ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΛΑΡΙΣΑΣ

«Να μην υπάρξει λήθη και εφησυχασμός»

Δημοσίευση: 27 Ιαν 2017 14:50

«Το μικρόβιο του ρατσισμού εξακολουθεί να εκκολάπτεται στις σύγχρονες κοινωνίες και να πλήττει άτομα, ομάδες και λαούς, σαν επιδημία. Νεοναζιστικά μορφώματα γεννιούνται και δρουν, ενώ ακραία κόμματα ανέρχονται στην εξουσία ή αυξάνουν επικίνδυνα τα ποσοστά τους σε πολλές χώρες του πολιτισμένου κόσμου» τόνισε ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας Μωρίς Μαγρίζος μιλώντας χθες βράδυ στη Συναγωγή, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος.

Οι διήμερες εκδηλώσεις μνήμης, που διοργάνωσε η Ισραηλιτική Κοινότητα Λάρισας, κορυφώθηκαν χθες με επιμνημόσυνη δέηση που τελέσθηκε στο Μνημείο Ολοκαυτώματος Ελλήνων Εβραίων Λάρισας, στην Πλατεία Εβραίων Μαρτύρων Κατοχής. Όπου τονίσθηκε η ανάγκη «να μην υπάρξει λήθη και εφησυχασμός» για τα 6 εκατ. Εβραίων που έχασαν τη ζωή τους από τις ναζιστικές θηριωδίες, μεταξύ των οποίων και 1,5 εκατ. παιδιά αλλά και «να αντισταθούμε στην αναβίωση του φασισμού».

Επιμνημόσυνη δέηση που ολοκληρώθηκε με την κατάθεση στεφάνων από την τελευταία Λαρισαία επιζήσασα από το στρατόπεδο Άουσβιτς κ. Νάκη Μπέγα αλλά και εκπροσώπους των τοπικών αρχών.

Ακολούθησε η εκδήλωση στη Συναγωγή με την κ. Νάκη Μπέγα να ανάβει έξι κεριά στη μνήμη των 6 εκατ. Εβραίων - θυμάτων των Ναζί. Με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κων. Αγοραστό αλλά και τον δήμαρχο Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη, στο πλαίσιο χαιρετισμού τους, να σημειώνουν την επικαιρότητα του «ποτέ ξανά» με αφορμή την αναβίωση φαινομένων φασισμού, ρατσισμού και ξενοφοβίας στην Ευρώπη αλλά και στη χώρα μας, όπως χαρακτηριστικά επισημάνθηκε με αφορμή τη φοίτηση προσφυγόπουλων σε σχολεία της Λάρισας.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Δαυίδ Σαλτιέλ, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «σήμερα, η Ευρώπη διανύει και πάλι μία από τις δυσκολότερες περιόδους της, λόγω της εξάπλωσης του φανατισμού, του φονταμενταλισμού και της τρομοκρατίας, της αύξησης των αντισημιτικών επεισοδίων, και της ανόδου νεοναζιστικών κομμάτων. Οι πρόσφατες εξελίξεις μάς προβληματίζουν και πρέπει να μάς κάνουν να αναλογιστούμε το πού μπορεί να οδηγήσει η παραγνώριση των σοβαρότατων κινδύνων που δημιουργούνται από την επικράτηση των ακραίων ιδεολογιών και του ρατσισμού».

Με τον κ. Μαγρίζο να προσθέτει πως «στη χώρα μας, περισσεύει η υπερηφάνεια για τη δημοκρατία, τον πολιτισμό και τον ανθρωπισμό, που μεταλαμπαδεύσαμε στον κόσμο, ωστόσο κανένα από αυτά τα ιδεώδη δεν μας προστάτευσε από τον ρατσιστικό λόγο και τη ρατσιστική βία που δυστυχώς «ανθούν» και στη χώρα μας και ευτελίζουν τον δημόσιο βίο.

Ακόμα και μέσα στη Βουλή, το λίκνο της δημοκρατίας, κάποιοι προέβησαν ανενόχλητοι σε ρατσιστικό παραλήρημα και άρνηση του Ολοκαυτώματος. Η μισαλλοδοξία και ο αντισημιτισμός υπάρχουν, και στη χώρα μας και δεν ωφελεί σε τίποτα να εθελοτυφλούμε».

Η κεντρική ομιλία της εκδήλωσης έγινε από τον δημοσιογράφο Ανδρέα Γιουρμετάκη, που υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «γνωρίζουμε τα επιχειρήματα των αρνητών του Ολοκαυτώματος που απορρίπτουν την ύπαρξη θαλάμων αερίων στα ναζιστικά στρατόπεδα, στα λεγόμενα στρατόπεδα εξόντωσης: πρόκειται για άρνηση της ίδιας της ιστορικής πραγματικότητας» ενώ στη συνέχεια, η μοναδική εν ζωή όμηρος στρατοπέδων συγκέντρωσης Νάκη Μπέγα μοιράσθηκε τις μνήμες της.

Η εκδήλωση, που συντόνιζε η δημοσιογράφος Δέσποινα Θεοδώρου, πλαισιώθηκε μουσικά από τη μεσόφωνο Μαριάντζελα Χατζησταματίου (στα τραγούδια: Avinu Malkeinu, Adio Querida, Eli Eli, στο τσέλο ο Νίκος Νικολαΐδης).

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Με αφορμή τις εκδηλώσεις μνήμης, ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ Μάξ. Χαρακόπουλος σε δήλωσή του μεταξύ άλλων σημειώνει πως «πρώτιστο καθήκον μας είναι η ανάδειξη της ιστορικής αλήθειας και η ενδυνάμωση της ιστορικής μνήμης, ως κύρια εργαλεία απέναντι σε πιθανές εκτροπές. Έχουμε ανάγκη από την προβολή ιδεών που συμβάλλουν στην αλληλεγγύη και στην αγάπη προς τον συνάνθρωπο, ανεξάρτητα από τη θρησκευτική, εθνική ή άλλη ιδιότητά του».

Ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ Χρ. Κέλλας σε δήλωσή του σημειώνει επίσης ότι «την ώρα που σε ολόκληρο τον πλανήτη, οι δυνάμεις του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας δείχνουν και πάλι να σηκώνουν κεφάλι, θα πρέπει όλοι να αναλογιστούμε όσα συνέβησαν τον προηγούμενο αιώνα, έναν αιώνα που σφραγίστηκε από το πλέον αποτρόπαιο έγκλημα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Η μνήμη του Ολοκαυτώματος είναι πυξίδα για το μέλλον».

ΣΤΕΦΑΝΙΑ

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση στεφάνια κατέθεσαν η κ. Μπέγα, ο κ. Αγοραστός, ο κ. Καλογιάννης, ο κ. Μαγρίζος, ο διοικητής της 1ης Στρατιάς Δημ. Ζερβάκης, ο Αρχηγός ΤΑ Γ. Μπλιούμης, ο ΓΕΠΑΔ Θεσσαλίας της ΕΛ.ΑΣ. Δ. Κοτσιάφτης, η εκπρόσωπος της Πρεσβείας του Ισραήλ Σάουσαν Χασόν, η γενική πρόξενος των ΗΠΑ Ρεμπέκα Φόγκ, η εκπρόσωπος της Πρεσβείας της Γαλλίας Χρ. Βουλγαράκη, καθώς και εκπρόσωποι, του δημάρχου Ελασσόνας, του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου, των Ισραηλιτικών Κοινοτήτων Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Βόλου, Τρικάλων, Καρδίτσας, της Εβραϊκής Νεολαίας, του Ροταριανού Ομίλου Αν. Λάρισας, του ΣΥΡΙΖΑ, της «Οικολογικής Θεσσαλίας αλλά και μαθητές του 8ου Δημοτικού Εβραϊκού Σχολείου Λάρισας.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης ο βουλευτής Χρ. Κέλλας, ο αντιπεριφερειάρχης Αθ. Παιδής, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημ. Τάχος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δημ. Αδάμ, ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ Αχ. Νταβέλης, αντιδήμαρχοι, ο διευθύνων σύμβουλος της «Ε» Γ. Μιχαλόπουλος, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass