ΕΛΕΓΧΟΙ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ. ΓΙΑ ΤΑ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟΝ ΝΟΜΟ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΠΟΥ… «ΔΑΓΚΩΝΟΥΝ»

Έκκληση στους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς για συνεργασία

* Σύσκεψη εκπροσώπων του Δήμου Λαρισαίων, του Κτηνιατρικού Συλλόγου και της Αστυνομίας

Δημοσίευση: 10 Μαϊ 2017 11:45

Στην τήρηση του νόμου για τα ζώα συντροφιάς αφορούσε σύσκεψη που έγινε με τη συμμετοχή εκπροσώπων, του Δήμου Λαρισαίων, του Κτηνιατρικού Συλλόγου και της Ελληνικής Αστυνομίας. Η σύσκεψη προκλήθηκε, όπως διευκρινίζει ο αντιδήμαρχος Λάρισας Γ. Ζαούτσος, με αφορμή τη διόγκωση του προβλήματος των αδέσποτων σκύλων που εγκαταλείφθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους.

Ο Δήμος Λαρισαίων απευθύνει έκκληση στους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς, να συνεργασθούν τηρώντας τη νέα νομοθεσία - που προβλέπει τσουχτερά πρόστιμα - ενόψει ελέγχων που θα γίνουν από την ΕΛ.ΑΣ. σε κοινόχρηστους χώρους.

Το Δημοτικό Κυνοκομείο «είναι κορεσμένο καθώς φιλοξενεί σήμερα περί τα 75 σκυλιά, που κάποτε ήταν δεσποζόμενα» προσθέτει ο κ. Ζαούτσος, σημειώνοντας την πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής η οποία «στοχεύει απλά στην εφαρμογή του νόμου» που θα αμβλύνει παράλληλα το πρόβλημα των αδέσποτων.

Όπως σημειώνεται από τον Δήμο «αντικείμενο της συνάντησης ήταν η εφαρμογή των διατάξεων του Νόμου (ν. 4039/12, όπως τροποποιήθηκε από τον ν. 4235/14) που διέπουν το ζήτημα των ζώων συντροφιάς, αφού όπως επισημάνθηκε στη συνάντηση, με δεδομένο ότι η πηγή των αδέσποτων ζώων συντροφιάς (σκύλοι, γάτες) είναι τα δεσποζόμενα ζώα που για διάφορους λόγους έχουν εγκαταλειφθεί από τους ιδιοκτήτες τους, είναι επιτακτική η ανάγκη αυστηρού ελέγχου τήρησης της νομοθεσίας από τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς».

ΠΡΟΒΛΕΨΗ

Να σημειωθεί πως ο νόμος «προβλέπει ότι οι ιδιοκτήτες των ζώων είναι υποχρεωμένοι για: την ηλεκτρονική σήμανση (τοποθέτηση microchip), την έκδοση βιβλιαρίου υγείας, την κτηνιατρική εξέταση και τον προληπτικό αντιλυσσικό εμβολιασμό, την προσκόμιση στον Δήμο του αντιγράφου του πιστοποιητικού ηλεκτρονικής ταυτοποίησης, την τήρηση των κανόνων ευζωίας του ζώου, τη δήλωση της απώλειάς του, τη στείρωση του ζώου αν δεν μπορεί να συντηρήσει ή να διαθέσει τα νεογέννητα και τη μη εγκατάλειψή του.

Επίσης, κατά τον περίπατο ο συνοδός του σκύλου θα πρέπει να τον έχει δεμένο με λουρί και να καθαρίζει άμεσα το περιβάλλον από τα περιττώματα του ζώου.

ΠΡΟΣΤΙΜΑ

Η ΕΛ.ΑΣ. «έχει ξεκινήσει εντατικούς ελέγχους για τον εντοπισμό των παραβατών και για την επιβολή των αντίστοιχων ποινών. Τα διοικητικά πρόστιμα που επιβάλλονται κατά περίπτωση είναι:

Παράλειψη εμπρόθεσμης σήμανσης και καταγραφής του ζώου συντροφιάς ή δήλωσης της απώλειας του ζώου συντροφιάς: 300 ευρώ. Παράλειψη τήρησης των κανόνων ευζωίας του ζώου συντροφιάς ή της κτηνιατρικής εξέτασης αυτού: 500 ευρώ.

Μη κατοχή ενημερωμένου βιβλιαρίου υγείας ή παράλειψη προσκόμισης στον Δήμο του αντιγράφου του πιστοποιητικού ηλεκτρονικής ταυτοποίησης : 300 ευρώ. Εγκατάλειψη του ζώου και αποφυγή στείρωσης: 300 ευρώ.

Παράλειψη άμεσου καθαρισμού του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου ή απουσία εν ισχύι αντιλυσσικού εμβολιασμού: 100 ευρώ. Παράλειψη τήρησης των κανόνων για τον ασφαλή περίπατο του σκύλου: 300 ευρώ» καταλήγει η ανακοίνωση.

Στη σύσκεψη, που έγινε πρόσφατα στην αστυνομία, συμμετείχαν ο αντιδήμαρχος Πρασίνου Γ. Ζαούτσος, αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. με επικεφαλής τον αστυνομικό διευθυντή Δ. Γατσουνιά, η προϊσταμένη του καταφυγίου αδέσποτων ζώων του Δήμου Λαρισαίων Β. Σπηλιώτου και ο πρόεδρος του Κτηνιατρικού Συλλόγου Ν. Λάρισας Ι. Λυτροκάπης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass