ΣΥΜΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Έχει για κατοικίδιο ένα περιστέρι…

Δημοσίευση: 05 Ιουν 2015 22:57

 

 

Του Κ. Γκιάστα

Φωτ. Κ. Τσάντζος

Κάθεται στην είσοδο και χαζεύει τους περαστικούς. Όταν βαριέται πάει καμιά βόλτα στα διπλανό Φαρμακείο για να ξεχαστεί. Σαν κουραστεί ανεβαίνει στην αγαπημένη της πολυθρόνα. Εδώ και μήνες ζει σε ένα κατάστημα στο κέντρο της Λάρισας και συμπεριφέρεται ως κανονικό κατοικίδιο και ας είναι… περιστέρι.

Τη φωνάζουν (πώς αλλιώς;) «Περιστέρα» και ακούει. Είναι αναμφισβήτητα η «μασκότ» της οδού Υψηλάντου καθώς ζει στη γειτονιά από τον Σεπτέμβριο και έχει γίνει θέμα συζήτησης στην περιοχή. Εκεί βρεθήκαμε για να ακούσουμε την παράξενη ιστορία του πτηνού που είναι γεμάτη από συμπτώσεις και χριστιανικούς συμβολισμούς από την Αθηνά Σαμουρέλη που την έχει για παρέα όλη μέρα.

«Ήταν αρχές Σεπτεμβρίου όταν πήγα στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου με σκοπό να ανάψω ένα κερί για την ονομαστική μου εορτή. Ήταν μια περίοδος που σκεφτόμουν να αγοράσω ένα πουλάκι. Το βρήκα λαβωμένο», μας λέει καθώς μας δείχνει τη φτερούγα του. Το φρόντισε και αυτό δεν δίστασε να μείνει στο βιβλιοπωλείο που διατηρεί η ίδια και ειδικεύεται στα χριστιανικά είδη και βιβλία. Σύμπτωση πρώτη. «Όταν κάθομαι στην πολυθρόνα για να διαβάσω το αγαπημένο μου βιβλίο» τονίζει και μας δείχνει το «Άκουσ΄ρ με Κύριε» που είναι γεμάτο προσευχές «έρχεται και αυτό πάνω μου και ανεβαίνει στο βιβλίο. Το κάνει συνέχεια». Σύμπτωση δεύτερη.

Αν στα παραπάνω προσθέσουμε και το γεγονός πως το χρώμα του είναι το λευκό που συμβολίζει την αγνότητα τότε άμεσα γίνεται ο παραλληλισμός με το «Άγιο Πνεύμα». Της το λέμε και απλά χαμογελάει με ηρεμία…

Το ίδιο ήρεμη όμως δείχνει και η «Περιστέρα». Κόσμος μπαίνει, κόσμος βγαίνει από το μαγαζί. Τίποτα αυτήν. Ατάραχη και περήφανη κάνει τη βόλτα της. Πετάγεται μέχρι τα διπλανά καταστήματα, «κόβει» κίνηση και ξαναγυρνάει. Μόνο που όταν βλέπει άλλα περιστέρια ξαναμπαίνει μέσα. «Δεν ξέρω γιατί αλλά τα άλλα περιστέρια πάνε και το τσιμπάνε επιθετικά», σημειώνει η Αθηνά χωρίς να μπορεί να το εξηγήσει.

Αν πεινάει, πάει μέχρι και το πιατάκι της για τσιμπολόγημα «έτσι κάνει όλη μέρα. Έχει συνηθίσει το χώρο και ακόμα και την ανάγκη της έχει μάθει να την κάνει μακριά από τη φωλιά» καθώς μας δείχνει το προσωπικό της καλάθι. Μέσα παρατηρούμε δύο αυγά και κάτι ακόμα που σαλεύει «ααα είναι ένα πουλάκι. Μας έφερε ένας περιστεράς μερικά αυγά και τα κλώσσησε. Με έχουν μάθει οι περιστεράδες και μου δίνουν και συμβουλές πλέον για το τι χρειάζεται».

Την πετύχαμε την ώρα που το τάιζε. Ο οισοφάγος του διογκώνεται κατά την επώαση όπου και αναπτύσσονται οι αδένες της περιοχής. Μέσα από εκεί εκκρίνει ένα γαλακτώδες υγρό που αποτελεί και την πρώτη τροφή των νεοσσών. Το ίδιο υγρό εξυπηρετεί και στην πέψη των τροφών την οποία οι γονείς φέρνουν από το στομάχι τους και τη δίνουν στο μικρό έτοιμη προς πέψη και την αδειάζουν κατευθείαν στον οισοφάγο του νεοσσού. Σε λίγες ημέρες θα είναι έτοιμο να ανοίξει τα φτερά του κι αυτό. «Τι να κάνω, θα το κρατήσω αν χρειαστεί» λέει ανασηκώνοντας τους ώμους η Αθηνά…

Οι περισσότεροι έχουν σκυλιά. Άλλοι γάτες. Μερικοί καναρίνια και παπαγάλους. Υπάρχουν και οι περίεργοι που διατηρούν χάμστερ και ιγκουάνα. Όλα τα είχαμε ακούσει. Αλλά, περιστέρι κατοικίδιο είναι πρώτη φορά και μάλιστα στο κέντρο της πόλης. Ας ελπίσουμε τουλάχιστον να μεταφέρει ένα μήνυμα ειρήνης εν μέσω του… οικονομικού πόλεμου που διανύουμε.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass