Κάηκαν τα «παιδιά» της Σοφίας και του Κώστα

Δημοσίευση: 08 Δεκ 2017 22:30
Η φάτνη της κεντρικής πλατείας τα τελευταία χρόνια δεχόταν απανωτούς βανδαλισμούς. Τώρα πια απλά δεν υπάρχει Η φάτνη της κεντρικής πλατείας τα τελευταία χρόνια δεχόταν απανωτούς βανδαλισμούς. Τώρα πια απλά δεν υπάρχει

Σαν «κεραυνός» έπεσε η είδηση της ολοσχερής καταστροφής της φάτνης στην Κεντρική πλατεία από πυρκαγιά προχθές το βράδυ.

Οι κούκλες που κάηκαν ο Ιωσήφ η Μαρία και οι τρεις Μάγοι, μαζί και μία καμήλα είχαν ψυχή, είχαν ιστορία. Ήταν οι κούκλες της Σοφίας Φουτζοπούλου και του Κώστα Χατζηανδρέου. Των ανθρώπων που έφεραν το κουκλοθέατρο στη Λάρισα, των ανθρώπων που έκαναν τον «Τιριτόμπα» αυτό που είναι σήμερα. Τώρα οι κούκλες αυτές δεν υπάρχουν πια. Η Φωτεινή Καλούδη η υπεύθυνη του κουκλοθιάσου Τιριτόμπα, ήταν ο άνθρωπος που τα τελευταία χρόνια είχε αναλάβει την περιποίησή τους. Για τη Φωτεινή η χθεσινή μέρα είχε μόνο θλίψη «Οι κούκλες της Σοφίας και του Κώστα δεν υπάρχουν πια. Χάθηκαν δεν θα τις ξαναδούμε. Κάποιοι μπορεί να θεωρούν ότι οι κούκλες είναι πράγματα. Για εμάς όμως που κατασκευάζουμε κούκλες τα πράγματα δεν είναι έτσι. Εμείς τις κούκλες λογαριάζουμε για ανθρώπους.

Τις φροντίζουμε, τις αγαπάμε, τις κανακεύουμε, τις έχουμε έννοια. Έχουν κάτι από την ψυχή μας. Θα ξαναφτιάξουμε άλλες κούκλες, άλλη φάτνη, άλλο Χριστό. Αλλά εκείνες οι κούκλες όπως και οι άνθρωποι που τις έφτιαξαν δεν ξαναφτιάχνονται.

Εκείνο το αγαπημένο παρεάκι των Χριστουγέννων στη Λάρισα μέσα στη φάτνη και κάτω από τα αστέρια στο κέντρο της πλατείας δεν θα το ξαναδούμε ποτέ.

Μα ποτέ. Λυπάμαι πάρα πολύ , αφάνταστα πολύ» έγραψε στον τοίχο της στο Facebook. Στο τηλέφωνο η Φωτεινή ακουγόταν συντετριμμένη, δεν μπορούσε να πιστέψει ότι η φάτνη χάθηκε. Όπως είπε με τα χεράκια της, τις κουβάλαγε, τις καθάριζε, τις έβαφε, τις έντυνε μέχρι και τα μαλλιά τους χτένιζε. Οι κούκλες κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του 1990 με γλυπτική σε φελιζόλ σίδερο αφρολέξ. Η καμήλα ήταν γλυπτική σε φελιζόλ και από πάνω γάζα με κόλα.

Η καταστροφή της φάτνης, της προκαλεί όχι μόνο θλίψη αλλά και θυμό. Κάθε χρόνο εξάλλου, κάτι συνέβαινε μέχρι σήμερα. Το Χριστό τον είχαν κλέψει τρεις φορές, φέτος η Φωτεινή είχε βάλει μέσα μια κούκλα της κόρης της. Μόνο για το πλέξιγκλας που σπάσανε πέρυσι για να κλέψουνε το θείο βρέφος, η δημοτική αρχή δαπάνησε 450 ευρώ. Κόπος και χρήματα χαμένα, λέει.

Όμως η Φωτεινή δεν το βάζει κάτω. Χθες βρέθηκε στο καμένο κουφάρι της φάτνης και από τις στάχτες και τα αποκαΐδια, ξεχώρισε τους συρμάτινους σκελετούς που στήριζαν τις κούκλες. Έχει μια ιδέα, λέει στην «Ε», «θέλω να οργανώσουμε μια γιορτή όπου όλοι όσοι θέλουν να βοηθήσουν να τις ξαναφτιάξουμε. Άλλος να κόβει, άλλος να ράβει, άλλος να χαρτώνει. Έτσι για να μείνει κάτι. Ξέρω ότι ο Δήμος θέλει να βάλει καινούρια φάτνη και σίγουρα θα το κάνει. Θα είναι ωραίο όμως να δώσουμε το φιλί της ζωής και να αναστήσουμε ξανά τις κούκλες. Ίδιες δεν θα είναι όμως ποτέ ξανά». Έτσι λοιπόν μεθαύριο Κυριακή 10 Δεκεμβρίου, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι στο προαύλιο του Μύλου του Παππά, μπροστά από το Κουκλοθέατρο, όσοι επιθυμούν μπορούν να βοηθήσουν για να φτιαχτούν καινούριοι Ιωσήφ, Μαρία και Μάγοι. Μια απόδειξη ότι τα Χριστούγεννα είναι η αγάπη εν δράσει.

Της Νατάσας Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass