ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ»

Οραματιζόμαστε τη Λάρισα ιπποκρατική πόλη

Δημοσίευση: 14 Σεπ 2017 22:26

Με βασικούς σκοπούς του συλλόγου «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα» την προβολή και ανάδειξη του Ιπποκράτη ως στοιχείο ταυτότητας της πόλης της Λάρισας, καθώς και την αξιοποίηση του μνημείου και την επαναλειτουργία του μουσείου του Αλκαζάρ, προκειμένου να αναδειχτεί σε πόλο έλξης, έμπνευσης και δια βίου μάθησης για το ευρύ κοινό τόσο της Λάρισας, όσο και των επισκεπτών της πόλης πραγματοποιείται το ερχόμενο Σάββατο «Η αέναη επιστροφή του Ιπποκράτη στη Λάρισα».

Υποστηρικτής της προσπάθειας προκειμένου η Λάρισα να φέρει τον τίτλο της ιπποκρατικής πόλης είναι ο σύλλογος «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα» που ιδρύθηκε το 2015 και το Δ.Σ του αποτελείται από τους Ρίζο Χαλιαμπάλια πρόεδρο, Σταμούλη Βλάνδο αντιπρόεδρο, Άρτεμις Παπαδημητρίου γενικό γραμματέα, Νάνσυ Γκιτέρσου, ταμία και Ρίτα Κοντογιάννη μέλος.

Στο πλαίσιο υλοποίησης των σκοπών του συλλόγου συνδιοργανώθηκαν εκδηλώσεις με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον Δήμο Λαρισαίων, το τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, τον Ιατρικό και τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Λάρισας, τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας. Οι ενημερωτικές τους δράσεις ξεκίνησαν από την Κεντρική πλατεία τον Δεκέμβριο του 2015, όπου οι πολίτες ενημερώθηκαν για τις δράσεις του συλλόγου και για το έργο του Ιπποκράτη. Ακολούθησαν ημερίδες, αλλά και η εκδήλωση στο Β’ Αρχαίο Θέατρο που είχε τον τίτλο «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα – Διαδρομές στον χώρο και στον χρόνο», με μαθητικό δρώμενο και αναπαράσταση του όρκου του Ιπποκράτη. Στη συνέχεια ήρθαν οι «Διαδρομές εντός και εκτός μουσείου» στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας όπου παρουσιάστηκαν στοιχεία για τη διαδρομή Α΄ Αρχαίο Θέατρο – Μνημείο Ιπποκράτη αλλά και τη δημιουργία διαδρομής που θα συνδεόταν με την ιστορία της ιατρικής εντός του Διαχρονικού Μουσείου. Από τις μάγισσες της Θεσσαλίας στην εποχή του Ιπποκράτη. Από το Α΄ Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας, στο μνημείο του Ιπποκράτη. Μια ιστορική διαδρομή 2.400 χρόνων. Ο Θεσσαλός Ασκληπιός και τα Ασκληπιεία της Θεσσαλίας. Στα βήματα μιας πολιτιστικής διαδρομής, από την ανάδειξη του κενοταφίου στο όραμα του μουσείου.

Σειρά είχε η συμμετοχή του συλλόγου σε εκδήλωση της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών στην Αθήνα, ακολούθησε άλλη μία η δομή και το αρχικό περιεχόμενό της καθώς και η προτεινόμενη διαδρομή βασιζόταν στο έντυπο «Από τις μάγισσες της Θεσσαλίας στην εποχή του Ιπποκράτη στη Λάρισα». Το έντυπο αυτό αφορά στην πορεία της ιατρικής στη Θεσσαλία μέσα από τα ευρήματα του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας. Αφορμή για τη συγκεκριμένη μορφή ήταν η συνεργασία μελών του συλλόγου με τις αρχαιολόγους του Διαχρονικού Μουσείου κατά τη διάρκεια των επισκέψεων των σχολείων. Στις επισκέψεις αυτές τα παιδιά ακολούθησαν στο μεγαλύτερο μέρος τη διαδρομή που προτάθηκε από τον Σύλλογο «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα». Στη συνέχεια μέσα από τη γόνιμη αλληλεπίδραση όλων των συντελεστών, το περιεχόμενο της παρουσίασης πήρε την τελική μορφή του. Η διαδρομή που ακολούθησαν οι επισκέπτες ξεκινούσε από την Κοιλάδα των Τεμπών και περιλάμβανε εκθέματα που αναφέρονται στον Απόλλωνα, τον Ασκληπιό, τις Μάγισσες της Θεσσαλίας, τα Αρχαία Θέατρα της πόλης.

Ο Σύλλογος όμως δεν σταμάτησε εκεί με τις παρεμβάσεις του στην εκπαίδευση. Σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση νομού Λάρισας είχε προκηρύξει μαθητικό διαγωνισμό με θέμα «Μαθαίνω και δημιουργώ για τον Ιπποκράτη στη Λάρισα». Σκοπός του διαγωνισμού ήταν μέσα από τα έργα των μαθητών να μελετηθεί και να αναδειχθεί το έργο του Ιπποκράτη, η ιατρική, τα βότανα, η διατροφή καθώς και η σχέση του με την πόλη της Λάρισας. Η ανταπόκριση των μαθητών ήταν μεγάλη σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου Ρίζο Χαλιμπάλια, καθώς οι μαθητές δημιούργησαν έργα με μεράκι και αγάπη για τον μεγάλο γιατρό της αρχαιότητας, το έργο του και τη σχέση του με τη Λάρισα.

«Ο σύλλογος υποστήριξε τα τελευταία τρία χρόνια τις εκπαιδευτικές δράσεις σχολείων και επισκέψεις μαθητών στο μνημείο του Ιπποκράτη, στη Βοτανική Συλλογή του Δήμου Λαρισαίων, στο τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας και σε άλλα μνημεία της πόλης. Μέσα από τις δράσεις αυτές περισσότεροι από 1.500 μαθητές γνώρισαν το έργο του μεγάλου γιατρού της αρχαιότητας », συμπληρώνει. Για να φτάσει στην εκδήλωση του Σαββάτου που μετά από πρωτοβουλία του συλλόγου προτάθηκε στον Λαρισαίο συνθέτη Γιάννη Αιόλου να συνθέσει ένα έργο για τον Ιπποκράτη, και στον Λαρισαίο εικαστικό Χρήστο Παπανικολάου να καλύψει το μουσικό έργο. Το έργο «αιώνιο σώμα» – CORPUS AETERNUM θα παρουσιαστεί σε παγκόσμια πρώτη εκτέλεση, από τη χορωδία της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Δημήτρη Κτιστάκη και στο πιάνο θα βρίσκεται ο Θάνος Μαργέτης. Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο διακεκριμένος Λαρισαίος καρδιοχειρουργός Σωτήρης Πράπας, εκπρόσωπος του Διεθνούς Ιπποκράτειου Ιδρύματος Κω και επίτιμο μέλος του συλλόγου «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα».

«Ο σύλλογος θεωρεί ιδιαίτερη τιμή τη σύμπραξη των δύο Λαρισαίων καλλιτεχνών που θα συμβάλλει στην ανάδειξη του έργου του Ιπποκράτη. Πιστεύει ότι αυτή η συμπόρευση αποτελεί άλλη μια απόδειξη της αέναης επιστροφής του Ιπποκράτη στον τόπο που υπηρέτησε την ιατρική επιστήμη», σημειώνει ο κ. Χαλιαμπάλιας για να προσθέσει την υποστήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης και του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Μάλιστα ο σύλλογος βλέπει μέσω της ανάδειξης του Ιπποκράτη ένα ισχυρό brand name για την πόλη. «Επιθυμία και όραμα του συλλόγου είναι η καθιέρωση της Λάρισας ως “Ιπποκρατική πόλη” καθώς είναι ακράδαντη η πεποίθηση ότι η παρουσία του Ιπποκράτη και το πολυποίκιλο έργο του σε συνδυασμό με τη δυναμική της πόλης, την παρουσία του τμήματος Ιατρικής και τη συστράτευση όλων των φορέων προς αυτή την κατεύθυνση μπορεί να αποτελέσει το πιο ισχυρό brand name», καταλήγει ο πρόεδρος του Συλλόγου.

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass