ΝΥΧΤΑ ΑΝΑΤΡΟΠΩΝ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΚΗΝΙΚΟΥ

Ποιοι εκλέγονται βουλευτές στο ν. Λάρισας

Δημοσίευση: 26 Ιαν 2015 9:55 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 19:05

Τη νύχτα των ανατροπών, για τους βουλευτές του νομού, αποτέλεσε η χθεσινή εκλογική αναμέτρηση με αφορμή, όχι τόσο την ανατροπή του εκλογικού αποτελέσματος που προκάλεσε η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και τις κυρίαρχες προτιμήσεις των ψηφοφόρων όσο από τις αλλαγές που προκάλεσε η αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού, σε συνδυασμό βεβαίως με τις προβλέψεις του ίδιου του εκλογικού νόμου.

Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας και την κατανομή των εδρών από το Υπουργείο Εσωτερικών, στις 3 σήμερα τα ξημερώματα, στον νομό Λάρισας τέσσερις από τους 8 βουλευτές του νομού εκλέγονται για πρώτη φορά.

Με τον εκλογικό νόμο να «επιστρέφει» την έδρα στους ΑΝ.ΕΛ. (την είχε χάσει ο Χρ. Ζώης τον Ιούνιο του 2012 που είχε εκλεγεί τον Μάιο του 2012) και τον δικηγόρο Βασίλη Κόκκαλη να κερδίζει την έδρα με «διαφορά στήθους» από τον αγρότη Γιώργο Ακριβούλη.

Τη Χρυσή Αυγή, παρότι τρίτο κόμμα πανελλαδικά, λόγω εκλογικού νόμου να χάνει την έδρα που είχε κερδίσει τον Ιούνιο του 2012 (με τον Χρ. Αλεξόπουλο να ανεξαρτητοποιείται, έχοντας κατέλθει χθες ως υποψήφιος του ΛΑΟΣ). Έτσι, την έδρα κερδίζει «Το Ποτάμι» - το τέταρτο κόμμα στο νομό – με τον ορθοπαιδικό Κώστα Μπαργιώτα.

Τη ΝΔ να διατηρεί τις 2 έδρες χωρίς αλλαγές στα πρόσωπα (Μάξ. Χαρακόπουλος, Χρ. Κέλλας) και τον ΣΥΡΙΖΑ, παρότι πρώτο κόμμα, να εκλέγει μόνο δύο βουλευτές. Με την ηθοποιό Αννα Βαγενά και την Ηρώ Διώτη να εισέρχονται στη Βουλή, αφήνοντας εκτός – με βάση τα αποτελέσματα έως τις 3.30 το πρωί – τον Δημ. Γελαλή. Σημειώνεται πως η Αννα Βαγενά είχε εκλεγεί και στο παρελθόν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ (στη θέση της παραιτηθείσας Πέμης Ζούνη) αλλά αντιδρώντας στα μέτρα λιτότητας, τον Φεβρουάριο του 2012, παρέδωσε την έδρα αμέσως μόλις ορκίσθηκε, μένοντας στην ιστορία ως η βουλευτής των λίγων ωρών.

Το ΠΑΣΟΚ διατηρεί την έδρα που έχασε ο Φίλ. Σαχινίδης ο οποίος κατήλθε ως υποψήφιος με το ΚΙΔΗΣΟ του Γ. Παπανδρέου. Για το ποιος ωστόσο εκλέγεται βουλευτής Λάρισας του ΠΑΣΟΚ, θα εξαρτηθεί από τον απόφαση του προέδρου του κόμματος Ευάγγ. Βενιζέλου ο οποίος, συμμετέχοντας στο ψηφοδέλτιο του νομού, έρχεται «αυτοδίκαια» πρώτος άσχετα με τους σταυρούς που έλαβε. Στην περίπτωση ωστόσο που ο κ. Βενιζέλος επιλέξει την εκλογική έδρα της Θεσσαλονίκης, τότε στο Κοινοβούλιο εισέρχεται ο καρδιοχειρουργός Νίκ. Τσιλιμίγκας.

Τέλος, το ΚΚΕ διατηρεί την έδρα του (Γ. Λαμπρούλης) ενώ στο νομό Λάρισας αύξησε τα ποσοστά του, επιτυγχάνοντας καλύτερο ποσοστό από το πανελλαδικό του Κόμματος.

Για πρώτη εισέρχονται λοιπόν στη Βουλή: η ηθοποιός Αννα Βαγενά (ΣΥΡΙΖΑ), ο ορθοπαιδικός Κων. Μπαργιώτας («Ποτάμι»), ο καρδιοχειρουργός Νίκος Τσιλιμίγκας (ΠΑΣΟΚ) εφόσον ο κ. Βενιζέλος επιλέξει την έδρα της Θεσσαλονίκης και ο δικηγόρος Βασίλ. Κόκκαλης (ΑΝ.ΕΛ.). Εκτός μένουν οι νυν βουλευτές: Δημ. Γελαλής (ΣΥΡΙΖΑ), Φίλιππος Σαχινίδης (ΠΑΣΟΚ), Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος (ανεξάρτητος, πρώην Χρυσή Αυγή) και Θωμάς Ψύρρας (ΔΗΜΑΡ) ο οποίος δεν κατήλθε στις χθεσινές εκλογές.

ΣΤΑΥΡΟΙ

Με βάση την κατανομή των εδρών, σύμφωνα επίσης με τα καταμετρημένα ψηφοδέλτια σε 257 από τα 482 (53,32%) εκλογικά τμήματα του νομού σε σταυρούς (στοιχεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας) προηγούνται οι εξής:

ΣΥΡΙΖΑ

ΒΑΓΕΝΑ ΑΝΝΑ 9.940 ψήφους,

ΔΙΩΤΗ ΗΡΩ 9.635 (έναντι 7.505 ψήφων του 2012) και ακολουθούσε τρίτος ο ΓΕΛΑΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (με 8.071 ψήφους)

ΝΔ

ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΞΙΜΟΣ 11.671 ψήφους (19.033)

ΚΕΛΛΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ 9.756 (11.187) και ακολουθούσε τρίτος ο ΤΖΑΝΑΚΟΥΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (με 6.152).

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ

ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ με 2.117 ψήφους (ακολουθούσε ο ΚΑΡΑΒΑΝΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ με 1.048)

ΚΚΕ

ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ με 3.396 (10.081) και ακολουθούσε δεύτερος ο ΜΑΡΟΥΔΑΣ ΡΙΖΟΣ (με 1.641).

ΠΑΣΟΚ

Πρώτος ο πρόεδρος του κόμματος Βενιζέλος Ευάγγελος και ακολουθούσε ο ΤΣΙΛΙΜΙΓΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ με 2.674 ψήφους.

ΑΝ.ΕΛ.

ΚΟΚΚΑΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ με 1.326 ψήφους (ακολουθούσε ο ΑΚΡΙΒΟΥΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ με 1.110).

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass