ΖΗΤΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΜΕ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Κατάργηση της σύμβασης για τα διόδια

* Το Στρατόπεδο Μπουγά θα διεκδικήσει ο δήμος προκειμένου, μεταξύ άλλων, να αναγερθεί λύκειο στη Νέα Πολιτεία

Δημοσίευση: 06 Μαρ 2015 10:05 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 20:34

Την καταγγελία της σύμβασης παραχώρησης εθνικού οδικού δικτύου σε ιδιωτικές εταιρίες με στόχο «ένα εθνικό δίκτυο», την παύση των διώξεων πολιτών που εναντιώθηκαν στα διόδια και την ανάληψη παράλληλα σχετικών πολιτικών πρωτοβουλιών από τον δήμαρχο, αποφάσισε χθες βράδυ – κατά πλειοψηφία - το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας συζητώντας το θέμα των διοδίων.

Χωρίς να λείψουν πολιτικές αντιπαραθέσεις και αιχμές, η πρόταση της δημοτικής αρχής υπερψηφίσθηκε από τους παρευρισκόμενους συμβούλους των παρατάξεων της κ. Ρένας Καραλαριώτου και του κ. Κων. Τζανακούλη ενώ μειοψήφησαν, η κοινή πρόταση των παρατάξεων του κ. Εκτ. Νασιώκα και του κ. Ντ. Διαμάντου. Διαφορετική, τρίτη πρόταση – ψήφισμα, που επίσης μειοψήφησε κατέθεσε και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Π. Κρίκης.

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ξεκίνησε με θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης με τον δήμαρχο Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη, απαντώντας σε ερωτήσεις συμβούλων να διαβεβαιώνει πως «ο δήμος δεν έχει ταμειακό πρόβλημα, υπάρχουν χρήματα για 3 με 4 μήνες» ενώ για την «υιοθέτηση» του Αισθητικού Άλσους από τους «Ενεργούς Πολίτες» σημείωσε πως το θέμα θα συζητηθεί στο επόμενο συμβούλιο.

ΣΧΟΛΕΙΑ

Για το θέμα της χωροταξικής κατανομής των μαθητών με αφορμή το 15ο Γυμνάσιο ο κ. Καλογιάννης, μετά και τις επαφές που είχε με τον αντιδήμαρχο Παιδείας Αλ. Μπατζανούλη με συλλόγους γονέων και στελέχη της εκπαίδευσης τόνισε πως «έχει δημιουργηθεί ένα πολεμικό κλίμα και επικίνδυνο κατ’ επέκταση όπως και μια λανθασμένη ιδιοκτησιακή αντίληψη των σχολείων. Κάλεσα τους γονείς να ρίξουν τους τόνους και ζητήσαμε να εκτονωθεί η κατάσταση με πρόταση για τους μαθητές της Γ’ τάξης λυκείου αλλά την απόφαση θα λάβει η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Με την πρότασή μας εξοικονομείται μια αίθουσα αλλά το πρόβλημα θα το αντιμετωπίσουμε ξανά στο μέλλον, για αυτό στη συγκεκριμένη συνοικία θα πρέπει να εξευρεθεί οικόπεδο που θα στεγάσει ένα νέο λύκειο. Βάζουμε λοιπόν ξανά στο τραπέζι τη διεκδίκηση του στρατοπέδου Μπουγά».

Με τον πρώην δήμαρχο Κων. Τζανακούλη να τονίζει ότι «ήδη έχει παραχωρηθεί έκταση 60 στρεμμάτων στον δήμο από το εν λόγω στρατόπεδο», παραχώρηση που δεν ολοκληρώθηκε με αφορμή επιμέρους διαφωνίες αλλά και τις συνεχείς αλλαγές στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας.

ΔΙΟΔΙΑ

Για το θέμα των διοδίων τώρα εκ μέρους της πλειοψηφίας ο δημοτικός σύμβουλος Νέστ. Αντωνίου τόνισε πως θα πρέπει να καταγγελθούν οι συμβάσεις «με στόχο να έχουμε εθνικούς δρόμους», να πάψουν οι δίκες και παράλληλα να σταματήσουν οι διώξεις πολιτών που συμμετείχαν στο κίνημα κατά των διοδίων και τέλος, να αποσυρθούν οι νόμοι Ρέππα και Βορίδη. Έχοντας νωρίτερα παρουσιάσει οικονομικά στοιχεία της σύμβασης.

Ο κ. Καλογιάννης τόνισε πως πρόκειται για «τεράστιο πολιτικό ζήτημα» και πως «θα πρέπει να ντρεπόμαστε ως χώρα» με αφορμή τη συμφωνία που έγινε με τους ιδιώτες τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη συστράτευσης των φορέων «για να σταματήσει αυτή η μάστιγα να σκοτώνεται ο κόσμος στους δρόμους γιατί δεν έχει να πληρώσει τα διόδια».

Η κ. Καραλαριώτου συντάχθηκε και υπερψήφισε την εισήγηση της δημοτικής αρχής αμφισβητώντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, θα προχωρήσει στην καταγγελία της σύμβασης. Εκ μέρους της παράταξης Τζανακούλη, ο δημοτικός σύμβουλος Κων. Καλαμπαλίκης αφού υπενθύμισε πως και ο ίδιος έχει απωλέσει συγγενικά του πρόσωπα στους δρόμους, συντάχθηκε με τη δημοτική αρχή, υπενθυμίζοντας πως «ήταν δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ η κατάργηση της σύμβασης».

Ο κ. Εκτ. Νασιώκας εκτίμησε ότι «πιθανόν σύντομα αντί να έχουμε εθνικό δρόμο, θα έχουμε ιδιωτικό σιδηρόδρομο» πρόσθεσε πως «η κυβέρνηση θα αναγκασθεί να μην καταγγείλει τη σύμβαση» αντιπροτείνοντας κατάργηση των διοδίων με αντίτιμο σε άλλους φόρους και επιβάρυνση με βάση τη χιλιομετρική απόσταση.

Με την πρόταση Νασιώκα για αλλαγή του σημερινού καθεστώτος των διοδίων (επαναδιαπραγμάτευση, δίκαιη κατανομή διοδίων κ.λπ.) συντάχθηκε και ο δημοτικός σύμβουλος Ντ. Διαμάντος, με αποτέλεσμα η πρότασή τους, κατά την ψηφοφορία, να μειοψηφήσει.

Εκ μέρους της παράταξης Λαμπρούλη ο δημοτικός σύμβουλος Π. Κρίκης κατέθεσε διαφορετικό ψήφισμα (πρόταση που επίσης μειοψήφησε) διευκρινίζοντας ότι η πρόταση της δημοτικής αρχής για καταγγελία της σύμβασης δεν περιλαμβάνει παράλληλα και την κατάργηση των διοδίων.

Τέλος εκ μέρους της Πρωτοβουλίας Πολιτών ενάντια στα διόδια ο κ. Τ. Αφέντης σημείωσε πως «τζαμπατζήδες δεν είναι όσοι συμμετέχουν στο κίνημα δεν πληρώνω αλλά αυτοί που πήραν τα έργα» για να αντιπροτείνει παράσταση στις εισαγγελικές αρχές με αφορμή τις δικαστικές διώξεις πολιτών όπως και η ανάληψη πρωτοβουλίας από τον δήμαρχο για τη διοργάνωση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στα διόδια.

ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ

Τέλος στη χθεσινή συνεδρίαση, μετά από αίτημα ενδιαφερομένων πολιτών, εγκρίθηκε εισήγηση της Διεύθυνσης Πολεοδομίας σχετικά με την κίνηση διαδικασίας τμηματικής πολεοδόμησης και πράξης εφαρμογής έκτασης 48 στρεμμάτων περίπου στη Γιάννουλη.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass