Ο ΠΡ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΙΛΗΣΕ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

O Ι. Ραγκούσης ανοίγει θέμα Πολιτειακού προτείνοντας Προεδρική Δημοκρατία

* Υψώνει διαχωριστικές γραμμές με τη Ν.Δ. δηλώνοντας «το μέλλον της χώρας δεν είναι ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο Μάκης Βορίδης και οι Αυγενάκηδες».

Δημοσίευση: 03 Νοε 2017 22:40

Αναγέννηση του πολιτικού συστήματος με εκ βάθρων αλλαγές ανοίγοντας ακόμα και θέμα Πολιτειακού αλλά και επανεκκίνηση της οικονομίας έθεσε χθες ως κεντρικούς άξονες για τη μελλοντική πορεία της χώρας ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς Γιάννης Ραγκούσης παρουσιάζοντας τα σχέδιά του για τη δημιουργία μιας ενιαίας προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης.

Ως προϋπόθεση για να γίνει ξανά η παράταξη «ηγέτιδα δύναμη» έθεσε την απεξάρτησή της από τη λογική της συγκυβέρνησης με τη ΝΔ δηλώνοντας χαρακτηριστικά «υπουργός του Μητσοτάκη δεν θέλω να γίνω, δεν πρέπει να γίνω, αν θέλουμε η χώρα να αποκτήσει μια ισχυρή προοδευτική παράταξη».

Ο κ. Ραγκούσης μιλώντας σε αίθουσα του ξενοδοχείου «Διβάνη» ανέπτυξε τις αναγκαίες αλλαγές προκειμένου η χώρα να επιτύχει βιώσιμη πορεία στο μέλλον, αναφέρθηκε διεξοδικά στο εγχείρημα διαμόρφωσης του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς και οριοθέτησε τη δική του στάση μετά από μια περίοδο «πολιτικής απομόνωσης» σε μια ομιλία χαλαρή, που εκτός από μια ημίωρη τοποθέτηση περιελάμβανε και συζήτηση με το ακροατήριο απαντώντας σε ερωτήσεις των παρευρισκομένων.

Αναφερόμενος στην ομιλία του για τις αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα μίλησε για «χρεοκοπία» του πολιτικού συστήματος υποστηρίζοντας την ανάγκη πολιτικής και νομοθετικής σταθερότητας προκειμένου να στηριχθεί το παραγωγικό μοντέλο της χώρας.

«Για να υπάρξει σταθερότητα πρέπει να δούμε ακόμα και την αλλαγή του πολιτειακού μοντέλου, μια Προεδρική αντί της Προεδρευομένης Δημοκρατίας, την οποία ψήφισε το 1974 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής…» τόνισε χαρακτηριστικά. Η αναφορά στο Πολιτειακό προκάλεσε εύλογες απορίες στο ακροατήριο με αποτέλεσμα ο κ. Ραγκούσης να ερωτηθεί αν η Προεδρευομένη Δημοκρατία έφερε τα τεράστια οικονομικά προβλήματα στη χώρα με τον πρώην υπουργό να υποστηρίζει ότι «ευθύνες εκτός από πρόσωπα και κόμματα υπάρχουν και στο πολιτικό σύστημα» για να συμπληρώσει πως σε χώρες όπου υπάρχει το μοντέλο της Προεδρικής Δημοκρατίας υπάρχει η πολιτική και νομοθετική σταθερότητα επικαλούμενος τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και την Κύπρο.

Σε άλλο σημείο της εκτενούς απάντησης στο ερώτημα χαρακτήρισε προβληματικό το μπόνους των εδρών στο πρώτο κόμμα για τον σχηματισμό κυβέρνησης και υποστήριξε την αποσύνδεση της νομοθετικής από την εκτελεστική εξουσία. «Υπάρχει ανάγκη να δούμε το Πολιτειακό και όλα αυτά τα θέματα του πολιτικού συστήματος γιατί μετά από 35 ολόκληρα χρόνια χρεοκοπήσαμε» υπογράμμισε ενώ τάχθηκε υπέρ της επανεκκίνησης της οικονομίας με τη διαμόρφωση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου και τη χώρα να δίνει προτεραιότητα σε όποιον παράγει και ιδιαίτερα στη νέα γενιά.

Όσον αφορά στο εγχείρημα της δημιουργίας ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς ο κ. Ραγκούσης υποστήριξε ότι είναι ιστορικά το τρίτο κατά σειρά εγχείρημα στον χώρο μετά τις προσπάθειες του Ανδρέα Παπανδρέου το 1974 και του Γιώργου Παπανδρέου το 2008, εποχή μετά την εκλογική αποτυχία του 2007 και με ένα ΠΑΣΟΚ να υπολείπεται δημοσκοπικά ακόμα και από τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα.

Ο ίδιος μίλησε για ιστορική ευθύνη όλων των στελεχών να συνδράμουν για να γίνει η παράταξη «όχι μόνο νέα αλλά και μεγάλη» με βασική προϋπόθεση την απεξάρτηση από τον συντηρητικό χώρο και τις λογικές συγκυβέρνησης με τη Νέα Δημοκρατία. Ήταν δε τόσο το πάθος του να αναδείξει αυτή τη διάσταση και να υψώσει διαχωριστικές γραμμές ώστε την έθεσε σε όλους τους τόνους τουλάχιστον πέντε φορές στη διάρκεια της παρουσίας του στη Λάρισα.

Χαρακτηριστικές είναι οι αποστροφές του λόγου του:

- «Είναι ολέθριο λάθος να αναδεικνύεται η πιθανή συγκυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία και δυστυχώς αυτό φαίνεται να προεξοφλείται από τους πολίτες»

- «Εάν κάποιος θέλει να στηρίξει τη Νέα Δημοκρατία μπορεί να το κάνει απευθείας με τους υπάρχοντες βουλευτές. Δεν χρειάζεται να στηρίξει εμάς για να το κάνουμε εμείς αντί για εκείνον…»

- «Δεν μπορώ να δεχθώ ότι το μέλλον της χώρας είναι ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο Μάκης Βορίδης και οι Αυγενάκηδες»

- «Να μην φοβηθούμε τις ευθύνες. Μπορούμε να συνεργαστούμε για την επίλυση προβλημάτων των πολιτών αλλά δεν πρέπει να γίνουμε εξαπτέρυγα του Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας».

ΥΠΑΡΞΙΑΚΟ ΖΗΤΗΜΑ

Ανάλογες ήταν και οι δηλώσεις του λίγο πριν την έναρξη της ομιλίας του μιλώντας στους δημοσιογράφους. «Θεωρώ υπαρξιακό ζήτημα, αυτό της απεξάρτησης της παράταξης που δημιουργούμε από τη Νέα Δημοκρατία. Επειδή η νέα παράταξη έρχεται από ένα πρόσφατο παρελθόν ως διάδοχος του ΠΑΣΟΚ, το οποίο συνεργάστηκε αναγκαστικά με την κυβέρνηση Σαμαρά, πρέπει με έναν πολύ σαφή και καθαρό τρόπο να οριοθετηθεί απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Αυτό, επαναλαμβάνω, είναι υπαρξιακό ζήτημα. Όσο δεν εκπέμπουμε ένα τέτοιο ισχυρό μήνυμα, τόσο δεν θα μας πλησιάζει ο κόσμος» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

«Νομίζω ότι όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές, η απόφαση όλων να εκπέμψουν ένα μήνυμα αντίστοιχο με αυτό που εκπέμπω εγώ, ότι δεν θα δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης στον κ. Μητσοτάκη, νομίζω ότι θα ανοίξει τα πανιά και θα φέρει πάρα πολύ κόσμο στην παράταξη που δημιουργούμε και θα την κάνει μεγάλη με αυτό τον τρόπο. Εκ των πραγμάτων, μπροστά μας είναι ο κ. Μητσοτάκης, πίσω μας είναι επίσης η Νέα Δημοκρατία και η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Εγώ έχω μια σύγχρονη αντίληψη ότι πρέπει να συνεργάζονται τα κόμματα για να λύνουν προβλήματα των πολιτών, για να πηγαίνει η χώρα μπροστά, αλλά είναι άλλο πράγμα αυτό κι άλλο να πας να γίνεις υπουργός του Μητσοτάκη. Κι εγώ υπουργός του Μητσοτάκη δεν θέλω να γίνω, δεν πρέπει να γίνω, αν θέλουμε η χώρα να αποκτήσει μια ισχυρή προοδευτική παράταξη».

* Σημειώνεται ότι τον Γιάννη Ραγκούση παρουσίασε σε μια ιδιαίτερα συγκινητική αναφορά ο γνωστός χημικός Δημήτρης Νούλας, ο οποίος κατέταξε τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης σε μια ομάδα πολιτικών μεταρρυθμιστών ανάμεσα στους Γεώργιο Παπανδρέου, Γιώργο Ράλλη, Γιώργο Γεννηματά, Παρασκευά Αυγερινό, Απόστολο Κακλαμάνη και Αναστάσιο Πεπονή κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις μεταρρυθμίσεις μέσα σε 20 μήνες θητείας που αφορούν στην απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας, τον Καλλικράτη, την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και τη Διαύγεια.

 

Του Δημ. Κατσανάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass