ΑΝΥΠΟΨΙΑΣΤΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΠΕΣΑΝ ΣΕ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΜΕ «ΣΠΟΥΔΑΙΟΥΣ ΓΝΩΣΤΟΥΣ»

«Άνθρακες» και τα διαμάντια!

* Στη φυλακή ζευγάρι που εξαπάτησε Θεσσαλούς υποσχόμενο επενδύσεις σε αδαμαντωρυχεία της Ν. Αφρικής και ακίνητα στο Ντουμπάι

Δημοσίευση: 28 Ιαν 2017 15:10

Ακριβά πλήρωσαν τις ελπίδες τους για επένδυση σε Νότιο Αφρική και Ντουμπάι πολίτες που πίστεψαν στο εύκολο κέρδος, καθώς έπεσαν πάνω σε ζευγάρι απατεώνων που έκαναν τα χρήματά τους… καπνό. Συνολικά μέσα από τρεις υποθέσεις που εκδικάστηκαν στη Λάρισα από το Πενταμελές Εφετείο η ζημιά ξεπερνούσε τις 400 χιλιάδες ευρώ (!) και ως εκ τούτου ανάλογες ήταν και οι ποινές με τις οποίες τιμωρήθηκαν. Ειδικά η γυναίκα κρίθηκε ένοχη σε όλες τις υποθέσεις και καταδικάστηκε σε 16 χρόνια κάθειρξης, ενώ ο άνδρας σε 5 χρόνια, αφού εμπλεκόταν σε μια μόνο από αυτές.

Οι περιπτώσεις ποίκιλλαν όπως και οι πόλεις της Θεσσαλίας στις οποίες έδρασαν. Το μόνο που έμενε σταθερό ήταν το σενάριο των «γνωστών» σε καίριες θέσεις για το σίγουρο κέρδος.

Σε κάποιους η γυναίκα έλεγε πως είχε έναν γνωστό της «που ήταν στέλεχος ανωτάτου κλιμακίου της Εθνικής Τράπεζας, το οποίο ήταν ειδικευμένο στις επενδύσεις στο εξωτερικό και συγκεκριμένα σε τομείς υψηλής απόδοσης». Έτσι μέσω αυτής της οδού ισχυριζόταν πως βρήκε «τεράστια επενδυτική ευκαιρία για αγορά μετοχών εταιριών εκμετάλλευσης χρυσωρυχείων και αδαμαντωρυχείων, που δραστηριοποιούνται στη Νότια Αφρική αλλά και για αγορά ακινήτων στο Ντουμπάι». Με αυτόν τον τρόπο τους έπεισε να της καταβάλουν σε μετρητά στα χέρια της αρχικά δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Στη συνέχεια όμως τους είπε πως «αποκτήθηκαν από τον γνωστό της οι μετοχές όμως λόγω εκπρόσθεσμης δήλωσης στις φορολογικές αρχές, επιβλήθηκε πρόστιμο χιλιάδων ευρώ» και τους ζητούσε τα χρήματα για να πληρωθεί το πρόστιμο. Την ίδια ώρα όμως για να τους «γλυκάνει» και να έχει ακόμα μεγαλύτερη απόδοση η απάτη της, τους απέδιδε κάποια ποσά ως «αποτέλεσμα μέρους των κερδών τους από τις επενδύσεις αυτές». Εν συνεχεία πάλι όμως άρχισε να τους ζητάει πίσω χρήματα τα οποία και έπαιρνε.

Σε μια άλλη περίπτωση έπαιρνε χρήματα από μια γυναίκα με πρόφαση να «τα επενδύσει σε μια ασφαλή και επικερδή επένδυση προς ενίσχυση των εισοδημάτων τους». Εκείνη την πίστεψε και αφού της πήρε δεκάδες χιλιάδες ευρώ και περίμενε τις επενδύσεις να «αβγατίσουν», το θύμα την εμπιστεύτηκε τόσο πολύ που της έδωσε χρυσαφικά για «να τα πάει σε γνωστό τη κοσμηματοπώλη με σκοπό να τα καθαρίσει». Δαχτυλίδια, βραχιόλια, σκουλαρίκια, βαφτιστικοί σταυροί, πλακέτες λαιμού αλλά και βέρα γάμου έγιναν… άφαντα όμως, καθώς η κατηγορούμενη τα «καθάρισε» μια και καλή.

Σε μια ακόμα περίπτωση όπου έδρασαν και οι δύο μαζί, ο άνδρας εμφανίστηκε πως έχει γνωστό σε καλή θέση στην Αφρική, καθότι ο ίδιος ισχυριζόταν πως «είναι μηχανικός στο Γιοχάνεσμπουργκ προτείνοντάς τους σίγουρες επενδύσεις ακόμα και σε αγορά ακινήτων στο Ντουμπάι». Οι παθόντες πείστηκαν καταβάλλοντάς τους χρήματα καθώς τους ζητούσαν συνεχή καταβολή για να είναι «δυνατή η εκταμίευση των κερδών». Κάτι που φυσικά δεν έγινε ποτέ…

ΠΡΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΙΝΕΣ

Για την πράξη της απάτης από κοινού, με περιουσιακό όφελος και προξενηθείσα ζημιά άνω των 120.000 ευρώ, κατ’ εξακολούθηση, τιμωρήθηκε με ποινή κάθειρξης 6 ετών.

Όσον αφορά στην πράξη της υπεξαίρεσης κατ’ εξακολούθηση από εντολοδόχο αντικειμένου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας τιμωρήθηκε σε 5 χρόνια κάθειρξης.

Τέλος όπως στην υπόθεση που εμπλεκόταν και ο πρώην σύντροφός της και αφορούσε σε απάτη με όφελος και ζημιά άνω των 120 χιλιάδων ευρώ πάλι τιμωρήθηκαν και οι δύο από πέντε χρόνια κάθειρξης.

ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass