Στον «αέρα» οι υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων

Δημοσίευση: 20 Ιουν 2017 22:25

Με καταλήψεις αμαξοστασίων ξεκίνησαν χθες οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στους δήμους αντιδρώντας στην απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου σύμφωνα με την οποία κρίνονται αντισυνταγματικές οι ανανεώσεις των συμβάσεων εργαζόμενων στην καθαριότητα των δήμων.


Απόφαση που απειλεί να τινάξει στον «αέρα» τις δημοτικές υπηρεσίες καθαριότητας που, εδώ και χρόνια, καλύπτουν πάγιες ανάγκες με συμβασιούχους καθώς η άμεση εφαρμογή της απόφασης, θα σημάνει και τη διακοπή των συμβάσεων.
Η ομοσπονδία των εργαζομένων στους δήμους (ΠΟΕ ΟΤΑ) εξήγγειλε καταλήψεις αμαξοστασίων έως την Τετάρτη και 24ωρη πανελλαδική απεργία την ερχόμενη Πέμπτη, ζητώντας από την κυβέρνηση να υλοποιήσει άμεσα τις δεσμεύσεις της για τους συμβασιούχους αναλαμβάνοντας νομοθετικές πρωτοβουλίες για την οριστική επίλυση του προβλήματος.
Σε αυτό το πλαίσιο ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης θα συναντηθεί σήμερα Τρίτη, με αντιπροσωπεία της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Εργαζόμενοι στους δήμους του νομού, ζητώντας τις μονιμοποιήσεις συμβασιούχων κατέλαβαν χθες τα αμαξοστάσια των Δήμων Λάρισας, Τεμπών και Τυρνάβου ενώ από τον Δήμο Λαρισαίων ανακοινώθηκε πως «δεν θα πραγματοποιηθούν τα προγραμματισμένα δρομολόγια αποκομιδής απορριμμάτων και ανακυκλώσιμων υλικών στη Λάρισα».
ΑΠΟΦΑΣΗ
Η έκδοση της απόφασης της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν αιφνιδίασε με δεδομένο ότι τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν και δημοσιεύματα. Επί της ουσίας ωστόσο, με βάση την απόφαση κρίνεται αντισυνταγματική η παράταση όλων των συμβάσεων και από τους δήμους απομένει να αποσαφηνισθεί αν θα καταγγελθούν άμεσα οι συμβάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. Επίσης απομένει να αποσαφηνισθεί και το θέμα της επιστροφής των δεδουλευμένων τα οποία έχουν καταβληθεί με τη μισθοδοσία των προηγούμενων μηνών. Η απόφαση αφορά σε 350 συμβασιούχους στους δήμους του νομού εκ των οποίων οι 232 απασχολούνται στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Λαρισαίων.
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ
Συμβασιούχοι του νομού, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Συλλόγου Υπαλλήλων Δήμων ν. Λάρισας συγκεντρώθηκαν χθες το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας όπου ενημερώθηκαν για τις εξελίξεις από τον πρόεδρο του Συλλόγου Ζήση Γκαραλιάκο ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του ΕΚΛ.
Όπως διευκρινίσθηκε και στη συγκέντρωση, οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν σήμερα και αύριο την κατάληψη στα δημοτικά αμαξοστάσια του νομού ενώ δεν αποκλείσθηκε το ενδεχόμενο, μεθαύριο Πέμπτη, να συμμετάσχουν στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα.
Σήμερα επίσης το απόγευμα, θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας. Στη χθεσινή συγκέντρωση, τη συμπαράστασή της στους συμβασιούχους, τόνισε και η Ενωση Γυναικών Λάρισας (ΟΓΕ).
ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ  
Με αφορμή την εξέλιξη το Συνδικάτο Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Ν. Λάρισας καλεί σε «γενικό ξεσηκωμό» ζητώντας να μην γίνει «καμιά απόλυση συμβασιούχου», προτείνοντας να «κάνουμε τα αμαξοστάσια των δήμων, κάστρα του αγώνα».
Το συνδικάτο καλεί επίσης τους «συμβασιούχους όλων των δήμων του νομού μας να πάρουν την υπόθεση του αγώνα στα χέρια τους, να κάνουν δική τους υπόθεση τη διασφάλιση της εργασίας, και μαζί με όλους τους εργαζόμενους πανελλαδικά να περιφρουρήσουν την επιτυχία των κινητοποιήσεων στους χώρους των αμαξοστασίων.
Να αντισταθούμε μαζικά στην από κοινού απόφαση συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και Ελεγκτικού Συνεδρίου (κρατικός μηχανισμός) που κρίνουν το δικαίωμα στη δουλειά αντισυνταγματικό.
Απαιτούμε από την κυβέρνηση τώρα να φέρει στη Βουλή τη νομοθετική ρύθμιση που κατέθεσαν οι επιτροπές αγώνα συμβασιούχων από όλη την Ελλάδα για άμεση μετατροπή όλων των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου» καταλήγει το Συνδικάτο».
ΤΟ ΕΚΛ
Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, με ανακοίνωσή του «καταγγέλλει την από κοινού απόφαση κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και Ελεγκτικού Συνεδρίου, που κρίνουν το δικαίωμα στη δουλειά αντισυνταγματικό και πετάνε στην ανεργία άλλες 15.000 συμβασιούχους στην καθαριότητα και άλλες υπηρεσίες των ΟΤΑ.
Η απόφαση είναι σαφής όσο και αν σπέρνουν τον εφησυχασμό διάφορα συμφέροντα και τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης. Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες. Δεσμεύεται μόνο για τη καταβολή των δεδουλευμένων, ενώ ουσιαστικά προτείνει στους δημάρχους να προχωρήσουν σε προσλήψεις 2μήνων, απολύοντας 15.000 περίπου συναδέλφους συμβασιούχους από τους ΟΤΑ.
Ήδη η πλειοψηφία της ΚΕΔΕ θεωρεί τους δημάρχους που απέλυσαν τους συμβασιούχους δικαιωμένους (!) ενώ οι γνωστοί “μηχανισμοί ενημέρωσης” καλούν τους συναδέλφους στα γραφεία μισθοδοσίας και προσωπικού να τους απολύσουν, για να μην τους “καταλογιστούν”! Κυβέρνηση και πλειοψηφία της ΚΕΔΕ θέλουν να παραδώσουν την καθαριότητα, τον ηλεκτροφωτισμό και το πράσινο στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.
Το ΕΚΝΛ απαιτεί από την κυβέρνηση να φέρει αμέσως στη Βουλή τη νομοθετική ρύθμιση που κατέθεσαν οι Επιτροπές Αγώνα συμβασιούχων από όλη την Ελλάδα για άμεση μετατροπή όλων των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου.
Στηρίζει αυτό το αίτημα και τον αγώνα των εργαζόμενων που τους ετοιμάζουν απόλυση. Με τον αγώνα αυτό και την αλληλεγγύη όλων των συνδικάτων, μπορούμε να τους χαλάσουμε τα σχέδιά τους για απολύσεις. Το ΕΚΛ, καλεί τα Δημοτικά Συμβούλια, όλων των Δήμων του Νομού Λάρισας, να μην προχωρήσουν σε καμία απόλυση συμβασιούχου και να στηρίξουν το αίτημα των συμβασιούχων για μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου».
Η ΚΕΔΕ
Να σημειωθεί πως το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, με θέμα την αντιμετώπιση και επίλυση του προβλήματος των συμβασιούχων στους δήμους, θα συνεδριάσει μεθαύριο Πέμπτη. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, που καλεί «τα δημοτικά συμβούλια να πάρουν αποφάσεις υπέρ των συμβασιούχων», θα συναντηθεί την ίδια ημέρα με τον ΥΠΕΣ Πάν. Σκουρλέτη.
ΑΠΟΚΟΜΙΔΗ
Η Υπηρεσία Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Λαρισαίων σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι, «λόγω των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στις υπηρεσίες καθαριότητας του Δήμου που προκήρυξε η ΠΟΕ-ΟΤΑ έως και την Πέμπτη 22 Ιουνίου, δεν θα πραγματοποιηθούν τα προγραμματισμένα δρομολόγια αποκομιδής απορριμμάτων και ανακυκλώσιμων υλικών.
Παρακαλούνται όλοι οι συμπολίτες, έως και το πέρας των κινητοποιήσεων, να μη βγάλουν απορρίμματα, ανακυκλώσιμα υλικά και ογκώδη αντικείμενα προς αποκομιδή προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα συσσώρευσης απορριμμάτων έξω από τους κάδους τα οποία, πέραν της αντιαισθητικής εικόνας, ελλοχεύουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία μας ιδιαιτέρως λόγω των υψηλών θερμοκρασιών της εποχής.
Η Υπηρεσία Καθαριότητας και Ανακύκλωσης ευχαριστεί εκ των προτέρων τους δημότες για την κατανόησή τους και για τη βοήθειά τους στην προσπάθεια όλων για τη διατήρηση της καλής εικόνας της πόλης και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση, μπορείτε να επικοινωνείτε με την Υπηρεσία Καθαριότητας και Ανακύκλωσης στο τηλέφωνο: 2410-680200». Να σημειωθεί τέλος πως το πρόγραμμα αποκομιδής απορριμμάτων τηρείται μόνο για τα δημόσια νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές, όπως και για τις λαϊκές αγορές.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass