Η ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

«Διαλέξτε: Ομπάμα ή Πούτιν...»

* Ένας Λαρισαίος, ο Γιώργος Παπαδόπουλος που εργάζεται τα τελευταία 30 χρόνια στο Μίτσιγκαν των ΗΠΑ ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος καταθέτει στην «Ε» την άποψή του για τις τελευταίες εξελίξεις

Δημοσίευση: 12 Φεβ 2015 9:45 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 19:51

Του Κ. Γκιάστα
Από τη μια ο Ομπάμα τηλεφωνεί στον Τσίπρα και του δίνει συμβουλές αμέσως μετά τη μεγάλη του νίκη. Από την άλλη ο Πούτιν υπόσχεται μεγάλη βοήθεια. Στη μέση η Ευρώπη και στο κέντρο η Ελλάδα. Προχθές μάλιστα η καγκελάριος Μέρκελ βρέθηκε στην Ουάσιγκτον και συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρόεδρο με θέμα την επιστροφή της χώρας μας στη βιώσιμη ανάπτυξη της Ευρώπης.
Με αφορμή λοιπόν την τελευταία συνάντηση επί αμερικανικού εδάφους ψάξαμε για έναν Έλληνα που μπορεί να μας μιλήσει εκ των... έσω. Βρήκαμε τον κ. Γιώργο Παπαδόπουλο που ζει στο Μίτσιγκαν τα τελευταία 30 χρόνια και εργάζεται ως financial planner - wealth manager δηλαδή ως Χρηματοοικονομικός Σύμβουλος. Γνήσιος Λαρισαίος με αγάπη για την πατρίδα του (δεν είναι τυχαίο πως ταξίδεψε και μέχρι το Μπλάκμπερν της Αγγλίας πριν μερικά χρόνια για να δει την αγαπημένη του ΑΕΛ όπως μας τόνισε χαρακτηριστικά) αλλά και προβληματισμένος για το μέλλον της Ελλάδας. Μας λέει για αρχή: «Οι ΗΠΑ αντιμετώπισαν την παγκόσμια κρίση πολύ διαφορετικά από την Ευρώπη και όλα δείχνουν πλέον ότι οι λύσεις που έδωσαν ήταν πιο αποτελεσματικές. Η ψυχολογία του λαού παίζει μεγάλο ρόλο στην οικονομία και η συνεχόμενη λιτότητα έχει ένα πολύ άσχημο αποτέλεσμα. Το αμερικανικό οικονομικό επιτελείο ήταν πιο πρακτικό και ανέκαθεν προσπαθούσε να πείσει τους Γερμανούς να δείξουν περισσότερη ευελιξία στο θέμα. Ο Ομπάμα έδειξε καλή διάθεση και η χώρα μας χρειάζεται φίλους σε αυτήν την κατάσταση που έχει βρεθεί. Δυστυχώς τα ανοίγματα της καινούργιας κυβέρνησης προς Ρωσία μάλλον θα κόψουν τις καλές διαθέσεις των ΗΠΑ για τη χώρα μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ από ό,τι φαίνεται πάει να παίξει το «χαρτί» Ρωσία δυναμικά. Μην περιμένετε άλλα τέτοια τηλεφωνήματα προς Μαξίμου από τον Ομπάμα, όπως αυτό μετά τις εκλογές, αν το άνοιγμα προς τον Πούτιν συνεχιστεί».
Για το πώς αντιλαμβάνονται οι πολίτες οι άνθρωποι που εργάζονται στον οικονομικό τομέα το ελληνικό οικονομικό ζήτημα αναφέρει: «Οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται πολύ για οικονομικά θέματα σε άλλες χώρες, ιδίως μικρές σαν την Ελλάδα. Με την απογείωση του αμερικανικού δολαρίου πολλοί ετοιμάζονται για τουρισμό στην Ευρώπη που θα συμφέρει. Τα ΜΜΕ ενδιαφέρονται φυσικά γιατί η Ελλάδα ακούγεται εδώ και χρόνια πως θα αποχωρήσει από το Ευρώ. Επίσης ασχολούνται εκτενώς με τις συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης και φέρνει πολλούς ειδικούς να μιλάνε για αυτό το θέμα ασταμάτητα. Μερικοί συνάδελφοί μου έχουν βαρεθεί να ασχολούνται με την Ελλάδα και λένε "άντε τελειώστε, δανείστε τους ή αφήστε τους να φύγουν να τελειώνουμε, αμάν πια».
Ο ΤΣΙΠΡΑΣ, Η ΕΦΟΡΙΑ, Η ΝΟΡΒΗΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙ... ΓΕΡΜΑΝΟΙ
«Αν στην Αμερική είχαμε 26% ανεργία και 25% πτώση της οικονομίας θα τους είχαμε διώξει τους πολιτικούς, θα είχαμε βγάλει πολιτικούς που ποτέ δεν είχαν πάρει πάνω από 5%. Οι πολίτες επαναστάτησαν στις κάλπες και έδωσαν εντολή στον Τσίπρα για να δοκιμάσουν και αυτοί αφού οι προηγούμενοι αποδείχτηκαν ανίκανοι. Δεν ξέρω αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα τα καταφέρει καλύτερα αλλά τώρα έχουν τον λαό και πίστωση χρόνου».
«... Η χώρα χρειάζεται μεγάλες και γενέες μεταρρυθμίσεις. Είμαι στην Αμερική 30 χρόνια τώρα και δεν έχω πάει ούτε μια φορά στην εφορία. Αν είχαμε τα λεφτά να τα κάνουμε όλα αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήμασταν Νορβηγία! Αν δεν γίνουν αυτές οι μεταρρυθμίσεις, με μνημόνια και χωρίς μνημόνια, πάλι τα ελλείμματα θα έρθουν».
Στην Ευρώπη μάς έχουν προσάψει τον χαρακτήρα ενός «τεμπέλη» λαού. Τον ρωτάμε αν έχει περάσει κάτι τέτοιο και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού για να μας πει: «Δυστυχώς και εδώ υπάρχουν αυτές οι απόψεις. Ότι είμαστε τεμπέληδες, διεφθαρμένοι και δεν πληρώνουμε φόρους. Ότι καλομάθαμε στα δανεικά τόσα χρόνια και τώρα η προσαρμογή είναι πολύ δύσκολη, αλλά αναγκαία. Αυτό είναι άκρως αντίθετο για την άποψη που έχουν για τους Έλληνες που μένουν μόνιμα στο εξωτερικό που μας θεωρούν πολύ έξυπνους και δουλευταράδες. Πολλοί από μας έχουμε δικές μας επιχειρήσεις και το τοπικό πανεπιστήμιο εδώ έχει πολλούς καθηγητές με διδακτορικό που είναι Έλληνες. Πάντως όλοι τους θα προτιμούσαν να βγουν έξω με Έλληνες παρά με Γερμανούς»...

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass