ΙΝΔΟΣ ΠΟΔΗΛΑΤΗΣ ΜΕ ΣΥΝΘΗΜΑ «ΦΥΤΕΨΕ ΕΝΑ ΔΕΝΔΡΟ» ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Κάνει το γύρο του κόσμου με ένα ποδήλατο!

Δημοσίευση: 05 Ιουν 2015 0:43 | Τελευταία ενημέρωση: 05 Ιουν 2015 1:10

 

 

Η κάρτα γράφει Ujjal Pal και το όνομά του προφέρεται δύσκολα. Έχει ως «μότο» τη φράση «GreenonWheel», με το σκίτσο ενός πράσινου ποδηλάτου. Είναι 41 χρόνων και ξεκίνησε το ταξίδι του προ τριετίας, για να γυρίσει τον κόσμο με ένα ποδήλατο! Βάση του η χώρα του, η Ινδία. Του απομένουν ακόμα 12- 15 χρόνια στο πηδάλι (!) για να το ολοκληρώσει. Έχει κι εκείνος τον σκοπό του: να πείσει τους πολίτες του κόσμου, να φυτέψουν όλοι έστω ένα δένδρο. Έτσι, θα έχει οξυγόνο ο πλανήτης και θα επιζήσει από τη μόλυνση και την εκμετάλλευση του περιβάλλοντος, που συνιστά και η κοπή των δένδρων. Πολύ ευγενής ο σκοπός, αν όχι ρομαντικός…

Γεωπόνος με ειδίκευση σε θέματα περιβάλλοντος, με μεταπτυχιακά και εργασία στη Γερμανία, γύρισε την ύπαιθρο της Ινδίας και του Μπαγκλαντές εργαζόμενος. Πιστεύει ακράδαντα ότι υπεύθυνος για τη φύση είναι ο άνθρωπος και κανένα άλλο έμβιο ον. Το οξυγόνο, που είναι εντελώς απαραίτητο για τη ζωή, προσφέρεται ελεύθερα και άφθονο από τη φύση. Το παράγουν τα δένδρα και από κει ξεκίνησαν όλα. Αν κοπούν τα δένδρα ο άνθρωπος θα πεθάνει. Οι επόμενες γενεές δεν θα υπάρξουν….

Έφτασε στη Λάρισα μέσω Βελίκας, κομίζοντας ως δώρα, κεράσια που του πρόσφεραν παραγωγοί, καθ΄ οδόν. Θεωρεί ότι με το ποδήλατο και όχι με το αυτοκίνητο, έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με τους ανθρώπους, σε πιο στενή επαφή. Βλέπει καλύτερα τη φύση. Μιλάει την τοπική διάλεκτο μπάνγκλα και την εθνική, την ίντι και φυσικά Αγγλικά. Το ποδήλατο του, έχει μπροστά μια ταμπελίτσα, που εξηγεί με λίγα λόγια στον καθένα, αυτό που κάνει: «Ο γύρος του κόσμου με ένα ποδήλατο. Φύτεψε δένδρα- σώσε τη φύση. Από το Σούρι της Δυτικής Βεγγάλης της Ινδίας». Το πρώτο ταξίδι έγινε σε όλη την Ινδία και το Μπαγκλαντές, 22.500 χλμ. Ξεκίνησε το δεύτερο μέρος, με πτήση μέχρι την Κωνσταντινούπολη και από κει ποδηλατικώς, στην Ελλάδα και ακολουθούν: Αλβανία μαυροβούνιο άνοδος πιο ψηλά στην Ευρώπη, Αγγλία, Πορτογαλία, Ισπανία κλπ. με τελικό σταθμό την …Γροιλανδία, από όπου θα πετάξει για Καναδά. Από κει, Βόρεια και Νότια Αμερική, περίπου τέσσερα χρόνια και από τη Χιλή αεροπορικώς στην Αίγυπτο (Κάιρο) και πάλι ποδήλατο για τον γύρο της Αφρικής, άλλα τρία χρόνια και επιστροφή στο Κάιρο, για νέο γύρο προς Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν κλπ, Ιαπωνία, Κίνα. Υπολογίζει 12 με 15 χρόνια ακόμη! Σχεδόν μισή ζωή… Οικονομικά τον βοηθούν φίλοι, αλλά και η τοπική κυβέρνηση στη Δυτική Βεγγάλη, μία από τις 28 ομόσπονδες πολιτείες της Ινδίας. Μένει σε σκηνή, το φαγητό το φτιάχνει μόνος του και με το ποδήλατο του μεταφέρει τα απαραίτητα σύνεργα. Κομιστής και μηνυμάτων του πρωθυπουργού του κρατιδίου του, αλλά και του πρωθυπουργού όλης της Ινδίας, που ενημερώνουν τον κόσμο, για τους ευγενείς σκοπούς του.

Στην Ελλάδα, τον δυσκόλεψαν οι ορεινές διαδρομές, γιατί το βάρος που μεταφέρει με το δίκυκλο είναι 45 κιλά εφόδια. Κι αναγκάζεται να κατεβαίνει και να πάει πεζός. Οι άνθρωποι ήταν πολύ καλοί μαζί του, ειδικά στα χωριά και τις μικρές πόλεις. Τον βοηθούσαν, τον ρωτούσαν για το ταξίδι, του έδιναν φαγητό και νερό. Στις μεγάλες όμως πόλεις, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, το πρόβλημα είναι ότι οι άνθρωποι είναι αγχωμένοι, βιαστικοί….

Στην επαφή με την «Ε» συνέβαλε η κ. Αντωνία Μπαρμπούζα, που βοήθησε τον «πράσινο» ταξιδιώτη, στη σύντομη παραμονή του στη Λάρισα και σε όλη την κουβέντα, το πλατύ χαμόγελο δεν έσβηνε από τα χείλη του. Έβγαλε μια «σέλφι» με την Ε» για την ιστοσελίδα του, καβάλησε το «μάουντεν μπάικ», τακτοποίησε τη σημαία της Ινδίας, για να ανεμίζει καλύτερα και χάθηκε στο βάθος ενός δρόμου της Λάρισας…. Για όσους επιθυμούν περισσότερα στοιχεία, για την προσπάθεια του 41χρονου: globetrotterjjal@gmail.com, www.greenonwheel.com, www.facebook.com/greenonWheel.

Ε. ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass