Εργάζονται οκτώ ώρες, πληρώνονται για τέσσερις

Δημοσίευση: 20 Ιουν 2017 22:50

«Τα δικαιώματα των γυναικών συνεχίζουν να χτυπιούνται καθημερινά.


Η μερική απασχόληση, το ωράριο λάστιχο, η εντατικοποίηση, το «ξήλωμα» αργιών… Είναι αρκετές οι περιπτώσεις των εργαζομένων γυναικών που απευθύνονται στα σωματεία και στο ΕΚΝΛ και καταγγέλλουν περιστατικά, που αποδεικνύουν την καταστρατήγηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων, αλλά και των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας που επικρατούν στους χώρους δουλειάς», ανάφερε η πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων – Εμποροϋπαλλήλων Ν. Λάρισας μέλος Διοίκησης του ΕΚΝΛ, και μέλος της Διοίκησης ΟΙΥΕ, κ. Αγγελική Δασκαλάκη, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στο Επιμελητήριο, με θέμα τα δικαιώματα των γυναικών.
Την εκδήλωση οργάνωσε η Ένωση Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ) και αποτέλεσε την κορύφωση της πεντάμηνης δράσης της ΟΓΕ στο πλαίσιο της καμπάνιας για τα σύγχρονα δικαιώματα των γυναικών.
Στο πλαίσιό της παρουσιάστηκαν στοιχεία των συνθηκών εργασίας των γυναικών σήμερα, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στο μεγάλωμα των παιδιών τους και οι σύγχρονες ανάγκες της, με ομιλήτριες την κ. Δασκαλάκη και την πρόεδρο της Ένωσης Γυναικών Λάρισας κ. Κική Καρυώτη.
Η κ. Δασκαλάκη ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ο αγώνας για τα σύγχρονα δικαιώματα των γυναικών στην εργασία, τη μητρότητα και τον ελεύθερο χρόνο, είναι αγώνας για αξιοπρεπή ζωή.
Υπάρχουν κλάδοι όπως ο κλάδος των Τροφίμων, όπου κι εδώ στην περιοχή μας αρκετές γυναίκες απασχολούνται εποχικά, που δεν συμπληρώνουν το απαραίτητο αριθμό ενσήμων (αριθμός που ολοένα και αυξάνεται) ακόμα και μετά από 20 χρόνια εργασίας για να μπορούν να πάρουν την κατώτατη σύνταξη.
Μεγάλο θέμα αποτελούν οι συνθήκες εργασίας, αφού υπάρχουν κλάδοι και χώροι δουλειάς, όπου οι συνθήκες που επικρατούν είναι απαράδεκτες.
Πάμπολλα παραδείγματα λιποθυμιών από τη ζέστη έχουμε σε εργοστάσια, αφού υπάρχουν χώροι που δουλεύουν κάτω από τσίγκους και λαμαρίνες…
Λιποθυμίες από την ορθοστασία, παρατηρούνται στους κλάδους εμπορίου και επισιτισμού, όπου τελευταία είναι της «μόδας», ακόμα και στα ταμεία των σούπερ μάρκετ ή πίσω από το μπαρ στις καφετέριες, να μην υπάρχουν σκαμπό για να καθίσουν ή να ακουμπήσουν για λίγο».
«Η κατάργηση των ΣΣΕ» υποστήριξε η ίδια «οδηγεί σε ακόμα πιο μαζικές απολύσεις εργαζομένων και μάλιστα εργαζομένων με προϋπηρεσία, με δικαιώματα, αφού το κόστος της απόλυσης για τους εργοδότες μειώνεται ακόμα πιο πολύ από ό,τι έχει μειωθεί με τις κυβερνητικές παρεμβάσεις και στόχος τους είναι να ξεμπερδέψουν με τους παλιούς εργαζόμενους με δικαιώματα.
Η ανεργία καταγράφει νούμερα ρεκόρ για τις γυναίκες και πρωτοφανή νούμερα για τους νέους και τις νέες, ενώ η ανασφάλιστη, η «μαύρη» εργασία, κατατρώει τις γυναίκες της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων»
Αναφέρθηκε επίσης στο δικαίωμα της εργαζόμενης γυναίκας στη δωρεάν ιατρική φροντίδα, περίθαλψη, φιλοξενία των παιδιών της στους παιδικούς σταθμούς κ.α.
Η κ. Καρυώτη τόνισε πως: «Σήμερα, οι εργαζόμενες γυναίκες, που αντιμετωπίζουν τις απολύσεις, την ανεργία, τις ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, τη μαύρη εργασία, την απληρωσιά, την εργοδοτική τρομοκρατία, τις μειώσεις μισθών, την αύξηση των φόρων και των χαρατσιών, τη γενικότερη ανασφάλεια, είναι πολύ ευάλωτες στην αναδίπλωση, στην υποχώρηση, στις απαιτήσεις της εργοδοσίας.
Είναι πιο φοβισμένες και τρομοκρατημένες, και αυτό τις κρατάει καταρχάς μακριά από τη συλλογική δράση.
Ζούμε με την αγωνία πώς θα τα βγάλουμε πέρα με τους μισθούς – ψίχουλα, αν θα μπορέσουμε να φέρουμε στον κόσμο ένα παιδί και να καλύψουμε ολόπλευρα τις ανάγκες του. Η καθημερινή ζωή όλων μας είναι λάστιχο και ο ελεύθερος χρόνος φαντάζει άπιαστο όνειρο».
Λένα Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass