ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ-ΕΕΔΥΕ

Ο αγώνας των γυναικών για την ειρήνη

Δημοσίευση: 08 Μαρ 2015 11:50 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 20:39

 

Η αρχή του αγώνα των γυναικών για ισότητα και ανθρώπινα δικαιώματα γράφτηκε ανεξίτηλα με το αίμα των διαδηλωτριών στους δρόμους της Νέας Υόρκης το 1857» αναφέρει σε ανακοίνωσή της για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας –ΕΕΔΥΕ, επισημαίνοντας:

Πενήντα χρόνια αργότερα με πρόταση της Κλάρας Τσέτκιν, στη δεύτερη σοσιαλιστική συνδιάσκεψη γυναικών στην Κοπεγχάγη, η 8 του Μάρτη ανακηρύσσεται Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας στη μνήμη των πρώτων αγωνιστριών της Ν. Υόρκης με το σύνθημα «Αγώνας για τα δικαιώματα της γυναίκας , για Ειρήνη». Η ειρήνη και οι αγώνες για τη γυναικεία χειραφέτηση και ισοτιμία είναι έννοιες αλληλένδετες και ταυτόσημες.

Οι γυναίκες ξέρουν ότι πολεμική εμπλοκή σημαίνει: Θάνατος, φτώχεια, εξαθλίωση, αναγκαστική μετανάστευση, πορνεία.

Οι μανάδες ξέρουν πως πολεμική εμπλοκή σημαίνει: Θανάσιμος κίνδυνος για τα στρατευμένα παιδιά του ελληνικού λαού που θα κληθούν άλλη μια φορά να βγουν από τα σύνορα της χώρας για ξένα συμφέροντα.

Οι Ελληνίδες ξέρουν, ότι πολεμική εμπλοκή σημαίνει: τα κυριαρχικά δικαιώματα και η εδαφική ακεραιότητα της χώρας μπαίνουν σε αμφισβήτηση.

Οι γυναίκες ξέρουν ότι πολεμική εμπλοκή σημαίνει: Αύξηση των κονδυλίων για εξοπλισμούς και μείωση των κοινωνικών δαπανών, τις οποίες χρειάζονται περισσότερο από όλους.

Η Ελλάδα-ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια-με τις επιλογές και την ευθύνη των κυβερνήσεών της δέθηκε ακόμη περισσότερο στο άρμα του ΝΑΤΟ και ταυτίστηκε με την πολιτική και τη νέα δομή του. Το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ ανατρέπει πλέον βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου και ενταφιάζει ουσιαστικά και τυπικά τον ΟΗΕ, γιατί θεσμοθέτησε σαν αρχή του τη δυνατότητα να επεμβαίνει κατά τη δικιά του εκτίμηση, όπου υπάρχει κρίση, δίχως προηγούμενη απόφαση και έγκριση του ΟΗΕ.

Είναι επικίνδυνες οι δεσμεύσεις της συγκυβέρνησης στην τήρηση των αποφάσεων και κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Η «γεωστρατηγική αναβάθμιση» της Ελλάδας αφορά στην παραπέρα εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και στοχεύει στην ενίσχυση της κυρίαρχης τάξης στην ευρύτερη περιοχή ,με πολλαπλά οφέλη σε ένα ευρύ φάσμα ανταγωνιστικών συμφερόντων για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές (υδρογονάνθρακες, γραμμές - μέσα μεταφοράς, επέκταση σε νέες αγορές κλπ). Το ευρωενωσιακό στρατηγείο Λάρισας, αναλαμβάνει “ειδικές αποστολές” στην υλοποίηση ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, όπως έδειξε και ο ρόλος του στην υπόθεση της ιμπεριαλιστκής επέμβασης στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Σήμερα στα Βαλκάνια, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή εκδηλώνονται έντονες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και απειλές. Σήμερα αυξάνεται αλματωδώς η ανεργία, η πείνα, η φτώχεια, η εξαθλίωση. Μεγαλώνει το μεταναστευτικό ρεύμα. Επιδεινώνεται το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων. Ανεβαίνει κατακόρυφα η κοινωνική εγκληματικότητα, η ναρκομανία , ο ρατσισμός. Ταυτόχρονα ο πλούτος συγκεντρώνεται σε ολοένα και λιγότερα χέρια. Οι γυναίκες είναι αυτές που βιώνουν με τον πιο σκληρό τρόπο την πολιτική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων (ανεργία, μερική απασχόληση, ελαστικό ωράριο κλπ) αλλά και την εξάπλωση της φτώχειας σε όλο τον πλανήτη.

Οι γυναίκες σήμερα είναι ανάγκη να αντιληφθούν ότι υπεύθυνοι για τα δεινά τους είναι ο ιμπεριαλισμός και οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι γυναίκες σήμερα πρέπει να πάρουν απόφαση να υπερασπιστούν τις κατακτήσεις τους, τη ζωή που γεννούν, το μέλλον των παιδιών τους. Οι γυναίκες σήμερα πρέπει να πυκνώσουν τις τάξεις του φιλειρηνικού κινήματος στη χώρα μας.

Ο αγώνας της ΕΕΔΥΕ Γραμματεία Λάρισας ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο είναι η έμπρακτη αλληλεγγύη της στις Κύπριες αδελφές μας, στις Βαλκάνιες, στις Παλαιστίνιες, στις Αφγανές, στις Ιρακινές, στις γυναίκες όπου γης, γυναίκες που εισπράττουν τις συνέπειες της Νέας Τάξης Πραγμάτων. Οι γυναίκες σήμερα πρέπει να βροντοφωνάξουν:

-Καμία συμμετοχή – εμπλοκή της Ελλάδας στους σχεδιασμούς , στις επεμβάσεις και στους πολέμους των ιμπεριαλιστών.

-Να φύγουν οι βάσεις και τα πυρηνικά από το ελληνικό έδαφος.

-Κανένα στρατευμένο ελληνόπουλο έξω από τα σύνορα της πατρίδας μας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass