ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «Η ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΜΑΘΑΙΝΕΙ»

Πανεπιστήμιο των πολιτών στη Λάρισα

Δημοσίευση: 29 Σεπ 2017 22:30
Η ιδιαίτερα μαζική συμμετοχή φορέων της Λάρισας χαρακτήρισε τη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής Η ιδιαίτερα μαζική συμμετοχή φορέων της Λάρισας χαρακτήρισε τη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής

Τη λειτουργία «Πανεπιστημίου των πολιτών» ανακοίνωσε χθες ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης μιλώντας σε εκπροσώπους δεκάδων φορέων της πόλης που συμμετείχαν σε πρώτη συνεδρίαση της θεσμοθετημένης, από το Δημοτικό Συμβούλιο, Επιτροπής για την «Πόλη που μαθαίνει».

Το «Πανεπιστήμιο των πολιτών», όπως και το Κέντρο Εκπαίδευσης για στελέχη δήμων - μελών του δικτύου της UNESCO θα αποτελέσουν τα επόμενα «οργανωμένα βήματα» υλοποίησης του προγράμματος για το οποίο η Λάρισα βραβεύθηκε πρόσφατα από την UNESCO.

Το «Πανεπιστήμιο των Πολιτών αφορά σε άτυπη εκπαίδευση με θεματικές ενότητες όπως η ιστορία, η σύγχρονη δημοκρατία, οι σχολές γονέων, η περιβαλλοντική εκπαίδευση, η αγωγή υγείας, τα προγράμματα ψηφιακού αλφαβητισμού για την τρίτη ηλικία. Το Πανεπιστήμιο θα μπορούν να παρακολουθήσουν πολίτες αλλά και στοχευμένες πληθυσμιακές ομάδες (εκπαιδευτικοί, τρίτη ηλικία, γονείς κ.α.) ενώ πρόθεση της δημοτικής αρχής, σε συνεργασία με την UNESCO, είναι το Πανεπιστήμιο, όπως και το Κέντρο Εκπαίδευσης να λειτουργήσουν το ερχόμενο καλοκαίρι.

Περισσότεροι από 70 φορείς της Λάρισας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και συμμετείχαν χθες στη σύσκεψη που έγινε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Η συνάντηση ξεκίνησε με τον δήμαρχο Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη να σημειώνει πως το βραβείο που έλαβε η δημοτική αρχή στο Κορκ της Ιρλανδίας «ανήκει στους φορείς που συμμετείχαν στο πρόγραμμα». Για να υπογραμμίσει την πολιτική βούληση της δημοτικής αρχής «να συνεργασθεί με τους τοπικούς φορείς, διαμορφώνοντας ένα υψηλό ποιοτικό επίπεδο, οδηγώντας σε ενεργούς πολίτες».

Ο κ. Καλογιάννης χαρακτηρίζοντας «καίριο σημείο τη συνεργασία Δήμου και φορέων» και εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την ενθαρρυντική συμμετοχή» στη χθεσινή σύσκεψη, ανακοίνωσε πως μετά την αναγνώριση της UNESCO, ο Δήμος Λαρισαίων θα προχωρήσει στη δημιουργία ενός Κέντρου εκπαίδευσης στελεχών δήμων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα αλλά και, προκειμένου όλες οι δραστηριότητες, όπως είπε, να λάβουν μια πιο οργανωμένη μορφή» ανακοίνωσε τη λειτουργία του «Πανεπιστημίου των πολιτών».

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο καθηγητής Εκπαίδευσης Ενηλίκων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Αλέξης Κόκκος, υπογραμμίζοντας ότι «η εκπαίδευση ενηλίκων είναι συνυφασμένη με την κοινωνική δράση».

Για να ακολουθήσει, από τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής Δημ. Δεληγιάννη, ένας σύντομος απολογισμός από την έναρξη του προγράμματος «Η Λάρισα - Πόλη που Μαθαίνει», τον Μάρτιο του 2015. Για να αναφερθεί μεταξύ άλλων σε δράσεις όπως η «Κατασκήνωση στην Πόλη», το Κοινωνικό Φροντιστήριο, τα ΚΔΑΠ, η συνεργασία με το αναπηρικό κίνημα, η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης κ.α.

Υπογραμμίζοντας ότι το πρόγραμμα «Πόλη που μαθαίνει» αφορά «στην ενεργοποίηση όλων των δυνατοτήτων μιας τοπικής κοινωνίας με σκοπό την κοινωνική συνοχή και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Τι σημαίνει στην Ευρώπη, στην Ελλάδα της κρίσης, μια πόλη να προσπαθεί να γίνει μια «πόλη που μαθαίνει»;

Η Λάρισα, η πόλη μας, αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις που συνδέονται με την κρίση της τελευταίας δεκαετίας στη χώρα μας: μνημόνια, πολιτικές λιτότητας, ανεργία. Στις υπάρχουσες οικονομικο-κοινωνικές συνθήκες στην Ελλάδα, πολλοί υπογραμμίζουν - περισσότερο από ποτέ - την ανάγκη για μια πολιτική φιλοσοφία ισότητας, εκπαίδευσης και δημοκρατικής συμμετοχής.

Θα μπορούσε, λοιπόν, μια πόλη που μαθαίνει να εγκαινιάσει έναν τέτοιο «διάλογο» για τη στήριξη των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων μιας πόλης, στη βάση και της φιλοσοφίας της διά βίου εκπαίδευσης; Το μέλλον απαιτεί οργανωμένες και υπεύθυνες τοπικές κοινωνίες. Ο δρόμος είναι μακρύς και περνά μέσα από την αποκέντρωση, μια βαθιά φιλοσοφική και πολιτισμική έννοια. Σημαίνει να δημιουργείς πεδία ευθύνης με συνεργασίες και όχι πεδία εξουσίας.

Τέτοια πεδία πρέπει να δημιουργηθούν σε μια «Πόλη που Μαθαίνει». Παρά την έλλειψη κρατικών χρηματοδοτήσεων, η Λάρισα είδε την κρίση ως ευκαιρία για ενδυνάμωση των κοινοτικών δεσμών και αντιμετώπιση των προκλήσεων. Το 2015, η νέα δημοτική αρχή έθεσε ως στόχο τη δημιουργία ενός ισχυρού δικτύου σε όλα τα επίπεδα της τοπικής κοινωνίας».

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Πάν. Σάπκας παρουσιάζοντας τη φιλοσοφία της δημοτικής αρχής σε δράσεις που αφορούν στον πολιτισμό.

Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με την ανάδειξη συντονιστικής επιτροπής του προγράμματος, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι των φορέων: Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ΤΕΙ Θεσσαλίας, ΟΑΕΔ, Ομοσπονδία ΑμεΑ Θεσσαλίας και ΣΔΕ. Η επιτροπή θα απαρτίζεται επίσης και από μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass