γίνεται με θαλασσινά». Η Ανθή εύχεται η καινούρια χρονιά να έχει όλο τον κόσμο υγιή και να εμπνεύσει τους πάντες να γίνουν πιο δημιουργικοί!

 

Ματθαίος Ρίζος: Ευχές από τον Περσικό Κόλπο

MATHAIOS RIZOS

Σε διάφορες χώρες της Μέσης Ανατολής αλλά και της Αφρικής βρίσκεται τα τελευταία χρόνια και ο Λαρισαίος μηχανολόγος μηχανικός Ματθαίος Ρίζος. Πιο πρόσφατος προορισμός του η Σαουδική Αραβία, όπου διαμένει τους τελευταίους μήνες. Όπως λέει είναι μια δύσκολη χώρα. Δύσκολη για τους ανθρώπους που εργάζονται εκεί, ενώ τουρισμός δεν υπάρχει. «Η διαβίωση για δυτικοαναθρεμένους όπως εμείς» λέει χαρακτηριστικά «είναι εξαιρετικά περίπλοκη. Είναι μια αυστηρή μοναρχία, αυστηρά ισλαμική με αξίες που είναι δυσνόητες στον δυτικό κόσμο. Η γυναίκα έχει αυτονόητα υποβαθμισμένο ρόλο. Η ελευθερία δεν είναι δεδομένη. Πρέπει να προσέχεις τι λες, σε ποιον το λες. Η ψυχαγωγία περιορίζεται σε τεράστια εμπορικά κέντρα με υπερπολυτελή καταστήματα ρούχων επώνυμων σχεδιαστών από όπου ψωνίζουν οι ντόπιες, αν και όλες ανεξαιρέτως μαύρα φορέματα, τις αμπάγιες». Όπως σημειώνει οι Έλληνες παραδοσιακά έχουν εμπορικούς δεσμούς με τον αραβικό κόσμο και στην Τζέντα υπάρχει μεγάλη ελληνική κοινότητα, αν και στο μέρος που βρίσκεται ο ίδιος επιβλέποντας την κατασκευή ενός σύνθετου επαγγελματικού κτιρίου πολυεθνικής εταιρίας στο Dammam, στον Περσικό Κόλπο οι Έλληνες ήταν ελάχιστοι. Η ευχή του για το νέο έτος είναι η λογική και η συνέργεια να επικρατήσουν στην Ελλάδα ώστε να εκμεταλλευτούμε την τεράστια δυναμική που χαραμίζεται σ’ αυτόν τον κατά τα άλλα τόσο ευλογημένο τόπο.

Της Παναγιώτας Φούντα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass