ΔΗΛΩΝΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΜΑΛΕΛΗΣ:

Η κρίση μεγαλώνει την κατάθλιψη…

* Παρουσιάζεται σήμερα στη Λάρισα το βιβλίο του «Στη σκιά του Μαύρου Ήλιου»

Δημοσίευση: 20 Μαρ 2015 11:05 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 21:04

Το δεύτερο βιβλίο του με τίτλο «Στη Σκιά του Μαύρου Ήλιου», το οποίο όπως και στο πρώτο αναφέρεται στην κατάθλιψη παρουσιάζει σήμερα Παρασκευή 20 Μαρτίου στις 19.30, στο Δημοτικό Θέατρο ΟΥΗΛ ο Σταμάτης Μαλέλης.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι να φωτίσει με ελπίδα τις καρδιές των ανθρώπων που υποφέρουν από τη μάστιγα της εποχής, να νιώσουν ότι δεν είναι μόνοι τους και να αντλήσουν δύναμη για να πολεμήσουν και να νικήσουν την κατάθλιψη. Η εκδήλωση θα γίνει σε συνεργασία με τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Λαρίσης και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Για πρώτη φορά στην πόλη μας, σε μια συνάντηση κοινωνικής ευαισθητοποίησης, ζεστή και ανθρώπινη, ο Σταμάτης Μαλέλης, ανοίγει την καρδιά του και μαζί με ειδικούς ψυχικής υγείας σπάνε τα ταμπού και τις προκαταλήψεις και μιλάνε για την κατάθλιψη στα χρόνια της κρίσης, τα αδιέξοδα και τις δυσκολίες αλλά και τη λύτρωση που φέρνει η αγάπη.

Λίγο πριν την εκδήλωση στη Λάρισα ο γνωστός δημοσιογράφος μίλησε στην «Ε» τόσο για τη δεύτερη συγγραφική του προσπάθεια, όσο και για τη σημερινή πολιτική κατάσταση στη χώρα μας.

 

* Κύριε Μαλέλη, πού διαφέρει το πρώτο σας βιβλίο «Το τέρας κι εγώ», από το δεύτερο «Στην σκιά του Μαύρου Ηλιου» που παρουσιάζεται σήμερα στη Λάρισα;

- Το πρώτο βήμα έγινε πριν από δύο περίπου χρόνια βγάζοντας το πρώτο μου βιβλίο «Το τέρας κι εγώ». Τώρα και μετά το δεύτερο βιβλίο, το οποίο είναι περισσότερο μυθιστορηματικό, περνάμε ακριβώς στο δεύτερο βήμα, δηλαδή κάνουμε όλες αυτές τις εκδηλώσεις με σκοπό να δώσουμε τη δυνατότητα και στον άλλο να εκφραστεί. Είναι πολύ βασικό να μπορέσει να μιλήσει για το πρόβλημά του. Γι’ αυτό κιόλας αποκτά μια άλλη σημασία, δεν είναι μια παρουσίαση βιβλίου αυτές οι συναντήσεις. Είναι συναντήσεις ανταλλαγής εμπειριών, βιωμάτων, είναι ημερίδες να το πω έτσι όπου ψυχολόγοι και ψυχίατροι θα κάνουν ομιλίες, γι’ αυτό και τις ονομάσαμε συναντήσεις κοινωνικής ευαισθητοποίησης.

Στο δεύτερο βιβλίο μου η κατάθλιψη είναι γένους θηλυκού. Είναι μυθιστόρημα ωστόσο. Δηλαδή είναι μία γυναίκα η οποία με ερωτεύεται, κι εγώ την ερωτεύομαι και υπάρχουν και βιωματικά στοιχεία. Και γνωριζόμαστε σε μία τέτοια συνάντηση σαν αυτή που θα κάνουμε στη Λάρισα, τον Βόλο και τα Τρίκαλα. Είναι μια γυναίκα που έχει κατάθλιψη, αποφασίζει να πάει σε μια τέτοια ημερίδα, γνωρίζει εμένα και αλλάζει η ζωή και των δυο μας. Αυτή η κοπέλα είναι απόλυτα επιτυχημένη, φτάνει να είναι καθηγήτρια Πανεπιστημίου, δεν είναι ικανοποιημένη από τη ζωή της, αρνείται να πάει σε γιατρό κι έρχεται σε ημερίδες, γνωρίζει εμένα, και προσπαθεί τελικά μέσα από τη σχέση μας να λυτρωθεί.

* Ας μιλήσουμε για την κατάθλιψη. Είναι εύκολο κάποιος να διαγνώσει τα σημάδια της νωρίς;

- Εγώ νομίζω ότι πρέπει πρώτα να μιλήσει στον περίγυρό του. Νομίζω ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει κάποιος είναι να διαπιστώσει αν έχει κάποια συμπτώματα, τα οποία μπορεί να τα διαβάσει από τα sites, να τα ακούσει από ανθρώπους που είναι δίπλα του κι από μας στις συναντήσεις γι’ αυτό και καλούμε όλους να έρθουν. Πρέπει να μιλήσει στον φίλο του, στην οικογένειά του, να πει ότι εγώ αισθάνομαι πανικό, νιώθω να πεθαίνω, δεν θέλω να ξυπνήσω, να σηκωθώ απ’ το κρεβάτι και μετά βεβαίως το επόμενο βήμα είναι ο ειδικός. Κανείς άλλος δεν μπορεί να τον βοηθήσει επαρκώς. Δεν μπορεί να βοηθηθεί μόνος του. Τουλάχιστον στις περισσότερες περιπτώσεις. Ειδικός δεν σημαίνει βέβαια οπωσδήποτε ότι πας σε ψυχίατρο, θα σου δώσει φάρμακα, μπορεί να είναι ψυχαναλυτής, μπορεί να είναι άνθρωπος με τον οποίο θα συζητήσεις. Μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να μην χρειαστούν φάρμακα, αλλά ένα καθάρισμα της καμινάδας του μυαλού. Εγώ πιστεύω ότι σε μεγάλο βαθμό είναι και θέμα φιλοσοφίας ζωής.

* Η κατάθλιψη αναστέλλει κάθε δραστηριότητα του ανθρώπου; Μπορεί να του στερήσει ακόμη και το να κάνει καριέρα, το να έχει μια δουλειά.

- Μπορεί πολλές φορές η κατάθλιψη να είναι και δημιουργική και νομίζω τις περισσότερες φορές ενέχει μέσα της και το σπέρμα της δημιουργίας. Δηλαδή εγώ αναγκάστηκα να κλειστώ στο καβούκι μου, να μην κάνω τίποτα άλλο, να απορρίψω όλα τ’ άλλα και να κάνω σωστά μια δουλειά. Αυτό συμβαίνει σε πάρα πολλούς, νομίζω ότι οι καταθλιπτικοί είναι πολύ δημιουργικοί στη δουλειά τους και φυσικά είναι πάρα πολύ δημιουργικοί στην τέχνη. Οι μεγαλύτεροι δημιουργοί και λογοτέχνες ήταν καταθλιπτικοί. Να σου πω τον Σεφέρη, τον Καρυωτάκη, τον Καβάφη. Και ήταν καταπληκτικοί.

* Σε τι βαθμό επηρεάζει την ψυχολογία του ανθρώπου η οικονομική κρίση που βιώνουμε;

- Ναι, η κρίση μεγαλώνει την κατάθλιψη. Είναι ένας από τους παράγοντες που επιδεινώνουν την κατάσταση αλλά δεν είναι ο μοναδικός. Και προ κρίσης υπήρχε κατάθλιψη και μετά την κρίση θα υπάρχει κατάθλιψη και πάντα κάποιοι άνθρωποι θα θεωρούν ότι δεν αγαπιούνται, και κάποιοι άνθρωποι θα θεωρούν ότι είναι στο περιθώριο, και κάποιοι άνθρωποι θα θεωρούν ότι δεν κάνουν αυτό που ήθελαν. Η κρίση το επιδεινώνει όμως. Γιατί στην κρίση πια υπάρχει και απελπισία. Ο άλλος μπορεί να μην έχει στέγη, ο άλλος μπορεί να είναι άνεργος, είναι πια απελπισμένος και στην απελπισία η κατάθλιψη χτυπάει πιο εύκολα.

* Κύριε Μαλέλη, είστε μια έντονη πολιτική προσωπικότητα. Άρα θα σας ζητήσω έναν σχολιασμό της σημερινής πολιτικής κατάστασης…

- Καταρχήν αυτή τη στιγμή δεν κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μια συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. Δηλαδή τις παρελάσεις δεν θα τις κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ μεθαύριο. Αν θυμηθούμε πέρυσι τι έλεγε για τις παρελάσεις, για την 28η Οκτωβρίου πολύ πρόσφατα, να βρείτε τις δηλώσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ την τελευταία φορά που έγινε παρέλαση, ότι τελειώσαμε με τις παρελάσεις και μάλιστα ότι δεν θα ξοδεύουμε λεφτά για τις παρελάσεις και τώρα όχι μόνο θα γίνουν παρελάσεις αλλά στην Αθήνα πετάνε από χθες τα αεροπλάνα. Κάνουν δοκιμές από πάνω μας. Προσπαθούν να κάνουν μια εντυπωσιακή στρατιωτική παρέλαση. Και δεν είναι μόνο αυτό. Θα βγούνε λέει οι μπάντες στις γειτονιές να παίζουν εμβατήρια. Τα σχόλια δικά σας….

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass