ΑΝΤΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ κ. ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΑΣΟΥΛΑ:

Μικρότερος ο στιγματισμός με το «βραχιολάκι»

* Εκδήλωση χθες στο Δικηγορικό Μέγαρο Λάρισας για τις εναλλακτικές μορφές ποινών

Δημοσίευση: 09 Δεκ 2016 14:08

Μικρότερο στιγματισμό από αυτόν του εγκλεισμού σε σωφρονιστικό κατάστημα επισύρει το «βραχιολάκι» την ίδια ώρα που προσφέρει περισσότερο όφελος στην κοινωνία, με τις δυνατότητες κοινωνικής ενσωμάτωσης ή επανένταξης του δράστη, ιδίως, μάλιστα, αν συνδυαστεί αυτή με την επιβολή αποκαταστατικών κυρώσεων και άλλων ποινών, όπως η παρακολούθηση προγραμμάτων απεξάρτησης.

Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων η αντεισαγγελέας πρωτοδικών Λάρισας κ. Χριστίνα Φασούλα κατά τη διάρκεια χθεσινής εκδήλωσης στο Δικηγορικό Μέγαρο. Πρόκειται για την έναρξη της διημερίδας που διοργανώνει ο ΔΣΛ σε συνεργασία με την Εισαγγελία Πρωτοδικών με θέμα τις εναλλακτικές μορφές έκτισης ποινών, εκδήλωση η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί την ερχόμενη Πέμπτη με ομιλία του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Ιωάννη Μαγκούτα. Στη χθεσινή εκδήλωση (την οποία συντόνισε ο πρόεδρος του ΔΣΛ κ. Δημήτρης Κατσαρός) ομιλητής ήταν και ο δικηγόρος κ. Φίλιππος Ανδρέου.

Πιο αναλυτικά:

Το θέμα που ανέπτυξε η αντεισαγγελέας κ. Φασούλα ήταν αυτό του «Κατ’ οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση και συναφή ζητήματα». Αρχικά έκανε μια ιστορική αναδρομή του θεσμού ανατρέχοντας στην έμπνευση από σειρά επιστημονικής φαντασίας (Spiderman) που εν συνεχεία έγινε πραγματικότητα. Έπειτα ανέφερε πού μπορεί να επιβληθεί (ακόμα και για περιοριστικό όρο αντί της προσωρινής κράτησης) και τόνισε πως επί της ουσίας αντικαθιστά ένα τμήμα της ποινής, όπως η μετατροπή σε χρηματική ή σε παροχή κοινωφελούς εργασίας.

Η κ. Φασούλα έδωσε κάποιες γενικές πληροφορίες για την εταιρία στην οποία ανατέθηκε το έργο (1 εκ. ευρώ προϋπολογισμού σε μια αγγλική G4S), ενώ είπε πως σε περίπτωση που αφαιρεθεί από το χρήστη, αμέσως σημαίνει συναγερμός σε αστυνομία, ασφάλεια και υπουργείο Δικαιοσύνης. Στη Θεσσαλονίκη δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα σε κανέναν κατάδικο, ενώ στην Αθήνα σε 5 περιπτώσεις υποδίκων και σε τρεις περιπτώσεις κρατουμένων με εκπαιδευτική άδεια. «Άλλωστε στην Αθήνα δεν προβλεπόταν από την Υπουργική Απόφαση η εφαρμογή σε καταδίκους, μόνο σε υπόδικους» διευκρίνισε.

Το “βραχιολάκι” (που ζυγίζει 150 γραμμάρια, εκπέμπει σήμα κάθε 20΄΄, είναι αδιάβροχο και απαιτεί φόρτιση) κοστίζει 12,5 ευρώ ημερησίως και επιβαρύνει τον κρατούμενο ή υπόδικο (εκτός άμα δεν έχει).

Συμπερασματικά η κ. Φασούλα είπε πως με το βραχιολάκι ο στιγματισμός είναι μικρότερος και προσφέρει περισσότερο όφελος στην κοινωνία και παράλληλα συμβάλλει στην αποσυµφόρηση των φυλακών.

Επίσης μίλησε για την απόλυση υπό όρο για λόγους υγείας. Στάθηκε στον σημαντικό αριθμό των καταδικαστικών αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που «εκτός από τις καταδίκες της χώρας μας σε καταβολή σημαντικών ποσών χρηματικής ικανοποίησης, εν μέσω οικονομικής κρίσης, αναδεικνύει -και μάλιστα σε ευρωπαϊκό επίπεδο- την αδυναμία της να ανταποκριθεί στη διασφάλιση του απαιτούμενου επιπέδου ανθρώπινων και αξιοπρεπών συνθηκών κράτησης στις φυλακές» υπογραμμίζοντας πως «η διαπίστωση αυτή αφορά και τις περιπτώσεις ανάπηρων και εν γένει σοβαρά πασχόντων και ασθενών κρατουμένων, που, εκτός από το βάρος της ποινής, φέρουν και το βάρος της πάθησής τους».

Από την πλευρά του ο δικηγόρος κ. Φίλιππος Ανδρέου ανέπτυξε το θέμα « Υφ’ όρου απόλυση, κατ’ οίκον έκτιση ποινής». Υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «τα τελευταία χρόνια, με μια σειρά Προεδρικών Διαταγμάτων, συνεχώς αυξάνονται οι περιπτώσεις που η καθεμιά ημέρα εργασίας των φυλακισμένων μετριέται ως τρεις εκτιόμενης ποινής. Αυτό γίνεται γιατί διαπιστώθηκε ότι απέτυχε παταγωδώς ο κλασικός τρόπος έκτισης της στερητικής της ελευθερίας ποινής, με τον εγκλεισμό και την απομόνωση του κατάδικου ή του υπόδικου σε ένα κελί φυλακής στοιβαγμένος με πολλούς άλλους μαζί, σαν αντικείμενα σε μια ανθρωποαποθήκη» χαρακτηρίζοντας τις συνθήκες διαβίωσης από άποψη υγείας «από πολύ κακές μέχρι κάκιστες».

Εν κατακλείδι ο κ. Ανδρέου είπε «όλοι οι νόμοι που εκδίδονται τα τελευταία χρόνια (σ.σ. σχετικά με φυλακές και έκτιση ποινών) έχουν ως δικαιολογητικό λόγο όχι την εξυπηρέτηση της ειδικής πρόληψης, αλλά τη νέα δικαιοπολιτική αντίληψη για την αποσυμφόρηση των φυλακών».

ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass