ΔΙΙΣΤΑΝΤΑΙ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΩΝ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Διχασμένοι για την πεζοδρόμηση του κέντρου

* Η «Ε» μίλησε με επαγγελματίες της Βενιζέλου, της Φιλελλήνων και της Μεγ. Αλεξάνδρου και κατέγραψε τις απόψεις τους

Δημοσίευση: 05 Ιαν 2017 14:35

Διίστανται οι απόψεις για τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που αναμένεται να εφαρμοστούν στο κέντρο της Λάρισας. Μετά την έναρξη της διαβούλευσης που ανακοίνωσε η δημοτική αρχή την περασμένη Τρίτη, τον «λόγο» πήραν οι καταστηματάρχες του κέντρου και συγκεκριμένα των δρόμων που αναμένεται να πεζοδρομηθούν εκφράζοντας άλλοι τις επιφυλάξεις τους και άλλοι τις αντιρρήσεις τους.

Ξεκινώντας από την οδό Βενιζέλου η οποία σύμφωνα με τον σχεδιασμό αναμένεται να πεζοδρομηθεί από το ύψος του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας μέχρι και την οδό Φιλελλήνων και στην οποία θα υπάρχει μόνο μία λωρίδα αποκλειστικής διέλευσης λεωφορείων οι απόψεις των εμπόρων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή διίστανται.

Ο Βασίλης Πολυμέρου εμφανίζεται θετικός και υπερακοντίζει: «είμαι υπέρ της ολικής πεζοδρόμησης. Πιστεύω πως αυτό θα βοηθήσει και στην ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου και τέτοια έργα γίνονται μόνο για καλό». Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση εμπόρου που δραστηριοποιείται στα είδη ένδυσης, με συνάδελφό του που διατηρεί κατάστημα υπόδησης να κρατά επιφυλάξεις δηλώνοντας ότι «μπορεί ο πεζόδρομος να επιτρέπει στους καταναλωτές να κάνουν πιο εύκολα τις αγορές τους, αλλά σε βροχερές ημέρες οι πεζόδρομοι ερημώνουν, ενώ τώρα τους δίνει τη δυνατότητα να σταματήσουν για λίγα λεπτά να μπουν στο κατάστημά μας και να κάνουν τις αγορές τους».

«Μπαρούτι» μυρίζει στην οδό Φιλελλήνων με τους καταστηματάρχες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή να εκφράζουν τη διαφωνία τους και να δηλώνουν έτοιμοι να αντιδράσουν αν προχωρήσει η δημοτική αρχή στην πεζοδρόμηση της οδού. Όπως είναι γνωστό στον παραπάνω δρόμο εδώ και χρόνια λειτουργούν κυρίως επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, με τυροκομικά προϊόντα, είδη αρτοποιείου, κρεοπωλεία.

«Θα μας κλείσουν πριν την ώρα μας» δηλώνει ο κ. Δημήτρης Αγορογιάννης που διατηρεί κατάστημα με τυροκομικά προϊόντα στην οδό Φιλελλήνων. «Ο κόσμος σταματάει για λίγο, για να κάνει τις αγορές του. Αυτός που έρχεται από το χωριό δεν θα αφήσει το αυτοκίνητο στα ΚΤΕΛ για να έρθει στο μαγαζί μου προκειμένου να αγοράσει ένα κιλό τυρί. Είναι απαράδεκτο», λέει στην «Ε» και προσθέτει «αυτό έκανε και η προηγούμενη δημοτική αρχή αυτό κάνει και η τωρινή, προσπαθούν να κλείσουν τα καταστήματα του κέντρου».

Αντίθετοι στην πεζοδρόμηση της οδού Φιλελλήνων και από το αρτοποιείο «Ντόλας» υποστηρίζοντας ότι «θα είναι θάνατος για εμάς η απαγόρευση των αυτοκινήτων, δεν λύνεται το κυκλοφοριακό με την πεζοδρόμηση. Πώς θα έρχονται τα τριαξονικά φορτηγά και θα ξεφορτώνουν; Δίπλα υπάρχει κρεοπωλείο, στην πλάτη θα κουβαλήσει το αρνί ο καταναλωτής;».

Για ερήμωση της περιοχής έκανε λόγο ο κ. Δημήτρης Δρακωτός «δεν θέλουμε με τίποτα να χαραμιστεί ένας δρόμος που δίνει ζωή. Πιστεύω ότι δεν θα βοηθήσει σε κάτι η πεζοδρόμηση της οδού Φιλελλήνων. Είναι εμπορικός δρόμος πρέπει να τον αφήσουν ανοιχτό».

Στη συνέχεια στην οδό Μ. Αλεξάνδρου όπου μέχρι το ύψος της Κεντρικής πλατείας θα είναι δρόμος ήπιας κυκλοφορίας και από την οδό Κούμα και μετά θα εφαρμοστεί η πλήρης πεζοδρόμηση, οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή κάνουν λόγο για ένα μέτρο που θα διαλύσει την αγορά και για καταστήματα που θα πρέπει να φύγουν από εκεί που βρίσκονται εδώ και χρόνια.

Από την άλλη πλευρά είναι και εκείνοι που κρατούν τις επιφυλάξεις τους και υποστηρίζουν ότι «αν δοθούν στους καταστηματάρχες διάφορα κίνητρα, αν αξιοποιηθεί κατάλληλα η περιοχή τότε θα έχει και ένα καλό αποτέλεσμα, αν όχι τότε μπορεί να είναι άλλος ένας ερημωμένος πεζόδρομος που τα απογεύματα που είναι κλειστή η αγορά θα φοβάσαι να περπατήσεις».

Τέλος, είναι και οι καταστηματάρχες που εκφράζουν την ανησυχία τους για την πορεία των ενοικίων. «Δεν θα γίνουμε ποτέ σαν τον πεζόδρομο της Ρούσβελτ με την κίνηση που διαθέτει καθημερινά λόγω και των εμπορικών αλυσίδων που βρίσκονται στην περιοχή, αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουν όλοι και κυρίως οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων για να μην ανεβάσουν τα ενοίκια».

Της Ζωής Παρμάκη

Φωτ. Κώστας Τσάντζος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass