ΕΝΤΟΝΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

500 εκ. ευρώ στην Αυτοδιοίκηση για κοινωφελή εργασία

* Πλήθος επαφών και συναντήσεων είχε χθες στη Λάρισα η αν. υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου

Δημοσίευση: 21 Απρ 2017 22:15

«Ο νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία δημιουργεί ένα υποστηρικτικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και μαζί με το νομοθετικό πλαίσιο και τα εργαλεία στήριξης έχει πλέον δημιουργηθεί μια έντονη κινητικότητα και ενδιαφέρον», τόνισε χθες από τη Λάρισα η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου.

Η κ. Αντωνοπούλου είχε την ευκαιρία να αναπτύξει τις δυνατότητες εργασίας και επιχειρηματικότητας που δίνει ο νέος αυτός νόμος, κατά τη διάρκεια των επαφών που είχε διαδοχικά με τους δημάρχους Τυρνάβου και Λάρισας, Παναγιώτη Σαρχώση και Απόστολο Καλογιάννη, τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό και τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, η αναπληρώτρια υπουργός μίλησε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο για την Κοινωνική Οικονομία. Στις επαφές της με τους τοπικούς φορείς η κ. Αντωνοπούλου συζήτησε επίσης για τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας.

ΜΕ ΤΟΝ ΑΠ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

Ειδικότερα, σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση με τον δήμαρχο Λαρισαίων, τόνισε: «Είχα την ευκαιρία να συζητήσω με τον δήμαρχο για την κοινωφελή εργασία η οποία έχει ξεκινήσει όσον αφορά στις προσλήψεις και χάρηκα ιδιαίτερα που ο καινούριος σχεδιασμός έχει τις θετικές αντιδράσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Συνεργαζόμαστε άριστα, προχωράμε, κεντρικό κράτος και η Τ.Α. μαζί, ενωμένοι για να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε στον βαθμό που μπορούμε τους ανέργους.

Πρέπει να επισημάνω ότι πάνω από μισό δισεκατομμύριο ευρώ έχει μεταφερθεί από την κεντρική διοίκηση στην αποκεντρωμένη διοίκηση, στους δήμους συγκεκριμένα, προς υλοποίηση αυτού του προγράμματος και θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια ώστε οι άνεργοι και οι δήμοι να συνεργαστούν μαζί με το Υπουργείο Εργασίας και στο μέλλον».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Λαρισαίων, Απόστολος Καλογιάννης, ενημέρωσε επιγραμματικά την κ. Αντωνοπούλου για τη σημερινή ισχυρή θέση του Δήμου αλλά και τους σχεδιασμούς της δημοτικής αρχής, ενώ αμέσως μετά συζητήθηκαν ζητήματα που σχετίζονται με θέματα που αφορούν στην κοινωνική οικονομία, την πορεία υλοποίησης του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, την εξέλιξη του προγράμματος για τους πρώην εργαζόμενους των σουπερ μάρκετ Λάρισα, το θέμα των εργαζομένων στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων στο Κουτσόχερο κ.α.

ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Σχετικά με το μέλλον των εργαζομένων στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων στο Κουτσόχερο, τους οποίους επίσης επισκέφθηκε χθες το μεσημέρι η κ. Αντωνοπούλου, συνοδευόμενη από τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής Δημήτρη Δεληγιάννη, ανέφερε ότι «η κοινωφελής εργασία, όπως έχουμε πει, στις γενικές της γραμμές είναι προγράμματα υποστήριξης των ανέργων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση πήραμε ειδική άδεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να μπορέσουν άνθρωποι οι οποίοι είναι άνεργοι να συμβάλλουν, όπως όλοι έχουμε συμβάλλει, στην υποστήριξη και τη μερική έστω επίλυση του προσφυγικού ζητήματος που έχει δημιουργηθεί στη χώρα. Οι προσλήψεις που έγιναν είναι για 8 μήνες. Η χρηματοδότηση αντιστοιχεί σε 8 μήνες. Όταν οι ανάγκες των κέντρων μειώνονται φυσικά και οι άνθρωποι οι οποίοι εξυπηρετούν μειώνονται. Αυτό θα γινόταν οποιεσδήποτε συμβάσεις κι αν υπήρχαν. Δεν μπορεί να χρησιμοποιούμε το κράτος σαν έναν κρατικοδίαιτο μηχανισμό ο οποίος ανεξάρτητα από τις ανάγκες οι οποίες καλύπτονται να τοποθετεί ανθρώπους σε θέσεις που δεν χρειάζεται να υπάρχουν. Άρα, ο εξορθολογισμός θα υπάρχει. Καταβάλλω μεγάλη προσπάθεια αυτή την εποχή να μπορέσουν, όσοι έχουν εργαστεί σε κέντρα φιλοξενίας των προσφύγων να πάρουν μία πιστοποίηση, μια απόδειξη ότι απέκτησαν αυτή την εργασιακή εμπειρία ώστε στο μέλλον, ανάλογα με το πώς προκύπτουν οι ανάγκες στον τομέα αυτό, να έχουν απόδειξη των δεξιοτήτων που έχουν αποκτήσει».

«ΝΑ ΠΙΑΝΕΙ ΤΟΠΟ ΚΑΘΕ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ»

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την υψηλή φορολογία που επιβάλλει η κυβέρνηση και τους παράλληλους πολύ χαμηλούς μισθούς, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας τόνισε ότι «το πρόβλημα των πολύ χαμηλών μισθών είναι αυτό το οποίο από την πρώτη στιγμή προσπάθησε η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει. Δεν μπορεί όμως με νομοθεσία και μόνο να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο. Αν ο ιδιωτικός τομέας δεν είναι σε θέση να προσλάβει εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης δεν αντιμετωπίζεται. Αυτό που θέλω να καταθέσω και να υπερασπιστώ είναι ότι αναλαμβάνοντας αυτή την κυβέρνηση βρήκαμε μια αγορά εργασίας διαλυμένη και ένα ποσοστό ανεργίας το οποίο έφτανε το 26 και 27 %. Σε κάποιες περιοχές στο 35%. Αυτό που έχουμε καταφέρει μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα είναι η ανεργία να μειωθεί κατά 3 με 4% και από την άλλη να καταβάλλουμε προσπάθειες ώστε κάθε ευρώ που ξοδεύεται από τους πενιχρούς πόρους που έχουμε για την υποστήριξη των ανέργων να πιάνει τόπο. Αυτό το έχουμε πετύχει. Θέλουμε να δημιουργήσουμε εκείνο το υποστηρικτικό περιβάλλον που να οδηγεί σε επιλογές έναν άνεργο. Να οδηγεί σε κάποιες επιλογές και τον ιδιωτικό τομέα. Για παράδειγμα, το επίδομα ανεργίας έχει τη δυνατότητα οποιοσδήποτε είναι εγγεγραμμένος ωφελούμενος του επιδόματος στον ΟΑΕΔ, αν εκείνος το επιλέξει, να το χρησιμοποιήσει για την υποστήριξη θέσης εργασίας όταν προσλαμβάνεται. Αυτό σημαίνει ότι αντί να παίρνει 360 ευρώ τον μήνα, στον βαθμό που μπορέσει να ανταποκριθεί ο ιδιωτικός τομέας και να τον προσλάβει, θα έχει έναν κανονικό μισθό. Όσον αφορά στην κανονικότητα της αγοράς εργασίας βρισκόμαστε πολύ μακριά. Ο αγώνας του Υπουργείου Εργασίας για την επίτευξη των συλλογικών συμβάσεων εργασίας είναι μακρύς αλλά οδηγεί πλέον σε θετικά αποτελέσματα και από την πλευρά μας είμαστε στο πλάι των εργαζομένων και στο πλάι των ανέργων για να μπορούν οι ίδιοι να διεκδικούν μια θέση εργασίας η οποία είναι αξιοπρεπής».

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ράνια Αντωνοπούλου είχε την ευκαιρία να αναπτύξει τις ρυθμίσεις του νόμου για την Κοινωνική Οικονομία και Αλληλεγγύη που ψήφισε η κυβέρνηση στο πλαίσιο ομιλίας στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο – εκδήλωση έναρξης ουσιαστικά του 10ημέρου της 2ης Οικογιορτής.

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, ενώ παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλίας, Παναγιώτης Γούλας, ο διοικητής των νοσοκομείων της Λάρισας Παναγιώτης Νάνος, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Λάρισας Σωτήρης Βούλγαρης, ο περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Πουτσιάκας, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι εθελοντικών οργανώσεων και στελέχη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ.

Εκτός της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, μίλησαν ακόμα ο αντιδήμαρχος Οικονομίας και Ανάπτυξης του Λήμου Λαρισαίων Παναγιώτης Νταής, το στέλεχος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας Παναγιώτης Παπαναστασίου, ο Βιοχημικός – μέλος του Bios Coop Αντώνης Καράγιωργας, η εκπρόσωπος ΚΟΙΝΣΕΠ στο Μεγαλόβρυσο Αγιάς Σοφία Τερζίδου και η αντιπρόσωπος του κινήματος ΚΥΓΕΩ στην Ελλάδα Τζέννυ Γκιουγκή.

Μενέλαος Κατσαμπέλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass