ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΝΑ ΑΚΥΡΩΣΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΙΣΘΩΣΗ ΤΟΥ ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚ

«Συγκρουόμενα» στο Πάρκο των Ευχών

* «Να ζητήσει δημόσια συγγνώμη για τις ύβρεις του» ζητούν από τον δήμαρχο Απ. Καλογιάννη παρατάξεις της αντιπολίτευσης * Στην αρμόδια Επιτροπή θα προσφύγει ο Δήμος

Δημοσίευση: 30 Δεκ 2017 22:30

Νέο κύκλο αντιπαράθεσης, μεταξύ της δημοτικής αρχής και παρατάξεων της αντιπολίτευσης, πυροδότησε η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας

να ακυρώσει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας που αφορούσε στην εκμίσθωση χώρου στο πάρκο Αλκαζάρ για την εγκατάσταση και λειτουργία Λούνα Παρκ και Παγοδρομίου στο πλαίσιο του «Πάρκου των Ευχών», στο Αλκαζάρ.

Η μίσθωση χώρου συζητήθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης στις 23 Νοεμβρίου, με την αντιπολίτευση να καταγγέλλει «απευθείας ανάθεση - εκμίσθωση σε επιχειρηματία με αλλαγή προς το ευνοϊκότερο των οικονομικών όρων» και τη δημοτική αρχή, μετά τον άγονο πρώτο διαγωνισμό, να ματαιώνει τη δεύτερη δημοπρασία και «λόγω έλλειψης χρόνου» να εκμισθώνει το χώρο με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου τονίζοντας ότι «ακολουθήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες».

Παρότι το Πάρκο θα κλείσει τις πύλες του σε μια εβδομάδα περίπου, η απόφαση της Αποκεντρωμένης έριξε «νερό στο μύλο» της αντιπαράθεσης. Οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης (Ρένα Καραλαριώτου, Κων. Τζανακούλης, Εκτ. Νασιώκας και, Ντ. Διαμάντος ) με χθεσινή, κοινή, ανακοίνωσή τους ζητούν από τον δήμαρχο Απ. Καλογιάνη με αφορμή και την προηγηθείσα αντιπαράθεση «να ζητήσει δημόσια συγγνώμη για τις ύβρεις του προς τις τέσσερις παρατάξεις της αντιπολίτευσης του Δ. Λαρισαίων».

Ο δήμος από την πλευρά του, ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει κατά της απόφασης στην Επιτροπή του άρθρου 152 ενώ «σε ό,τι αφορά στα πολιτικά ζητήματα της υπόθεσης που θίγει η ανακοίνωση των τεσσάρων θα απαντηθούν, όταν έρθει η ώρα, στο Δημοτικό Συμβούλιο».

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ

Στην απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας, που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» (και δημοσιεύτηκε στο onlarissa.gr), σημειώνεται πως η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας ελήφθη «χωρίς την απαιτούμενη απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των μελών» (23 ψήφοι επί συνόλου μελών 49).

 «Εν προκειμένω» διευκρινίζεται στην απόφαση της Αποκεντρωμένης «το θέμα της υπ'αριθμ.811/2017 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Λαρισαίων ήρθε προς συζήτηση ως θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης, χωρίς να προκύπτει ότι τηρήθηκε η ανωτέρω προβλεπόμενη διαδικασία και υπήρξε η απαιτούμενη πλειοψηφία για την εισαγωγή του θέματος προς συζήτηση. Περαιτέρω, η υπ' αριθμ. 811/2017 απόφαση ελήφθη χωρίς την απαιτούμενη απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των μελών του ( 23 ψήφους υπέρ επί συνόλου μελών 49).

Σε άλλο σημείο, σημειώνεται επίσης ότι «εν προκειμένω, η απευθείας εκμίσθωση δημοτικού χώρου στο Πάρκο Αλκαζάρ για την εγκατάσταση και λειτουργία Λούνα Παρκ και Παγοδρομίου έγινε κατά παρέκκλιση των οριζομένων στον Κανονισμό Λειτουργίας του Θεματικού Πάρκου».

 Όπως «εν προκειμένω με άρθρ. 2 της μισθωτικής σύμβασης ορίζεται ότι μέρος του μισθώματος ύψους 40.000 ευρώ θα δαπανηθεί από τον ανάδοχο σε τηλεοπτικό κανάλι για την τηλεοπτική προβολή του 'Πάρκου των Ευχών' γεγονός που αποτελεί απευθείας ανάθεση σύμβασης υπηρεσιών τηλεοπτικής προβολής ύψους 40.000 ευρώ χωρίς να τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες του Ν.4412/2016 περί δημοσίων συμβάσεων» .

Σύμφωνα με την Αποκεντρωμένη «κατά της απόφασης μπορεί να ασκηθεί προσφυγή ενώπιον της επιτροπής του άρθρου 152 του Ν. 3463/2006 από οποιονδήποτε έχει έννομο συμφέρον, εντός προθεσμίας ενός μηνός από την έκδοση της απόφασης ή την κοινοποίησή της ή αφότου έλαβε γνώση αυτής».

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αναλυτικότερα οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης (Ρένα Καραλαριώτου, Κων. Τζανακούλης, Εκτ. Νασιώκας και, Ντ. Διαμάντος) στην κοινή, χθεσινή, ανακοίνωσή τους σημειώνουν τα εξής:

«Στις 28/12/2017 εκδόθηκε η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας –Στερεάς Ελλάδας με αρ.πρωτ.16995/214097 , με την οποία ακυρώνεται, ως μη νόμιμη, η απόφαση της δημοτικής αρχής για την απευθείας ανάθεση – εκμίσθωση δημοτικού χώρου στο πάρκο Αλκαζάρ για την εγκατάσταση και λειτουργία Λούνα Πάρκ και Παγοδρομίου κατά την λειτουργία του Θεματικού Πάρκου Χριστουγέννων “Πάρκο των Ευχών’’ .

Με κοινή μας ανακοίνωση είχαμε πολιτικά καταγγείλει ότι η όλη διαδικασία απευθείας ανάθεσης που ακολουθήθηκε είναι μη νόμιμη. Ο κ. Καλογιάννης απάντησε στην καταγγελία μας ότι « ακολουθήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες» ενώ ταυτόχρονα σε συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο χαρακτήρισε την κοινή μας ανακοίνωση «μνημείο χυδαιότητας».

Τελικά δικαιωθήκαμε. Η διαδικασία απευθείας ανάθεσης δεν είναι νόμιμη. Αποδείχτηκε , βάσει της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ότι «μνημείο χυδαιότητας» αλλά και μεθόδευσης ήταν η όλη διαδικασία απευθείας ανάθεσης του κ. Καλογιάννη και των συνεργατών του .

Εμείς ως αντιπολίτευση, με την επισήμανση του θέματος , θελήσαμε να προλάβουμε τα χειρότερα , θελήσαμε να διασφαλίσουμε την διαφάνεια και την εντιμότητα στην όλη διαδικασία. Δεν εισακουστήκαμε. Επαναλαμβάνουμε για ακόμη μια φορά, ότι η επιτυχία του εγχειρήματος του Πάρκου των Ευχών – το οποίο και εμείς ψηφίσαμε – δεν μπορεί να είναι προϊόν ανομίας. Ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα.

Επιστρέφουμε λοιπόν τις ύβρεις που άδικα υποστήκαμε στον κ. Καλογιάννη με την ευχή στον νέο χρόνο να έχει λιγότερη αλαζονεία και πιο ανοιχτά αυτιά στις εποικοδομητικές παρεμβάσεις της «μετωπικής αντιπολίτευσης». Και με γενναία αυτοκριτική αναμένουμε να αποδείξει ότι έχει το πολιτικό σθένος να αναγνωρίζει τα λάθη του. Τον καλούμε να ζητήσει δημόσια συγνώμη για τις ύβρεις του προς τις τέσσερις παρατάξεις της αντιπολίτευσης του Δ. Λαρισαίων» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΟΥ

Σχετικά με την ανακοίνωση των τεσσάρων παρατάξεων της αντιπολίτευσης για απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας για το θέμα της μίσθωσης του λούνα παρκ στο Πάρκο των Ευχών, από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Λαρισαίων σημειώνονται τα εξής:

«Το Πάρκο των Ευχών ετοιμάζεται να υποδεχθεί το τριήμερο της Πρωτοχρονιάς χιλιάδες επισκέπτες απ΄ όλη την χώρα. Η πορεία του μέχρι τώρα είναι εξαιρετική και αυτό φαίνεται από την ανταπόκριση του κόσμου, που το έχει αγκαλιάσει. Αποδεικνύεται έτσι η ορθότητα της επιλογής της δημοτικής αρχής να διοργανώσει ,για πρώτη φορά, ένα τέτοιο θεματικό πάρκο στο χώρο του Αλκαζάρ, σκορπίζοντας χαμόγελα και χαρά σε μικρούς και μεγάλους.

Οι όποιες αδυναμίες εμφανίστηκαν στο σύντομο χρόνο που υλοποιήθηκε αυτό το τεράστιο έργο θα ξεπεραστούν και του χρόνου το Πάρκο των Ευχών θα λάμψει πιο φωτεινό σ’ ολόκληρη τη χώρα. Η αρχή έγινε!

Σε ό,τι αφορά στην επίκληση απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για τη μίσθωση του λούνα παρκ (για την οποία ενημερωθήκαμε από δημοσιεύματα) τονίζεται ότι θα εξεταστούν όλες οι πτυχές της απόφασης, ενώ θα ασκηθούν όλα τα νόμιμα μέσα με προσφυγή στην επιτροπή του άρθρου 152. Παρόμοιες αποφάσεις εξάλλου υπήρξαν και πέρσι στην Λάρισα και σε άλλες πόλεις.

Σε ό,τι αφορά στα πολιτικά ζητήματα της υπόθεσης που θίγει η ανακοίνωση των τεσσάρων θα απαντηθούν, όταν έρθει η ώρα, στο Δημοτικό Συμβούλιο. Καλή Πρωτοχρονιά» καταλήγει η απάντηση του Δήμου.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass