Τα γευστικά «όπλα» της Λάρισας

* Τι λέει για τις αιτίες της παιδικής παχυσαρκίας αλλά και την πορεία της Ελληνικής Γαστρονομίας * Η πίτα του Συλλόγου Εστιατόρων και Ψητοπωλών του Νομού μας έχει... ειδησεογραφική γέμιση και μοριακό ενδιαφέρον

Δημοσίευση: 03 Μαρ 2015 10:55 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 20:25

Του Κ. Γκιάστα

«Εάν εκμεταλλευτείτε όπως πρέπει την εξαιρετική φέτα σας, το γνωστό τσίπουρο Τυρνάβου και τον μοναδικό χαλβά Φαρσάλων τότε η περιοχή της Λάρισας μπορεί να πάρει την ταυτότητα που της αξίζει στο γαστρονομικό χάρτη της Ελλάδας και όχι μόνο».

Μ’ αυτά τα λόγια ο αντιπρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων και σεφ Βασίλης Καρούμπας άνοιξε τη συζήτηση που είχαμε μαζί του με αφορμή την παρουσία του στη σημερινή εκδήλωση του τοπικού Συλλόγου Εστιατόρων και Ψητοπωλών Νομού Λάρισας παράλληλα με την κοπή της πίτας στο Επιμελητήριο.

Ο κ. Καρούμπας μαζί με τον κ. Πρωτοψάλτη θα παρουσιάσουν κάποιες δημιουργίες τους, θα μιλήσουν για την τοπική γαστρονομία αλλά ακόμα και για τη μοριακή κουζίνα. Το «πρώτο πιάτο» ωστόσο το σερβίρει στους αναγνώστες της «Ε» νωρίτερα, αφού η κουβέντα μας είχε απ’ όλα:

Είχε αναφορά στην τοπική κουζίνα: «Η θεσσαλική γη είναι η βάση της γεωργίας και έχει δώσει τόσα πράγματα. Ας τα εκμεταλλευτούμε. Η θεσσαλική κουζίνα μπορεί να βρει τον δρόμο της όπως η κρητική για παράδειγμα. Δεν της λείπει τίποτα. Η στόχευση των chef πρέπει να είναι να στις πρώτες ύλες της κάθε περιοχής και να δημιουργούν με τη φαντασία τους συνταγές βασισμένες πάνω στα τοπικά προϊόντα. Με οδηγό την παράδοση και τις μοντέρνες τεχνικές της μαγειρικής επιβάλετε να δημιουργήσουν την τόσο αδικημένη Θεσσαλική γαστρονομία.

Είχε και μια δόση από ελληνική γαστρονομία: «Η ελληνική κουζίνα και η ελληνική γαστρονομία πρωταγωνιστεί στο διεθνές μαγειρικό γίγνεσθαι και αποκορύφωμα αυτής της αναγνωσιμότητας είναι και το παγκόσμιο συνέδριο της ομοσπονδίας των αρχιμαγείρων (wacs) που θα γίνει στην Αθήνα το 2016. Η Λέσχη Αρχιμαγείρων συμμετέχει σε διεθνείς διαγωνισμούς ανά τον κόσμο και δίνει διαλέξεις προβάλλοντας τη χωρά μας και τη γαστρονομία μας με πολύ θετικές κριτικές».

Αφού μας άνοιξε η όρεξή μπήκαμε στο... ψαχνό.

* Λένε πως είμαστε ότι τρώμε. Ο Έλληνας ξέρει να τρώει κατά την προσωπική σας άποψη; Πώς δικαιολογείται το γεγονός πως η παχυσαρκία ειδικά στα παιδιά είναι έντονη;

-Η παιδική παχυσαρκία δυστυχώς έχει χτυπήσει την πόρτα της ελληνικής οικογενείας. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην έλλειψη μαθήματος στα σχολεία πάνω στον τομέα της ισορροπημένης και σωστής διατροφής, στην εργαζομένη μητέρα, στην έλλειψη σωστών ελέγχων τροφών αλλά και στη μόδα της εποχής που πολύ εύκολα τα νέα παιδιά θεωρούν εύκολη λύση και τρόπο διασκέδασης τα ταχυφαγεία που τόσο πολύ ανεξέλεγκτα έχουν κατακλίσει την αγορά. Το είμαστε ότι τρώμε πρέπει ο καθένας να το σεβαστεί και να το κάνει κανόνα για την υγεία του και την εμφάνιση του».

Κλείνοντας ωστόσο πήραμε και μια γεύση, περί μοριακής γαστρονομίας: «Η μοριακή γαστρονομία είναι η επιστημονική άποψη για τη μαγειρική. Στηρίζεται σε χαμηλές θερμοκρασίες και σε σφαιροποίηση των τροφών. Εγώ δεν είμαι ούτε πολέμιος αλλά και ούτε οπαδός της. Είμαι υπέρ της ρεαλιστικής μαγειρικής χωρίς να λέω όχι σε κάτι καινούργιο».

* Ο κ. Βασίλης Καρούμπας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1959 και μεγάλωσε στο Καλαμάκι. Τη μαγειρική τέχνη τη σπούδασε στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων και στην ελβετική Glion με υποτροφία. Μετά το τέλος των σπουδών του είχε την ευκαιρία να συνεργασθεί με μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες ως Chef (Astir Palace Elouda Mare, Grand Chalet, Hilton, Intercontinental), σε εστιατόρια (OUI, CAPTAINS, MOORINGS, IDEAL), σε εταιρείες catering (Papadacos, Swissair, Gate Gourmet, Olympic Catering), στο νοσοκομείο Υγεία και για δέκα χρόνια διετέλεσε ως διευθυντής γαστρονομικού τμήματος της Gilli Diet.

Είναι μέλος της παγκόσμιας οργάνωσης γευσιγνωστών ITQI, αντιπρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας και μέλος της παγκόσμιας οργάνωσης Αρχιμαγείρων WACS. Είναι από τους συντελεστές της επιτυχίας στο να διεξαχθεί το παγκόσμιο συνέδριο Αρχιμαγείρων το 2016 στην Αθήνα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass