ΑΠΟ ΕΚΛ, ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΣΙΠΡΑ

Συλλαλητήριο ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική

Δημοσίευση: 30 Σεπ 2017 22:36

Με συλλαλητήριο «ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση» θα αντιδράσουν στην επίσκεψη στη Λάρισα του πρωθυπουργού Αλέξ. Τσίπρα, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, εργατικά και συνταξιουχικά σωματεία απ’ όλη τη Θεσσαλία και Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων.

Όπως είναι γνωστό ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στη Λάρισα στις 10 και 11 Οκτωβρίου στο πλαίσιο αναπτυξιακού συνεδρίου για τη Θεσσαλία. Στη συγκέντρωση αναφέρθηκε χθες, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, Τάσος Τσιαπλές, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «το ΕΚΝΛ, από κοινού με εργατικά και συνταξιουχικά σωματεία απ’ όλη τη Θεσσαλία και τις Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων, θα δώσουν στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και στην περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας, αγωνιστική απάντηση με συγκέντρωση ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζουν και θέλουν να την εξωραΐσουν, μέσα από το διήμερο αναπτυξιακό όπως το ονόμασαν, συνέδριο στη Λάρισα».

Για να προσθέσει πως «η ανάπτυξη την οποία επαγγέλλονται κυβέρνηση, τα άλλα κόμματα υποστηρικτές του εκμεταλλευτικού συστήματος και της Ε.Ε., Περιφέρεια και Δήμοι, η μεγαλοεργοδοσία, οι κυβερνητικοί και εργοδοτικοί συνδικαλιστές, θα φέρει νέα ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, των ανταγωνισμών των καπιταλιστών που θα οδηγήσουν σε νέους πολέμους και προσφυγιά.

Σ’ αυτό το «αύριο» θέλει να υποτάξει τους εργαζόμενους, καλλιεργώντας το παραμύθι ότι η «δική» της ανάπτυξη θα έχει τάχα χώρο και για τις εργατικές-λαϊκές ανάγκες, αρκεί ο λαός να τη στηρίξει.

Στο εκμεταλλευτικό σύστημα που ζούμε δεν υπάρχει δίκαιη ανάπτυξη, ούτε για όλους».

«Το «τέλος της επιτροπείας» που λέει η κυβέρνηση, δεν σημαίνει το τέλος των θυσιών για εργαζόμενους και συνταξιούχους. Άλλωστε, ήδη έχει νομοθετήσει νέα αντεργατικά-αντιλαϊκά μέτρα για τα έτη 2018-2020 και παράλληλα δεσμεύεται ότι οι ανατροπές θα συνεχιστούν έως το 2060, στο όνομα της βιωσιμότητας του χρέους. Μπροστά μας βρίσκεται και η 3η «αξιολόγηση», ενώ τα μνημόνια διαρκείας που προκύπτουν από τις συνθήκες και τις συμφωνίες της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης διαμορφώνουν το αντιλαϊκό πλαίσιο των «επόμενων χρόνων».

Αν δεν ξεσηκωθεί οργανωμένα η εργατική τάξη μέσα από τα ταξικά συνδικάτα, για να ανακόψει την άγρια επίθεση που δέχεται και να επιβάλει την ικανοποίηση των αιτημάτων της, δεν πρόκειται να φέρει πίσω τους μισθούς και τις συντάξεις που σφαγιάζονται 8 χρόνια τώρα, γιατί θεωρούνται εμπόδια στην καπιταλιστική ανάπτυξη, ούτε θα εξασφαλίσει την καταπολέμηση της μεγάλης ανεργίας, ούτε θα καταργήσει τη βαριά φορολογία για τα λαϊκά στρώματα».

«Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2013 μέχρι σήμερα, διαρκώς αυξάνεται η μερική απασχόληση και μειώνεται η πλήρης και σταθερή, με αποτέλεσμα στο σύνολο των εργατοϋπαλλήλων η πλειοψηφία να είναι με μερική απασχόληση».

Για να αναφέρει παραδείγματα κλάδων (τρόφιμα – ποτά, τουρισμός) που «έχουν μεγάλη ανάπτυξη εδώ και χρόνια, είναι αποκαλυπτικά για το ποιος κερδίζει και ποιος χάνει στη φάση της ανάπτυξης, όπως και της κρίσης».

«Όταν λοιπόν η κυβέρνηση με την Περιφέρεια, τους Δήμους, παρέα με τις εργοδοτικές οργανώσεις, θα σχεδιάζουν πώς θα αυξηθούν τα κέρδη και η ανταγωνιστικότητα των μεγάλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων, οι εργατοϋπάλληλοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, από κοινού με τους μικρομεσαίους αγρότες και ΕΒΕ, που υποφέρουμε από τις βάρβαρες ταξικές πολιτικές, θα διαδηλώνουμε» κατέληξε ο κ. Τσιαπλές παρουσιάζοντας το διεκδικητικό πλαίσιο (πλήρη και σταθερή εργασία, μέτρα στήριξης των ανέργων, κατάργηση των μνημονίων και όλων των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων, άμεση επαναφορά με νόμο των ΣΣΕ κ.α.).

Με τον πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας Βαγγ. Μπούτα να σημειώνει πως «εργάτες, αγρότες και ΕΒΕ πρέπει να αντιδράσουν στην προσπάθεια της κυβέρνησης να εξαπατήσει τον λαό, να τον κοιμήσει για να πεισθεί για τα μέτρα που είναι υπέρ του κεφαλαίου και, να συνεχίσει τελικά τη βάρβαρη πολιτική των μνημονίων».

Εστιάζοντας στα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, ο κ. Μπούτας ανάφερε τις χαμηλές τιμές, την παράδοση και όχι πώληση του προϊόντος, τη «βαριά φορολογία παρά τις εξαγγελίες Αποστόλου», τις εισφορές στον ΕΦΚΑ «που το 2022 θα φθάσουν στο 27% επί του καθαρού εισοδήματος», στον «αντιαγροτικό και αναχρονιστικό κανονισμό» του ΕΛΓΑ, στις κατασχέσεις, τον Αχελώο και τα «χαράτσια στο νερό».

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, παρευρέθηκαν επίσης ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΝ Λάρισας Ρίζ. Μαρούδας, ο πρόεδρος της Αγροτικής Ομοσπονδίας Τρικάλων «Ανοιξη» Απ. Θωμόπουλος, ο οργανωτικός γραμματέας της ΕΟΑΣΝ Καρδίτσας Γ. Τσιούτρας, ο πρόεδρος του Σωματείου Μετάλλου Μαγνησίας Κ. Στεργίου, ο εκπρόσωπος του φοιτητικού συλλόγου στο Γεωπονικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ν. Λαμπρόπουλος και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλμυρού Στ. Γλιάτης.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass