Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΓΚΡΑΦΙΤΙ

Μηνύματα στους δρόμους της Λάρισας

Δημοσίευση: 06 Ιουλ 2017 22:29

Ένα ερωτικό μήνυμα, ένα κοινωνικό, μια καρικατούρα, ένα τοπίο, μια σκηνή, μια αγάπη, ένα πολιτικό σχόλιο, μια προειδοποίηση μπορεί να παρουσιάζει στους δρόμους της πόλης ένα γκράφιτι.
Όπως και στις παραπάνω εικόνες, μηνύματα και καλλιτεχνήματα καλά κρυμμένα σε στενά και γειτονιές. Άλλα εξαιρετικής αισθητικής και άλλα περικλείουν μια δήλωση ερωτευμένου σε έναν ήδη «κακοποιημένο» τοίχο.


Τα γκράφιτι στην πόλη συχνά μεταφέρουν τους προβληματισμούς του καλλιτέχνη, κεντρίζουν το ενδιαφέρον, καθηλώνουν τη ματιά πάνω σε έναν τοίχο, δίνουν στο μπετό ζωή, γίνονται αντικείμενο προβληματισμού και σχολιασμού. Οι καλλιτέχνες, τα παιδιά, οι νέοι που τα δημιούργησαν έβαλαν φαντασία, «ζωντάνεψαν» τις άψυχες πόρτες των χώρων στάθμευσης και ευχήθηκαν «χρόνια πολλά» στη… ζαχαρένια τους.
Είναι έργα τέχνης σε τοίχους δημοσίων και ιδιωτικών κτιρίων ή βεβήλωση και φθορά ξένης περιουσίας; Είναι μηνύματα και κριτική που λαμβάνουν διαστάσεις οργής σε στενά και πολυσύχναστα σημεία της πόλης; Με βάση την κείμενη νομοθεσία, το γκράφιτι άνευ αδειοδότησης θεωρείται αξιόποινη πράξη. Λένε πως ο τοίχος έχει τη δική του ιστορία και ανέκαθεν οι «γυμνοί» τοίχοι αποτελούσαν στόχο επίδοξων καλλιτεχνών, που τους κοσμούσαν με κάθε λογής γκράφιτι.
Η Λάρισα τελευταία είναι από τις «φιλικές» πόλεις για τους street artists. Διαθέτει σπουδαία καλλιτεχνήματα καλά κρυμμένα στην καθημερινότητά της. Η πρόσφατη εικαστική παρέμβαση σε τοίχο στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Λαρισαίων και τη συνεργασία των εικαστικών Αστέριου Δημητρίου και Χρήστου Λάσκαρη. Το έργο των δύο εικαστικών αναπαριστά την προτομή ενός άγνωστου νέου, πιθανώς αθλητή, που βρέθηκε σε ανασκαφές στα Φάρσαλα το β' μισό του 4ου αι π. Χ. και φιλοξενείται στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας.
H παρέμβαση, αντικατέστησε την αδιάφορη όψη του κτιρίου που κεντρίζει τον θεατή και δημιουργεί συναισθήματα σε περαστικούς και κατοίκους. Ζ.Π.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass