ΜΟΝΟ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΔΙΜΗΝΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ 111 ΟΔΗΓΟΙ ΧΩΡΙΣ ΔΙΠΛΩΜΑ

Δεν έμαθαν να οδηγούν, πατάνε και το γκάζι…

* Χιλιάδες οι κλήσεις για υπέρβαση του ορίου ταχύτητας και για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ * «Ασυγκίνητη» από τα θανατηφόρα παραμένει μεγάλη μερίδα οδηγών αλλά και η Πολιτεία που «παραβλέπει» τα στατιστικά

Δημοσίευση: 11 Μαρ 2017 23:00
Μόνο προχθές, αστυνομικοί των Τμημάτων Τροχαίας μετά από ελέγχους στη Θεσσαλία, συνέλαβαν 17 πολίτες που οδηγούσαν χωρίς δίπλωμα. Χωρίς δηλαδή να έχουν εκπαιδευθεί να οδηγούν Μόνο προχθές, αστυνομικοί των Τμημάτων Τροχαίας μετά από ελέγχους στη Θεσσαλία, συνέλαβαν 17 πολίτες που οδηγούσαν χωρίς δίπλωμα. Χωρίς δηλαδή να έχουν εκπαιδευθεί να οδηγούν

«Ασυγκίνητη» δείχνει πως παραμένει μεγάλη μερίδα οδηγών παρά τη… διαρκή τραγωδία στους ελληνικούς δρόμους, κυρίως στο αστικό και περιαστικό οδικό δίκτυο. Το προχθεσινό τροχαίο δυστύχημα, στην «ευθεία» της παλιάς εθνικής που διασχίζει τη συνοικία του Αγ. Γεωργίου όπου 57χρονος Λαρισαίος ταχυδρόμος έχασε τη ζωή του, ενώ πήγαινε στη δουλειά του, συνέπεσε με την ανακοίνωση στατιστικών στοιχείων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας της ΕΛ.ΑΣ..

Σύμφωνα με τα οποία, μόνο προχθές, στο πλαίσιο στοχευμένων τροχονομικών ελέγχων, συνελήφθησαν 17 πολίτες για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης, οδηγούσαν δηλαδή χωρίς να έχουν δίπλωμα. Ενώ στα 1.163 οχήματα που ελέγχθηκαν, βεβαιώθηκαν 433 παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. στη Θεσσαλία, σε διάστημα δύο μηνών (σ.σ. από τις αρχές Ιανουαρίου μέχρι και προχθές) έχουν συλληφθεί 111 πολίτες να οδηγούν χωρίς να διαθέτουν δίπλωμα. Εξαιρουμένων αυτών που η άδεια οδήγησης τους αφαιρέθηκε με αφορμή παλαιότερες παραβάσεις ή έληξε και δεν ανανεώθηκε, οι περισσότεροι οδηγούν χωρίς ακόμη να έχουν αποκτήσει δίπλωμα, χωρίς δηλαδή να έχουν… εκπαιδευθεί να οδηγούν. Πρόβλημα που οξύνθηκε τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης, καθώς αρκετοί αδυνατούν να πληρώσουν για να παρακολουθήσουν μαθήματα οδήγησης.

Η πλειοψηφία των συλληφθέντων οδηγών είναι νέοι και ανήλικοι, οδηγοί κυρίως δικύκλων και λιγότερο αυτοκινήτων, όπως νεαρής ηλικίας είναι και οι αδικοχαμένοι στα τροχαία δυστυχήματα. Χιλιάδες είναι σε τοπικό επίπεδο πάντα (σ.σ. που μάλλον δεν διαφέρει από το εθνικό επίπεδο) και οι βεβαιώσεις παραβάσεων για υπέρβαση του ορίου ταχύτητας και για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, που αποτελούν τις συχνότερες παραβάσεις του Κ.Ο.Κ.

Εκτός από τη μεγάλη μερίδα των οδηγών που παραμένει ασυγκίνητη από τα συνεχή τροχαία δυστυχήματα, ασυγκίνητη φαίνεται να παραμένει και η Πολιτεία, δεκαετίες τώρα. Αφού τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. που είναι σε γνώση των πολιτικών ηγεσιών των εμπλεκομένων Υπουργείων (Προστασίας του Πολίτη, Υποδομών κ.α.), δεν αξιοποιούνται για τη χάραξη στρατηγικής με την οποία θα αντιμετωπισθούν τα αίτια, τόσο σε επίπεδο καταστολής όσο και σε επίπεδο πρόληψης.

ΕΛΕΓΧΟΙ

Σύμφωνα λοιπόν με τα τελευταία στοιχεία, που ανακοίνωσε την Τετάρτη η ΕΛ.ΑΣ., σε «στοχευμένους αστυνομικούς ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν στους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας» συνελήφθησαν 22 άτομα, εκ των οποίων οι 17 ήταν οδηγοί. Ελέγχθηκαν 1.329 άτομα, διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 1.163 οχήματα ενώ παράλληλα βεβαιώθηκαν συνολικά 439 παραβάσεις. Από αυτές οι 333 αφορούν στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και οι… 140 για υπέρβαση του ορίου ταχύτητας.

Οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ. ήταν ενταγμένοι «στο πλαίσιο του γενικού επιχειρησιακού σχεδιασμού της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων και την αναβάθμιση του επιπέδου οδικής ασφάλειας».

Όπως, μεταξύ άλλων, σημειώνεται στην ανακοίνωση της αστυνομίας, συνελήφθησαν 22 άτομα και συγκεκριμένα «δεκαεπτά άτομα, από τα οποία δεκατέσσερις ημεδαποί και τρεις αλλοδαποί (2 υπήκοοι Αλβανίας και 1 υπήκοος Πακιστάν), για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης», ενώ οι υπόλοιπες συλλήψεις αφορούσαν σε άλλα αδικήματα.

«Βεβαιώθηκαν» προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση «333 παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας» εκ των οποίων «3 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, 3 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, 2 για αντικανονικό προσπέρασμα, 18 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας, 15 για μη χρήση προστατευτικού κράνους, 1 για ΚΤΕΟ, 140 για υπέρβαση ορίου ταχύτητας, 3 για χρήση κινητού τηλεφώνου, 1 για φθαρμένα ελαστικά».

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

Υπενθυμίζεται πως, μόνο τον περασμένο Φεβρουάριο στη Θεσσαλία έχασαν τη ζωή τους πέντε πολίτες σε ισάριθμα τροχαία δυστυχήματα που σημειώθηκαν: Δύο στον δρόμο Λάρισας – Τρικάλων, ένα στον δρόμο Λάρισας – Κοζάνης, ένα στον δρόμο Καρδίτσας - Τρικάλων και ένα στον Βόλο.

Στους τροχονομικούς ελέγχους που έγιναν στη Θεσσαλία, στις 4, 12, 15, 18, 23 και 26 Φεβρουαρίου αντίστοιχα, βεβαιώθηκαν 28 παραβάσεις για μέθη και άλλες… 361 για υπέρβαση του ορίου ταχύτητας. Χωρίς να υπολογισθούν άλλες συχνές παραβάσεις όπως η παραβίαση προτεραιότητας, η παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, οι αντικανονικοί ελιγμοί, η κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, η μη χρήση ζώνης ασφαλείας, η μη χρήση προστατευτικού κράνους, το ΚΤΕΟ, η χρήση κινητού τηλεφώνου, τα φθαρμένα ελαστικά κ.λπ.

ΧΩΡΙΣ ΔΙΠΛΩΜΑ

Για στέρηση τώρα της άδειας ικανότητας οδήγησης, σε ελέγχους που έγιναν στη Θεσσαλία, στις 4 Ιανουαρίου 2017 συνελήφθησαν 8 οδηγοί, στις 6 Ιανουαρίου 3 οδηγοί, στις 18 Ιανουαρίου 7 οδηγοί, στις 22 Ιανουαρίου 4 οδηγοί, στις 25 Ιανουαρίου 1 οδηγός, στις 27 Ιανουαρίου 5 οδηγοί, στις 28 Ιανουαρίου 5 οδηγοί και στις 31 Ιανουαρίου 4 οδηγοί.

Στις 4 Φεβρουαρίου συνελήφθησαν 5 οδηγοί, στις 12 Φεβρουαρίου 5 οδηγοί, στις 15 Φεβρουαρίου 8 οδηγοί, στις 18 Φεβρουαρίου 5 οδηγοί, στις 23 Φεβρουαρίου 11 οδηγοί και στις 26 Φεβρουαρίου 2 οδηγοί. Τέλος, σε ελέγχους που έγιναν, στις 2 Μαρτίου συνελήφθησαν 7 οδηγοί, στις 4 Μαρτίου 14 οδηγοί ενώ άλλοι 17 οδηγοί συνελήφθησαν προχθές 8 Μαρτίου.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass